Antena Meniu Search
x

Glumă a Kremlinului sau suvenir inocent? Vladimir Putin le-a dăruit prietenilor săi președinți opt inele de aur

Vladimir Putin a oferit opt inele liderilor unor foste republici sovietice aliate Moscovei, suscitând diverse interpretări, în timp ce referirile la opera lui Tolkien sunt tot mai numeroase de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.12.2022, 21:23

După un summit la Sankt-Petersburg al Comunităţii Statelor Independente (CSI), o alianţă a mai multor foste republici sovietice, Kremlinul a oferit marţi nouă inele de aur cu inscripţia "La mulţi ani 2023" şi emblema CSI. Câte un inel a fost înmânat liderilor celor opt state străine prezente la summit (Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan), precum şi lui Vladimir Putin.

Comentatori au făcut imediat o paralelă cu cartea "Stăpânul inelelor" a lui J.R.R.Tolkien, în care personajul malefic Sauron oferă nouă inele unor lideri umani care devin apoi servitorii săi, numiţi "nazguli" sau "duhurile inelului".

Singura diferenţă este aceea că în carte Sauron creează în secret un inel suplimentar, inelul unic, ce permite controlul asupra tuturor celorlalte.

Putin și-a invitat prietenii președinți la ceai

Pe acelaşi subiect

Critici ai Kremlinului, în special în Ucraina, l-au comparat pe Vladimir Putin cu Gollum, personajul corupt de inelul unic, iar pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Frodo, care decide să ia inelul unic ca povară personală, pentru a-l distruge.

De la declanşarea ofensivei Kremlinului în Ucraina, guvernul ucrainean compară regulat Rusia cu "Mordor", regatul lui Sauron, iar pe soldaţii ruşi cu "orcii", soldaţii lui Sauron.

O glumă a Kremlinului sau un suvenir inocent? Vladimir Putin le-a dăruit prietenilor săi președinți opt inele de aur

Profimedia Images

Pe Telegram, politologul rus Ekaterina Schulman apreciază că aceste nouă inele sunt "o glumă" vizibil "conştientă" a Kremlinului. Ea notează că emblema CSI pe aşa-zisele inele aminteşte forma "Ochiului lui Sauron" reprezentată în adaptarea hollywoodiană a cărţii.

La postul de radio Kommersant FM, jurnalistul Dmitri Drize, mai puţin entuziast, subliniază că ideea unei "frăţii a inelului" între cei nouă lideri "nu este chiar subiectul nostru, date fiind circumstanţele actuale".

O glumă a Kremlinului sau un suvenir inocent?

În fapt, diferende importante îi dezbină pe unii dintre şefii de stat prezenţi, în special pe liderii armean Nikol Paşinian şi azer Ilham Aliev, care se opun în problema enclavei separatiste Nagorno-Karabah.

Dmitri Drize subliniază că doar Aleksandr Lukaşenko, preşedintele belarus, unul dintre rarii aliaţi categorici ai lui Vladimir Putin în ofensiva împotriva Ucrainei, a fost văzut cu acest mic inel pe deget.

Marţi seara, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dorit să pună capăt interpretărilor. "Este pur şi simplu un suvenir de Anul Nou, nu există nimic special aici", a declarat el, precizând că Vladimir Putin nu va purta inelul său de aur.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Glumă a Kremlinului sau suvenir inocent? Vladimir Putin le-a dăruit prietenilor săi președinți opt inele de aur