Emmanuel Macron e noul Președinte al Franței, după o victorie categorică în alegeri. Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea

Publicat: 07.05.2017, 21:00.
Actualizat: 08.05.2017, 06:45

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne duminică pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce îl vor desemna pe al optulea lider al Republicii a V-a, relatează Le Monde.

Emmanuel Macron va deveni cel de-al 25-lea Președinte al Franței. Candidatul centrist a obținut o victorie covârșitoare în fața rivalei Marine Le Pen, de extremă dreaptă.

Update 8 mai, ora 6:40 - Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, a comunicat ministerul de interne francez astăzi, la primele ore ale acestei zile, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați.

S-a înregistrat un record de 11,5% voturi albe sau anulate, iar proporția celor care nu s-au prezentat la urne a fost de 25,38% din electorat, transmite Reuters.

Update ora 23.55: Într-un discurs în fața simpatizanților, Emmanuel Macron le-a mulțumit alegătorilor pentru voturile date. ”Voi fi în slujba voastră”, a spus câștigătorul alegerilor prezidențiale din Franța.

”Toți ne-au spus că e imposibil, dar ei nu cunosc Franța!”, a mai declarat Macron. În fața mulțimii entuziaste, el a subliniat că ”Europa și lumea întreagă” așteaptă ca Franța ”să fie îndrăzneață”. ”Misiunea noastră e enormă, prieteni, și cere angajament din partea fiecăruia dintre noi”, a spus Macron.

Update ora 23.30: Ministrul francez de Interne confirmă victoria în alegerile prezidențiale a lui Emanuel Macron.

Update ora 23.00: După numărarea a peste 28% din voturi, rezultatele parțiale confirmă victoria lui Macron.

Conform rezultatelor parțiale, Emmanuel Macron are Macron 62.3%, iar Marine Le Pen 37.7% din voturi.

Update ora 22.20: Emmanuel Macron a ținut discursul după ce i-a fost anunțată victoria în alegerile prezidențiale.

”O nouă pagină în lunga noastră istorie a fost întoarsă în această seară”, spune Macron.

Update ora 22.10: Victoria lui Macron a fost celebrată intens de suporterii săi, strânși în centrul Parisului.

Camerele video au surprins momentul când mulțimea a primit vestea victoriei candidatului favorit.

Update ora 21.50: Președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, a reacționat după victoria lui Macron. El i-a felicitat pe francezi pentru că au ales ”libertatea, egalitatea și fraternitatea în dauna tiraniei și a știrilor false”.

Update ora 21.30: Președintele Francois Hollande a reacționat după închiderea urnelor: ”Victoria lui Emmanuel Macron arată că majoritatea francezilor vor să fie uniți în jurul valorilor Republicii”.

Update ora 21.20: Noul președinte ales, Emmanuel Macron s-a declarat încrezător că un nou capitol pentru Franța va începe acum.

Update ora 21.18: Prima reacție externă la rezultatul alegerilor vine din Germania. Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a spus că alegerea lui Macron ”e o victorie pentru o Europă unită și puternică și pentru prietenia franco-germană.

Update ora 21.15: Marine Le Pen a susținut discursul, după închiderea urnelor și și-a recunoscut înfrângerea.

Marine Le Pen l-a felicitat pentru victorie pe Emmanuel Macron, în acest scrutin, pe care l-a numit istoric. Le Pen a menționat că partidul său e acum prima forță politică de opoziție în Franța.

Update ora 21.10: Premierul Franței a anunțat și el că scrutinul a fost câștigat de Emmanuel Macron.

Update ora 21.00: BREAKING NEWS! Primele exit-polluri indică victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale. Macron e noul Președinte al Franței.

Rezultatele sondajelor efectuate la ieșirea de la urne:

Emmanuel Macron: 65,5%

Marine Le Pen: 34,5%

Ora 18:30 Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa ar putea fi de 74% la ora locală 20 (21 ora României), când se vor închide şi ultimele secţii din Hexagon, potrivit unei estimări făcute de institutul Elabe pentru BFMTV.

Ora 18:00 Prezenţă la vot de 65,3% la ora locală 17:00, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Cifrele sunt inferioare faţă de procentul de 71,96% înregistrat la aceeaşi oră în turul doi de scrutin din anul 2012, a anunţat Ministerul de Interne francez.

Ora 17:55 Conform ultimelor sondaje, Emmanuel Macron ar avea un avans considerabil în faţa liderei extremei drepte, Marine Le Pen, relatează postul belgian RTBF. Candidatul pro-european ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16 (17 ora României), potrivit ultimelor estimări şi sondaje consultate de jurnaliştii belgieni.

Ora 17:30 Mobilizare puternică, la Paris. În districtul al nouăsprezecelea din Capitala Franţei, rata de vot a fost cea mai mică ajunge la „doar“ 78,8%, iar al șaptelea cartier conduce cu o participare 87,5%, scrie Le Parisien.

Ora 15:30 Prefectura de Poliţie din Paris a postat pe Twitter că evacuarea Esplanadei Luvrului ţine de “simple verificări în curs desfăşurate ca măsuri de precauţie”.

Ora 15.15: Francezii votează, este titlul unei caricaturi publicate astăzi de cotidianul elvețian NZZ și care subliniază impactul acestor alegeri prezidențiale asupra UE.

Ora 15.00: Alerta care a dus la evacuarea standului unde Emanuel Macron urmează să celebreze, diseară, a fost provocată de un pachet suspect. Precizările au fost furnizate de staff-ul de campanie al candidatului. Zona, aflată lângă Muzeul Luvru din Paris, a fost izolată de forțele de securitate.

Ora 14.39: Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, îşi încurajează compatrioţii din România să voteze la alegerile prezidenţiale, până duminică seara şi apreciază actuala prezenţă la urne din ţara noastră, scrie Agerpres.

"Dragi compatrioţi, deja aţi votat în număr mare în România! Vă aşteptăm să fiţi şi mai mulţi, până la ora 19,00, în Bucureşti, Cluj şi Iaşi", afirmă diplomatul, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Potrivit Le Figaro, prezenţa la vot a francezilor din afara Franţa este numeroasă şi în Canada, Liban şi Japonia.

Update ora 14.20: BREAKING NEWS! Standul amenajat în fața Muzeului Lucru unde candidatul Emanuel Macon plănuiește să celebreze victoria în alegerile de astăzi a fost evacuat! Incidentul a fost provocat de o problemă de securitate. Informația a venit de la staff-ul de campanie al lui Emanuel Macron.

Ora 13.13- Potrivit ministerului de interne francez, până la această oră, prezenţa la vot este de 28,23%. La alegerile prezidențiale din 2012, în turul al doilea, prezența la aceeași oră era de 30,66%.

Ora 13.05- Fostul candidat la alegerile prezidenţiale, Jean-Luc Melenchon, reprezentantul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, stânga) şi-a exprimat votul la o secţie de votare din Paris.

Ora 12.10- Marine Le Pen s-a prezentat la secţia de vot din oraşul Hénin-Beaumont . Ea a fost însoţită de primarul oraşului, Steeve Briois, care este şi preşedintele interimar al partidului pe care aceasta îl reprezintă, Frontul Naţional.

Ora 11.59- Emmanuel Macron a ajuns la secţia de vot. El a fost primit în uralele susţinătorilor adunaţi în faţa secţiei de vot. Înainte de a intra în secţie, candidatul s-a lăsat fotografiat de jurnalişti. El a fost însoţit de soţia sa, Brigitte. La ieşire, Macron a discutat cu oamenii, a dat mâna cu ei şi a făcut numeroase fotografii. În cursul după-amiezii el va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul alegerilor.

Ora 11.39 - Le Monde prezintă o statistică a prezenţei la vot, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, începînd cu anul 1981. Potrivit cotidianului, în primul tur al alegerilor, prezenţa la vot a fost de 28.54%

1981: 85.9%

1988: 84.1%

1995: 79.66%

2002: 79.71%

2007: 83.97%

2012: 80.35%

Ora 11.15- Francois Holland şi-a exprimat votul, anunţă presa franceză.

Ora 11.04- Emmanuel Macron şi Marine Le Pen sunt aşteptaţi să voteze în jurul orelor 11.30, 12.00, ora României, scrie presa locală. Primele estimări privind prezenţa la vot, ar putea apărea în jurul orei 13.00.

Ora 9.00: Secţiile de vot s-au deschis în Franţa duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

...................................................

Şeful statului francez este ales prin vot universal direct, într-un scrutin uninominal în două tururi. Câştigătorul este ales pentru un mandat de cinci ani şi are dreptul la maxim două.

Candidaţii clasaţi pe primele două locuri la primul tur de scrutin – Emmanuel Macron (candidatul En Marche!, care a primit 24,1% din voturi la primul tur de scrutin) şi Marine Le Pen (candidata Frontului Naţional, care a obţinut 21,3% din sufragii) – au intrat în al doilea tur de scrutin, la finalul căruia este ales cel care obţine majoritatea voturilor exprimate.

Pentru a vota, o persoană trebuie să aibă cetăţenie franceză, să aibă peste 18 ani, să se bucure de drepturile civile şi politice şi să fie înscrisă pe listele electorale. Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, este vorba de aproape 47 de milioane de francezi : 45,678 milioane din Franţa şi aprozimativ 1,3 milioane din străinătate.

CÂND ŞI UNDE SE VOTEAZĂ

Alegătorii pot merge la una dintre cele 69.245 de secţii de vot deschise în Hexagon, în colonii şi în străinătate.

Pe teritoriul ţării, 66.546 de secţii de vot se vor deschide la ora locală 8 ( 9 ora României) şi se vor închide la ora locală 19 (20 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.

În unele oraşe mari, secţiile vor rămâne deschise până la ora 20 (21 ora României).

În unele colonii, votul începe sâmbătă. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceză, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon şi în Polinezia franceză. În reunion, Mayotte şi în Noua Caledonie, votul se va derula simultan cu cel din Franţa.

În ambasadele şi consultatele de pe continentul american, inclusiv în Hawaii, scrutinul va avea loc sâmbătă.

MĂSURI DE SECURITATE

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari vor fi desfăşuraţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 în aglomeraţia pariziană.

CÂND VOR FI PUBLICATE REZULTATELE?

Niciun rezultat (parţial sau definitiv), ci excepţia celor privind rata de participare, nu va putea fi comunicat înainte de închiderea ultimelor secţii de vot din Hexagon, adică ora 20.00 (21.00 ora României).

Rezultatele oficiale definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin vor fi publicate de Consiliul Constituţional cel mai târziu miercuri, la ora locală 20.0 (21.00 ora României).

Candidatul declarat învingător va fi învestit în funcţia de preşedinte cel mai târziu pe 14 mai, când expiră mandatul lui Francois Hollande.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.