Antena Meniu Search
x

Fumul produs de incendiile de vegetație din Statele Unite a ajuns deasupra Europei

Incendiile din California învăluie vestul Europei în fum toxic. Particulele fine poluante au trecut Oceanul la sfârșitul săptămânii trecute şi au transformat cerul albastru în portocaliu. Fenomenul a putut fi observat în Franţa şi în Marea Britanie, iar o altă coloană de fum dens se află acum deasupra Oceanului Atlantic, în drum spre Europa. Între-timp, pe Coasta de Vest a Statelor Unite focul mistuie destine. Cel puţin 36 de oameni au murit, mii de case au ars odată cu peste un milion de hectare de vegetaţie, în ultima lună. Pagubele, încă provizorii, sunt estimate la aproximativ 150 de miliarde de dolari.

de Redactia Observator

la 16.09.2020, 22:57

Vezi și
  • Cel puțin 36 de oameni au murit în incendiile din Statele Unite ale Americii.
  • Pagubele produse de incendiile de vegetație sunt estimate la 150 de miliarde de dolari.

Aproximativ 10.000 de kilometri despart Los Angeles de Paris. O barieră prea mică pentru fumul înecăcios. 

Locuitorii din vestul Europei au văzut cum cerul a căpătat o nuanţă portocalie. S-a întâmplat în Franţa, la Paris, în Marea Britanie, şi chiar mai spre centrul continentului, în Olanda şi în Germania. 

Perdeaua de fum generată de incendiile din California a trecut Oceanul, după ce a înecat o mare parte din centrul Statelor Unite şi metropolele de pe Coasta de Est. Iar acum, o altă coloană de fum este în Atlantic şi ar urma să ajungă pe continentul nostru spre sfârşitul săptămânii. 

Anul acesta, incendiile din California şi Oregon au degajat în atmosferă mai mult dioxid de carbon decât în oricare alt an de la începutul măsurătorilor, în 2003.

În zonele unde focul arde necontenit de săptămâni întregi, oamenii respiră acum cel mai prost aer din lume. Un român stabilit în Oregon spune că nu se poate respira nici la aproape 20 de kilometri de zonele afectate. 

Dragoș Tăvîrlău, român stabilit în Oregon: Incendiile care sunt acum în Oregon nu au mai fost niciodată în istorie. E greu de respirat, într-adevăr, de câteva zile e absolut insuportabil ce se întâmplă. E destul de urâtă situaţia. Să stai să respiri un aer ca ăsta ... Poţi să îţi pui ce vrei, şi mască, şi ce poţi să îţi pui, până la urmă tot începe să te zgârie pe piept şi să cauţi aer cu disperare într-un fel sau altul.

Poluarea generată de incendiile de vegetaţie este considerată responsabilă pentru moartea a 25.000 de americani în fiecare an. 

Oamenii sunt sfătuiţi să limiteze timpul pe care îl petrec în aer liber, în special cei care sunt în categorii de risc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Fumul produs de incendiile de vegetație din Statele Unite a ajuns deasupra Europei