Antena Meniu Search
x

Grecia: Liderul partidului Noua Democrație și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Tsipras

Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democrație (ND), Vangelis Meimarakis, și-a recunoscut înfrângerea la alegerile legislative anticipate de duminică în fața principalului său rival, fostul premier Alexis Tsipras, președintele partidului de stânga Syriza

Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democrație (ND), Vangelis Meimarakis, și-a recunoscut înfrângerea la alegerile legislative anticipate de duminică în fața principalului său rival, fostul premier Alexis Tsipras, președintele partidului de stânga Syriza

"Rezultatul alegerilor pare să arate o victorie a Syriza și a domnului Tsipras", a declarat Meimarakis presei, adăugând că prioritatea țării este acum formarea unui guvern.

"Îl felicit și îi urez să creeze un guvern, de care este nevoie, și să vină în parlament", a mai spus liderul Noii Democrații, potrivit Agerpres.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de agenția Reuters, partidul lui Tsipras va forma un guvern în trei zile. Syriza ar urma să apeleze la sprijinul partidului de dreapta Grecii Independenți, cu care a format și precedenta coaliție de guvernare.

După numărarea a aproximativ 25% din voturi, Syriza a obținut 35,3% din voturi, conform Ministerului de Interne de la Atena.

Noua Democrație a obținut 28,1% din sufragii, situându-se pe poziția secundă. Diferența dintre cele două partide este mai mare decât cea din sondajele de opinie.

Pe baza acestor procente, formațiunea lui Tsipras ar obține 144 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democrație — 75. Pentru a deține majoritatea, un partid trebuie beneficieze de 151 de mandate în legislativ.

Conform acelorași date ale Ministerului de Interne, rata de participare la vot a fost de 54,4%, comparativ cu 63,5% la scrutinul din ianuarie câștigat de asemenea de Tsipras.

Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Grecia: Liderul partidului Noua Democrație și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Tsipras