Antena Meniu Search
x

Foto Fostul președinte filipinez Fidel Ramos a murit la vârsta de 94 de ani. Președinția lui, marcată de pace și creștere economică

A murit la 94 de ani fostul președinte filipinez Fidel Ramos, care a participat la răsturnarea dictaturii lui Ferdinand Marcos.

de Redactia Observator

la 31.07.2022, 17:38

stul președinte filipinez Fidel Ramos
Fostul președinte filipinez Fidel Ramos a murit la vârsta de 94 de ani. Președinția lui, marcată de pace și creștere economică - Profimedia Images (arhivă, 2007)

Fostul președinte filipinez Fidel Valdez Ramos a murit duminică, anunță Reuters. Ramos a devenit un erou pentru mulți pentru că a dezertat din guvernul lui Marcos, unde a condus forțele naționale de poliție, stimulând căderea dictatorului în timpul revoltei populare din 1986 împotriva regimului său.

Alții, însă, nu i-ar ierta sau uita rolul său în aplicarea legii marțiale sub regimul Marcos, transmite MEDIAFAX.

Președinția lu Fidel Ramos, marcată de pace, stabilitate și creștere economică

Ramos, celebru în ultimii ani pentru că felul în care ținea în mână trabucuri neaprinse, a câștigat la limită alegerile contestate din 1992 pentru a o înlocui pe Corazon Aquino, liderul Partidului Poporului, care l-a înlăturat pe Marcos. Deși a obținut mai puțin de 23% din voturi, Ramos a ajuns în scurt timp la un sprijin de 66%, iar președinția sa a fost amintită pentru o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică.

Pe acelaşi subiect

"Familia noastră împărtășește durerea poporului filipinez în această zi tristă. Nu am pierdut doar un bun lider, ci și un membru al familiei", a declarat într-o declarație fiul lui Marcos, recent ales președinte Ferdinand Marcos Jr.

Cunoscut sub numele de FVR, Ramos a urmat cursurile Academiei militare americane de la West Point și a luptat în Războiul din Coreea în anii 1950 ca lider de pluton. A servit la sfârșitul anilor 1960 în Vietnam ca lider al Grupului de acțiune civilă din Filipine.

Ramos a deținut toate gradele în armata filipineză, de la sublocotenent la comandant-șef. Nu și-a pierdut niciodată ținuta militară, lăudându-se de multe ori: "Nu există slujbe ușoare pentru Ramos".

Fiul fostului diplomat a devenit singurul lider metodist al acestei țări majoritar romano-catolice. Administrația sa de șase ani a deschis economia țării către investițiile străine prin politici de dereglementare și liberalizare.

Ramos a desființat monopolurile din sectoarele transporturilor și comunicațiilor. Prin intermediul unor puteri speciale acordate de Congres, a restabilit sectorul energiei electrice, care se afla în dificultate, punând capăt întreruperilor de energie electrică de 12 ore care afectau țara.

În timpul mandatului său, economia a înregistrat o creștere puternică, iar rata sărăciei a scăzut de la 39% la 31%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Fostul președinte filipinez Fidel Ramos a murit la vârsta de 94 de ani. Președinția lui, marcată de pace și creștere economică