Antena Meniu Search
x

Video Frica oamenilor de peste Prut. Moldovenii se tem de un posibil atac al ruşilor. "Sunt vremuri teribile"

În ultimele şase zile, peste 90 de mii de refugiaţi ucraineni au trecut graniţa în Republica Moldova. Oamenii, speriaţi şi de multe ori fără vreo direcţie clară, şi-au găsit un adăpost temporar în Chişinău. Între timp, localnicii se tem că furia armatei ruse s-ar putea îndrepta şi către ei.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 01.03.2022, 19:50

Vezi și

Pe străzile din Chişinău e pace, dar oamenii se tem că este liniştea dinaintea furtunii. Sunt speriaţi că armata ucraineană va fi înfrântă, iar forţele ruse s-ar putea îndrepta spre ei. Moldova este la o aruncătură de băţ de câmpul luptelor si imparte o granita de peste o mie de kilometri cu Rusia. Suflul bombardamentelor din ţara vecină s-a auzit până în capitala Moldovei.

Localnici: S-au auzit bubuituri! În prima noapte!

Reporter: Vă simţiţi în pericol?

Localnici: Da, desigur! Asta ne vizează pe toţi!

Pe acelaşi subiect

E groaznic. Oricui îi e teamă.

Ne e teamă, suntem aproape.

Reporter: De ce vă e teamă cel mai tare?

Localnic: Să nu ne bombardeze!

În Chişinău, o hală imensă din oraş este acum adăpost pentru refugiaţii care fug din calea războiului.

Bogdan Dinu, reporter Observator: În hala în care ne aflăm sunt aproximativ 120 de astfel de boxe. Boxe care pot adăposti mai multe familii de refugiaţi. Au paturi, au spaţii de depozitare şi au şi surse de energie electrică pentru a-şi putea încărca telefoanele ca să rămână în contact cu rudele rămase în ţară.

Moldovenii speriaţi de un posibil atac al ruşilor

E un du-te vino continuu. Mulţi dintre ei se opresc aici doar să-şi tragă sufletul pentru câteva ore. Mănâncă pe fugă şi pleacă mai departe. Majoritatea sunt femei singure cu copii ori tineri care şi-au lăsat părinţii în Ucraina, în mjlocul dezastrului.

Refugiaţi: - Sunt vremuri teribile.

- Ne ducem către rudele noastre din Germania.

- Nora mea a venit cu doi copii. Nu au unde dormi. A rămas în Ucraina băiatul. Nu poate să iasă. Copiii plâng, sunt speriaţi.

Această familie a fugit din Odessa la auzul primelor rachete care au brăzdat cerul. Nu s-au uitat în urmă. Sunt de zile bune pe drum. Obosiţi, nemâncaţi, speriaţi.

Familie refugiată: Noi am fugit de acolo. Împuşcă. n-am luat nimic de acasă, nici la copii.

Dezbrăcaţi am venit.  Am luat copilul şi am fugit de acolo.

În centrul oraşului, localnicii au format azi un mărţişor uriaş - un simbol pentru pace, spun ei.

Peste 90 mii de ucraineni au ajuns în Republica Moldova de la începutul conflictului. Din cauza războiului de peste graniţă, ţara a intrat pentru două în luni stare de urgenţă. Iar asta înseamnă un regim special pentru toţi cei care intră sau ies din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Frica oamenilor de peste Prut. Moldovenii se tem de un posibil atac al ruşilor. "Sunt vremuri teribile"