Antena Meniu Search
x

Franţa declara război Statului Islamic

Franţa este în război cu terorismul, după atacurile sângeroase de la Paris. A spus-o chiar preşedintele François Hollande, într-un discurs solemn în faţa camerelor reunite ale Parlamentului

Vezi și

Franţa este în război cu terorismul, după atacurile sângeroase de la Paris. A spus-o chiar preşedintele François Hollande, într-un discurs solemn în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, la Versailles.

În replică, Statul Islamic ameninţă cu noi atacuri nu doar în Franţa ci şi în Statele Unite.  Iar ancheta privind atacatorii rămaşi în viaţă se extinde atât în Franţa cât şi în Belgia sau Germania. În urmă cu puţin timp, trei suspecţi ai atacurilor din Paris au fost arestaţi în apropiere de Achen , Germania. Franţa e în război. Actele comise vineri seară la Paris, aproape de Stade de France, sunt acte de război.

În faţa camerelor reunite ale legislativului, Francois Hollande a cerut modificarea Constituţiei, care, în opinia sa, nu este adaptată actualei ameninţări teroriste. Iar partenerilor intenaţionali şi mai ales celor din Uniunea Europeană le-a cerut sprijin în războiul contra statului Islamic.

Guvernul francez ia în calcul câteva măsuri imediate împotriva islamiştilor radicali din Franţa, inclusiv închiderea moscheilor radicale. Hollande a anunţat şi intensificarea operaţiunilor aviaţiei franceze în Siria. Într-un prim raid, au fost lovite mai multe obiective ale Statului Islamic din Raqqa, principalul centru din Siria al grupării teroriste. Replica a venit sub forma unui nou mesaj cu ameninţări adresate nu doar Franţei ci întregii coaliţii antiteroriste.

Între timp, ancheta tragediei continuă. Creierul atacurilor teroriste din Paris ar fi un belgian aflat în prezent în Siria, susţin procurorii francezi. Numele bărbatului apare în mai multe dosare ale poliţiei alături de unul dintre cei 6 teroriştii care s-au aruncat în aer la Paris. În plus, în ultimele ore, fratele unuia dintre atacatori a fost vizat de o operaţiune antitero de la Bruxelles dar nu a fost găsit. Forţele de ordine speciale şi-au intensificat operaţiunile şi în Franţa: peste 120 de suspecţi au fost reţinuţi sau puşi în stare de arest la domiciliu şi 31 de arme au fost confiscate. Iar azi-noapte au fost făcute peste 128 de percheziţii în Hexagon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Franţa declara război Statului Islamic