Franţa le interzice elevelor musulmane să mai poarte ţinuta tradiţională în şcolile de stat
După interzicerea hijabului în şcoli şi a vălurilor care acoperă chipul în spaţiile publice, Franţa ia o nouă decizie controversată. Elevele musulmane nu vor mai avea voie să poarte ţinuta tradiţională - abaya - la şcoală.
Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei cu doar o săptămână înainte de începerea noului an şcolar. Oficialii francezi consideră nepotrivită afişarea simbolurilor religioase în sala de clasă. Şi asta pentru că legea din Franţa stabileşte o separare strictă între stat şi religie, spun ei.
Problema acestei ţinute tradiţionale este una sensibilă, Consiliul Francez de Cult Musulman (CFCM) apreciind la rândul său că abaya nu este un însemn religios musulman. Portul abaya este "mai ambivalent decât un văl", potrivit lui Haoues Seniguer, specialist în islamism.
Afişarea în public a unor simboluri văzute ca religioase a provocat în mod repetat controverse, în special atunci când este vizat islamul. În 1994, a fost adoptată o lege ce permite doar portul de simboluri religioase discrete în şcoli. Zece ani mai târziu, portul de văl pe cap în şcoli a fost total interzis, dar nu şi al acoperământului evreiesc kipa sau al crucii creştine. În 2010 a urmat interzicerea de a purta în public văl islamic integral, care acoperă toată faţa.
Decizia este susţinută de partidele de dreapta, în timp ce opoziţia consideră legea ca fiind nedemocratică. Francezii nu discriminează religios, însă. Nu doar simbolurile musulmane sunt interzise la şcoală. Încă din 2004, în unităţile de învăţământ sunt interzise de asemenea crucea creştină şi kippa-ul evreiesc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰