Antena Meniu Search
x

Zi de Foc în Franţa. Francezii își aleg președintele. Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

Francezii îşi aleg astăzi preşedintele, în al doilea tur de scrutin. Centristul Emmanuel Macron este marele favorit, cu 61 - 63 la sută în ultimele sondaje, în confruntarea cu lidera Frontului Naţional de extremă dreapta, Marine Le Pen.

Vezi și

Francezii îşi aleg astăzi preşedintele, în al doilea tur de scrutin. Centristul Emmanuel Macron este marele favorit, cu 61 - 63 la sută în ultimele sondaje, în confruntarea cu lidera Frontului Naţional de extremă dreapta, Marine Le Pen.

Victoria lui Macron ar fi cea mai bună veste pentru Uniunea Europeană şi moneda ei comună, pe care Marine Le Pen ar dori să le părăsească.

Finalul campaniei electorale a fost marcat de scandalul publicării a mii de documente din campania lui Macron, sustrase de hackeri.

Votarea a început deja în teritoriile franceze de peste mări şi la unele ambasade din străinătate, iar la ora 9, ora României, se deschid urnele în întreaga ţară.

Se aşteaptă ca la urne să se prezinte aproximativ 75 la sută din alegători, ceea ce ar însemna cea mai redusă participare din ultimii 48 de ani.

Între primii care şi-au exprimat opţiunea au fost cetăţenii din Guyana Franceză, teritoriu din America de Sud. Prezenţa a fost, şi aici, mai scăzută iar mulţi din cei care au votat au făcut-o fără tragere de inimă.

S-a votat şi la ambasadele şi consulatele Franţei din America de Sud şi de Nord. La Montréal, unde trăiesc mulţi cetăţeni francezi, s-a format chiar o coadă de aproape doi kilometri. Dar oamenii au aşteptat răbdători, în ciuda ploii.

În acest timp, în Franţa, atât alegătorii cât şi cei doi candidaţi se pregăteau pentru ziua cea mare.

Marine Le Pen a preferat să nu dea ochii cu publicul dar Emmanuel Macron a ieşit, seara, la plimbare cu soţia, urmărit, bineînţeles, de o mulţime de ziarişti.

Macron se confruntă şi cu urmările atacului informatic în urma căruia au ajuns pe internet mii de documente interne ale campaniei sale.

Comisia Electorală a făcut apel ca documentele să nu fie publicate şi nici distribuite în mediul online, pentru a nu afecta votul, mai ales că printre ele s-ar putea afla şi falsuri.

Alegătorii nu par să fie influenţaţi de presupusele dezvăluiri.

Echipa lui Macron nu a acuzat pe nimeni dar, în trecut, a pus alte atacuri similare pe seama hackerilor ruşi.

Kremlinul s-a grăbit, acum, să dezmintă orice legătură cu incidentul. Încrezător în şansele sale, candidatul centrist se pregăteşte să sărbătorească victoria într-un decor inedit: curtea muzeul Luvru, fostul palat regal.

Învingătorul va fi cunoscut îndată după închiderea urnelor, la ora 21 ora României, deoarece sondajele exit-poll s-au dovedit mereu precise.

Rezultatul oficial va fi anunţat miercuri iar noul preşedinte va fi învestit la sfârşitul săptămânii. Va urma formarea guvernului iar luna viitoare, un nou şi dificil test electoral: alegerile parlamentare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Zi de Foc în Franţa. Francezii își aleg președintele. Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje