Antena Meniu Search
x

Germania îşi alege Parlamentul. Angela Merkel e favorită pentru al patrulea mandat de cancelar

Alegerile parlamentare au loc astăzi în Germania. Angela Merkel este practic sigură că va rămâne cancelar, pentru un nou mandat, al patrulea consecutiv.

Vezi și

Alegerile parlamentare au loc astăzi în Germania. Angela Merkel este practic sigură că va rămâne cancelar, pentru un nou mandat, al patrulea consecutiv. Marea necunoscută este, însă, componenţa viitoarei coaliţii guvernamentale, iar motivul de îngrijorare, nu doar în Germania ci în toată Europa, este intrarea în Bundestag a extremei drepte radicale, pentru prima dată după al doilea război mondial.

Uniunea Creştin-Democrată, partidul Angelei Merkel, este marele favorit al alegerilor. În ultimul sondaj este cotat cu 34 la sută faţă de 21 la sută pentru rivalii social-democraţi. Cu toate acestea, în ultima zi de campanie cancelarul a făcut un tur de forţă pentru a convinge cât mai mulţi alegători să se prezinte la urne. Angela Merkel s-a întâlnit mai întâi cu membrii echipei de campanie pe care i-a servit, personal, cu cafea.

Cancelarul s-a deplasat apoi în circumscripţia sa electorală din nordul Germaniei, unde s-a întâlnit cu alegătorii şi a luat parte la un exerciţiu de reacţie la situaţiile de urgenţă. Ea a efectuat manevre de resuscitare, pe fond muzical, împreună cu sute de oameni adunaţi într-o piaţă.

Liderul social-democraţilor, fostul preşedinte al parlamentului european Martin Schulz, şi-a continuat şi el campania până în ultima zi, deşi sondajele nu-i mai dau nicio şansă să devină cancelar.

Partidele conduse de Angela Merkel şi Martin Schulz sunt aliate, în prezent, la guvernare. Dar nu este deloc sigur că viitoarea coaliţie va arăta la fel. Angela Merkel ar putea prefera o alianţă cu partidul liber-democrat care are mari şanse să revină triumfător în Bundestag, depăşind cu mult pragul electoral de cinci procente.

Dar o eventuală coaliţie între creştin-democraţi şi liber-democraţi ar putea fi nevoită să-i coopteze şi pe ecologişti pentru a întruni majoritatea. Iar aceasta ar complica negocierile pentru formarea guvernului. Cele mai mari temeri le provoacă, însă, Alternativa pentru Germania, un nou partid eurosceptic şi extrem de critic faţă de primirea imigranţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Germania îşi alege Parlamentul. Angela Merkel e favorită pentru al patrulea mandat de cancelar