Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 157 LIVE TEXT. Zelenski cere intervenția ONU și a Crucii Roșii după bombardarea închisorii din Olenivka, unde au murit 53 de prizonieri ucraineni

Război Rusia - Ucraina, ziua 157. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea închisorii Olenivka, controlată de separatiştii din Donbas, în urma căruia și-au pierdut viața zeci de prizonieri de război ucraineni, drept "crimă de război deliberată a Rusiei". De celaltă parte, Moscova susţine că atacul cu rachete a fost lansat chiar de ucraineni. Tragicul eveniment a dat peste cap pregătirile pentru reluarea exportului de cereale ucrainene pe mare, însă ministerul Transporturilor a anunțat că zece de nave sunt încărcate și gata să părăsească porturile Odessa și Ciornomorsk dacă se va da undă verde.

de Redactia Observator

la 30.07.2022, 20:05

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:00. Protest la Kiev, oamenii cer ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului

Rudele luptătorilor de la Mariupol cer ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului în timpul unui protest organizat sâmbătă la Kiev, potrivit Sky News.

Mișcarea are loc după ce zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși într-un atac aerian asupra unei închisori din Olenivka, în regiunea Donețk controlată de Rusia, transmite MEDIAFAX.

Pe acelaşi subiect

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a organizat evacuări de civili în timpul războiului și a lucrat pentru a monitoriza tratamentul prizonierilor deținuți de Rusia și Ucraina, a anunțat că a cerut acces la închisoare „pentru a determina starea de sănătate și starea tuturor persoanelor prezente la fața locului în momentul atacului”.

„Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniții primesc un tratament care să le salveze viața și că trupurile celor care și-au pierdut viața sunt tratate cu demnitate", a precizat Crucea Roșie.

 

UPDATE 16:15: Zelenski vrea ca ONU și Crucea Roșie să intervină după atacul asupra închisorii din Donețk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că ONU și Crucea Roșie au datoria de a reacționa după atacul asupra complexului penitenciar în urma căruia au murit zeci de prizonieri ucraineni, potrivit Sky News.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Organizația Națiunilor Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii trebuie să reacționeze după ce zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși vineri în timpul unui atac asupra unei închisori.

Rușii au susținut că Ucraina a folosit lansatoare multiple de rachete HIMARS, furnizate de SUA, în atacul asupra închisorii din Olenivka, în regiunea Donețk, controlată de Rusia.

Oficiali din Rusia și autoritățile separatiste din Donețk au declarat că atacul a ucis 53 de prizonieri de război ucraineni și a rănit 75, transmite MEDIAFAX.

Armata ucraineană a negat orice atac cu rachete sau artilerie, insistând că nu bombardează zone civile și că lovește doar obiective militare rusești.

Ucrainenii îi acuză pe ruși că au bombardat în mod deliberat închisoarea pentru a acuza Ucraina de crime de război și pentru a acoperi torturile și execuțiile de acolo.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a cerut acces la închisoare „pentru a determina starea de sănătate și starea tuturor persoanelor prezente la fața locului în momentul atacului".

UPDATE 13:45. Un mort și 6 răniți după bombardamentele de sâmbătă de la Harkov

Noi bombardamente rusești pe linia frontului ucrainean au provocat moartea unei persoane și rănirea a 6 persoane în sudul țării și au nimerit inclusiv o școală din Harkov, au anunțat sâmbătă oficiali.

Primarul orașului Nikolaev - aproape de locul în care trupele ucrainene încearcă să organizeze o contraofensivă - a declarat că o persoană a fost ucisă după ce rachetele au lovit două cartiere rezidențiale în timpul nopții, relatează Agenția France-Presse, potrivit Mediafax.

Alte 6 persoane au fost rănite în atacuri, care au lăsat "ferestre și uși sparte și balcoane distruse", a scris Oleksandr Sienkevich pe Telegram.

În Harkov, rachete din sistemul sol-aer S-300 au distrus o parte a unei școli într-un atac la primele ore ale zilei de sâmbătă, au declarat autoritățile locale.

Pompierii au stins un incendiu și nu au fost raportate victime, au precizat autoritățile.

UPDATE 11:25. Inamicul a suferit cele mai mari pierderi în direcția Donețk, relatează Forțele armate ale Ucrainei

Forțele armate ale Ucrainei au eliminat 40.670 de militari ruși de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate, relatează Ukrinform.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:59. Compania rusească Gazprom a suspendat livrările de gaze către Letonia

Gazprom a suspendat sâmbătă livrările de gaze către Letonia, în urma tensiunilor dintre Moscova și Occident, din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor împotriva Rusiei, relatează AFP, potrivit The Guardian

„Astăzi, PJSC Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Letonia, ca parte a cererii din iulie, din cauza încălcării condițiilor de retragere a gazelor”, a spus concernul rus într-un comunicat.

La 1 aprilie, Rusia a decis să accepte plăți pentru gaz numai în ruble.

În mai, Comisia Financiară și Pieței de Capital (FCMC) din Letonia a refuzat să elibereze autorizații speciale pentru principalul operator al sistemului de transport al gazelor din republică, Latvijas Gaze, pentru a plăti gazul în ruble.

Compania a redus drastic livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream, miercuri, la aproximativ 20% din capacitatea sa.

UPDATE 9:45.  Peste 12.000 de ucraineni au intrat, vineri, în România

Poliţia de Frontieră anunţă că 150.088 de persoane, dintre care 12.029 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară vineri, în creştere cu 6% faţă de ziua precedentă.

”În data de 29.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 299.100 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 75.800 mijloace de transport”, a transmis, sâmbătă, Poliţia de Frontieră.  

Sursa citată precizează că, pe sensul de intrare în România, au fost 150.088 de persoane, dintre care 12.029 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 6 % faţă de ziua precedentă).  ”Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 29.07.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.739.410 cetăţeni ucraineni”, mai arată autorităţile.  

De asemenea, poliţiştii de frontieră anunţă că au constatat 60 fapte ilegale (29 infracţiuni şi 31 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini. ”Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 124.500 lei. Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 55.800 lei”, mai arată sursa citată.  

De asemenea, nu s-a permis intrarea în ţară a 21 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea 44 cetăţeni români din diferite motive legale. Poliţia de Frontieră anunţă că s-au dispus măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, în contextul concediilor, astfel că personalul de control şi arterele deschise se suplimentează în funcţie de valorile de trafic.  În această perioadă, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră sunt implicaţi în activităţi de supraveghere şi control. 

UPDATE 8:20. Regatul Unit susţine că Rusia va organiza referendumuri în regiunile ocupate din sudul Ucrainei

Autorităţile instalate de Rusia în noile teritorii ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune şi este posibil să facă pregătiri pentru a organiza referendumuri privind alipirea la Rusia mai târziu în acest an, informează sâmbătă Ministerul Apărării de la Londra, relatează Reuters. "Autorităţile locale cel mai probabil forţează populaţia să dezvăluie informaţii personale pentru a alcătui registrele de vot", a precizat Ministerului Apărării pe Twitter.

Rusia clasifică aceste zone ocupate drept unele aflate sub "administraţie civil-militară".

Ucraina a respins probabil asalturile ruseşti la scară mică de pe linia frontului din apropiere de Doneţk în regiunea estică Donbas, mai precizează sursa citată. În acelaşi timp, în zona Herson, Rusia a realizat două poduri de pontoane şi a introdus un sistem de feribot pentru a înlocui podurile distruse de ucraineni în ultimele tiruri, mai menţionează armata britanică.

UPDATE 7:50. Explozii puternice auzite din nou în Harkov

Alertele de raid aerian au fost auzite, din nou, în Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, urmate de explozii puternice, transmite Ukrinform. Potrivit Suspilne, sirenele de raid aerian au început să sune în jurul orei 02:00. În jurul orei 02:23, locuitorii din Harkov au început să raporteze pe reţelele de socializare despre explozii puternice. 

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a raportat bombardamente în districtul Slobidski din Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3.00. Atacul ar fi incendiat o școală. Până în prezent, nu au fost furnizate informații cu privire la victime, scrie Kyiv Independent.

Unele canale locale Telegram au postat fotografii care arată un incendiu masiv izbucnit în urma exploziilor într-unul dintre cartierele din Harkov. Focul poate fi văzut din diferite părţi ale oraşului. Până în prezent nu au fost publicate informaţii oficiale. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În dimineaţa zilei de 29 iulie, trupele ruseşti au lansat un atac cu rachete asupra Harkovului. Ca urmare, o clădire cu două etaje şi o clădire a instituţiei de învăţământ superior au fost avariate.  Tot vineri, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Bohodukhiv.  

UPDATE 6:50. Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc pentru atacul asupra închisorii Olenivka

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris drept o "crimă de război deliberată a Rusiei” bombardarea, vineri, a unei închisori din estul ţării, care, potrivit acestuia, a făcut "peste 50 de morţi”.

"Astăzi am primit informaţii despre atacul ocupanţilor asupra Olenivka (unde se află închisoarea), în regiunea Doneţk. Aceasta este o crimă de război deliberată a Rusiei, o ucidere deliberată în masă a prizonierilor de război ucraineni. Peste 50 de morţi...”, a spus acesta în mesajul său zilnic.

El a mai spus că Rusia a demonstrat prin numeroase atacuri teroriste că este cea mai mare sursă de terorism din lume astăzi. "Diplomaţii ucraineni au dus informaţiile despre atacul rusesc asupra Olenivka la cel mai înalt nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a fost informat. Toţi participanţii la relaţiile internaţionale vor şti ce sa întâmplat cu adevărat. Rusia nu va putea minţi pe nimeni. De asemenea, comunitatea internaţională este informată despre toate detaliile rezistenţei noastre la teroarea foamei din Rusia", a precizat Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De cealaltă parte, ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka, situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Macedonia de Nord trimite în Ucraina tancuri sovietice

Macedonia de Nord trimite tancuri sovietice în Ucraina în cadrul unui plan de modernizare în domeniul apărării, relatează vineri dpa, potrvit Agerpres. Macedonia de Nord, cel mai recent membru al NATO, intenţionează să-şi modernizeze forţele armate pentru ca echipamentul să fie în conformitate cu standardele Alianţei, a indicat Ministerul macedonean al Apărării.

Acest lucru permite trimiterea unor tancuri de luptă spre Ucraina. Macedonia de Nord ar fi renunţat oricum la aceste tancuri, dar Ucraina are nevoie de ele, se arată într-un comunicat al ministerului.

Macedonia de Nord are încă aproximativ 30 de tancuri de luptă sovietice T-72. O înregistrare difuzată de agenţia de presă Makfax a arătat mai multe tancuri transportate pe vehicule care se deplasau în localitatea Kriva Palanka, lângă graniţa cu Bulgaria.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 157 LIVE TEXT. Zelenski cere intervenția ONU și a Crucii Roșii după bombardarea închisorii din Olenivka, unde au murit 53 de prizonieri ucraineni