"Hai, noroc!". NASA a descoperit alcool în spațiu. Care e teoria astronomilor
Astronomii care lucrează cu ajutorul telescopului spațial James Webb au detectat în jurul a două stele tinere ingrediente chimice obișnuite găsite în oțet, în înțepăturile de furnici și ...chiar în celebra băutură alcoolică margarita, potrivit NASA.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- A treia răsturnare de situație în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Fiica lui, lăsată în libertate acum 3 săptămâni, a fost arestată alături de complici
Moleculele organice complexe pe care le-au observat folosind telescopul James Webb cu infraroșu au inclus acid acetic, o componentă a oțetului și etanol, cunoscut sub numele de alcool etilic. Echipa a găsit, de asemenea, molecule simple de acid formic, care provoacă senzația de arsură asociată cu înțepăturile furnicilor, precum și dioxid de sulf, metan și formaldehidă.
Oamenii de știință cred că compușii sulfurosi, cum ar fi dioxidul de sulf, ar fi putut juca un rol cheie chiar pe planeta noastră, pe Pământul timpuriu, care în cele din urmă au creat condiții ce au dus la apariția vieții, potrivit CNN.
Nasa a găsit alcool pe lună
„Hai, noroc! Ce au în comun cocktailurile margarita, oțetul și înțepătura de furnică? Conțin ingredientele chimice pe care Telescopul Spațial James Webb al NASA le-a identificat orbitând în jurul a două protostele, numite IRAS 2A și IRAS 23385.AI”, scrie într-un comunicat NASA.
- Sonda americană Odie, avariată la doar o săptămână după ce s-a plasat pe Lună. Unul dintre cele şase...
- Doi sateliți, unul rusesc și unul american, vor trece periculos de aproape unul de celălalt, potrivit NASA
- Pas uriaş pentru industria spaţială. Sonda americană Odie s-a plasat cu succes pe Lună, pentru prima dată...
Moleculele detectate au fost descoperite sub forma unor particule de gheață care înconjoară IRAS 2A și IRAS 23385, două protostele. Adică, două stele atât de tinere care nu au format încă propriul sistem planetar. Stelele se formează din nori învolburați de gaz și praf, iar materialul rămas din formarea stelelor dă naștere planetelor.
Noua descoperire îi intrigă pe astronomi
Noua descoperire îi intrigă pe astronomi, deoarece moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente cruciale pentru lumi potențial locuibile, iar acele ingrediente ar putea fi încorporate în planetele care probabil se vor forma în jurul stelelor. Spațiul este plin de metale grele și elemente chimice și compuși care au fost creați și eliberați de exploziile stelare de-a lungul timpului. La rândul lor, elementele chimice devin încorporate în nori care formează următoarea generație de stele și planete. Pe Pământ, combinația potrivită de elemente a permis formarea vieții.
Anterior, oamenii de știință care au folosit telescopul Webb au descoperit tipuri de gheață formate din diferite elemente într-un nor molecular rece și întunecat, un aglomerat interstelar de gaz și praf în care se pot forma molecule de hidrogen și monoxid de carbon.
Aglomerările dense din acești nori se pot prăbuși pentru a forma protostele. Detectarea moleculelor organice complexe în spațiu îi ajută pe astronomi să determine originile moleculelor, precum și pe cele ale altor molecule cosmice mai mari.
Oamenii de știință cred că moleculele organice complexe sunt create prin sublimarea gheții în spațiu sau prin procesul în care un corp solid se transformă în gaz fără a deveni mai întâi lichid, iar noua descoperire făcută de telescopul Webb oferă dovezi acestei teorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰