Antena Meniu Search
x

Ucraina a lansat o ofensivă cu zeci de tancuri în sud, ar fi reuşit să pătrundă în trei zone. Ruşii susţin că au distrus o coloană de blindate

Război în Ucraina. Ucraina a lansat miercuri dimineaţă o ofensivă majoră în sud, susţin oficiali şi bloggerii militari ruşi, în timp ce Kievul a tăcut. Surse ruse şi ucrainene relatează despre o retragere a ruşilor din satul Staromaiorske pe axa Velika Novosilka - Berdiansk. Aici ucrainenii susţin că au capturat paraşutişti ruşi. Ruşii şi ucrainenii vorbesc şi despre o înaintare a ruşilor în nord-est, la Lugansk, unde ar fi ocupat satele Serhiivka, Nadia şi Novoiehorivka, pe direcţia Svatove. Armata ucraineană a negat aceste pierderi. Informaţiile sunt neclare, majoritatea provin de pe conturi ruseşti şi ucrainene de Telegram.

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 18:19

Vezi și

Ucraina a lansat miercuri dimineaţă o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de oraşul Orehovo (sau Orihiv), potrivit unor oficiali şi bloggeri militari ruşi. Trupele ucrainene au reuşit în anumite secţiuni ale frontului să străpungă prima linie de apărare a trupelor ruse, relatează CNN. Lupte grele sunt în desfăşurare de-a lungul liniei de front din regiunea ucraineană sud-estică Zaporojie. 

Forțele speciale ucrainene au publicat imagini din satul Staromaiorske, regiunea Doneţk, la nord-est de regiunea Zaporojie în apropierea graniţei administrative a celor două provincii, spunând că au capturat aici parașutiști ruşi. O altă filmare din Staromaiorske arată luptători ruși părăsind poziții și retrăgându-se, alungați de forțele ucrainene. "La Staromaiorske și Urozhaine nu este ușor pentru băieți acum resping atacuri intense. Situația este foarte grea la Staromaiorske. Există probabilitatea ca inamicul să preia controlul asupra așezării" a scris pe Telegram Alexander Khodakovski, șeful Batalionului Vostok, pro-Moscova.

Alte surse pro-ruse susţin însă că în Zaporojie ofensiva s-a blocat în cele din urmă în prima linie de apărare a ruşilor şi publică şi imagini cu o coloană militară de blindate lovită aici.

Pe de altă parte, trupele ruse aflate la sud de oraşul Bahmut au suferit pierderi grele şi par să se fi repliat, conform unor relatări oficiale şi neoficiale ucrainene, confirmate de bloggeri militari ruşi. Aceştia susţin că ucrainenii folosesc aici muniţie cu dispersie în cantităţi uriaşe. Armata ucraineană ar fi recâștigat aici controlul asupra a aproximativ 30% din satul Klișchiivka, dar se duc lupte grele în interiorul localităţii

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ruşii au avansat cu până la 6 km și au capturat 3 sate în Lugansk

Oficiali ruşi, dar şi surse ucrainene au relatat în ultimele ore că trupele Moscovei au ocupat câţiva kilometri, pe frontul din nord est, în Lugansk, cucerind trei mici aşezări: satele Serhiivka, Nadia şi Novoiehorivka. Informaţia este confirmată şi de surse ucrainene, dar negată de armată. 

"Vești proaste din vestul regiunii Lugansk, unde forțele de invazie ruse au avansat cu până la 6 km și au capturat încă trei sate ucrainene. Înaintarea este confirmat atât de surse ucrainene, cât și din Rusia", relatează pe Twitter expertul militar german Julian Röpcke. Este vorba de sate mici, de câţiva zeci de locuitori, înainte de război: Serhiivka, Nadia şi Novoiehorivka. Iar potrivit unor surse, ucrainenii s-au retras din ele. 

Pe direcţia Svatove s-a obținut o anumită stabilitate pe flancul sudic lângă satul Karmazînivka, dar la nord inamicul a reușit să captureze Nadia și Serhiivka, a transmis canalul ucrainean de Telegram Deep State. Novoiehorivka este, de asemenea, sub controlul inamicului. "Acum este important să stabilizăm întregul front acolo, pentru că inamicul s-a adaptat serios și la Stelmakhivka" mai relatează Deep State. 

Armata ucraineană a negat pierderea celor trei aşezări în partea de nord-est a ţării, lângă Kupiansk. "Nu confirmăm acest lucru. Linia tactică acolo nu s-a schimbat prea mult", a declarat pentru CNN, miercuri, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, Serhii Cerevati, întrebat despre pierderi.

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, nu confirmă retragerea ucrainenilor din Nadia, dar semnelează că satele sunt situate în zone joase şi că pentru a le putea controla este necesar ocuparea înălţimilor din jurul lor. 

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi seară că forţele ruse au capturat Serhiivka (la 12 km sud-vest de Svatove) și au înaintat de-a lungul unui front de patru kilometri lățime şi doi kilometri adâncime.

Cu toate acestea, experţii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului susţin că nu au observat nicio confirmare vizuală care să susţină aceste informaţii afirmații.  Fostul șef ucrainean al regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a relatat pe 25 iulie că forțele ruse atacă în grupuri de 50 până la 70 de oameni și folosesc unități "Storm-Z" în direcțiile Kupiansk și Lîman.

Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră în sud

Oficiali locali ruşi şi bloggerii militari susţin că forţele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orihiv, bazându-se pe faptul că au reuşit în ultimele două zile să obţină aici unele câştiguri modeste, dar s-ar fi blocat în cele din urmă în prima linie de apărare a ruşilor, relatează CNN.

"Frontul Zaporojie - al doilea val al contraofensivei Forţelor Armate ale Ucrainei a început", a postat miercuri pe Telegram Vladimir Rogov, oficial instalat de ruşi în Zaporojie  "Inamicul a trimis forţe maxime pentru a sparge apărarea noastră în direcţia Orehov (Orihiv). În această dimineaţă devreme, după o pregătire masivă cu artilerie şi lovituri aeriene, (ucrainenii) ne-au luat cu asalt poziţiile de lângă Rabotino (ortografia rusă pentru Robotîne)", a adăugat el.

La rândul său guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a spus că un atac ucrainean este în desfăşurare.

Bloggerul militar rus Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, a descris o situaţie similară de-a lungul frontului de sud. "După pregătirea artileriei (...), detaşamentele de asalt ucrainene au coborât pentru a străbate nord-estul Rabotino", a scris bloggerul, descriind un atac cu zeci de vehicule, inclusiv tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, vehicule blindate de transport de trupe şi vehicule blindate de luptă.

"Inamicul a reuşit să pătrundă în trei zone", a mai spus Rybar. "Acum au loc bătălii aprige în această zonă", a adăugat el.

Ucraina a păstrat tăcerea, aşa cum face de obicei, şi nu a comentat încă această ofensivă care ar fi rezultatul unor progresele pe care forţele sale le-au făcut în zonă în zilele precedente.

În actualizarea sa de dimineaţă, Statul Major al armatei ucrainene a spus doar că "forţele de apărare ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în direcţiile Bahmut, Melitopol şi Berdiansk".

"Inamicul a făcut încercări nereuşite de a recâştiga poziţia pierdută la nord-est de Robotine în regiunea Zaporojie", a mai spus Kievul, fără a intra în detalii. "În acelaşi timp, continuă să opună rezistenţă puternică, mută unităţi şi trupe şi foloseşte în mod activ rezervele", a adăugat Statul Major ucrainean.

Tot pe frontul din Zaporojie, forţele ucrainene au continuat să facă progrese de-a lungul axei Velika Novosilka – Berdiansk. "Trupele ucrainene au avut succes în zona Staromaiorske de pe frontul de sud", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev. "Forţele de Apărare (ucrainene) sunt bine poziţionate acolo, la perfieria (oraşului)", a spus el.

Ucraina, blocată în prima linie de apărare a Rusiei

Forţele ucrainene au reuşit să se blocheze în prima linie de apărare a Rusiei, cu lupte grele şi aprige încă în desfăşurare pe fondul unei ofensive ample de-a lungul frontului de sud din regiunea Zaporojie, a declarat ulterior pe Telegram Vladimir Rogov, oficial rus din Zaporojie.

"Cel puţin 100 de vehicule blindate au fost folosite de inamic pentru a ataca pe secţiunea Orehov (Orikhiv) a frontului Zaporojie", a scris Rogov. "În acest moment, după mai multe valuri de atacuri în apropiere de Rabotino (Robotine), inamicul a reuşit să se blocheze în trei secţiuni din prima noastră linia de apărare", a precizat Rogov.

Oficialul rus spune că forţele ruse îşi folosesc întreg arsenalul, inclusiv loviturile aviatice, pentru a respinge unităţile ucrainene care efectuează atacul.

"Luptătorii acestor brigăzi au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi vehicule Bradley", a mai scris el. "Acum se desfăşoară lupte grele, aprige, de mare intensitate în această zonă", afirmă Rogov.

Şi bloggerul militar rus Rybar spune că luptele din zonă au scăzut uşor în intensitate, adăugând că forţele ruse au reuşit să-şi menţină terenul.

Zelenski le-a transmis un mesaj soldaţilor

Oficialii şi sursele ucrainene nu au comentat încă această presupusă ofensivă, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat încrederea în soldaţii săi. "Noi credem în băieţii noştri. Continuăm să lucrăm”, a postat el pe Telegram după ce a fost informat despre situaţia de pe front de şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni.

Zelenski a continuat spunând că a primit actualizări şi cu privire la furnizarea de arme şi muniţie. "Există o întărire pentru sistemul nostru de apărare aeriană", a spus el. "Va fi trimis acolo unde este cel mai necesar", a asigurat preşedintele.

Armata ucraineană a recuperat de la debutul contraofensivei 200 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu preţul unor pierderi semnificative, inclusiv de echipamente occidentale (tancuri, blindate, obuziere etc.), şi se loveşte de rezistenţa trupelor ruse dispuse pe mai multe linii defensive fortificate şi protejate de câmpuri dense de mine.

Potrivit The New York Times, în primele două săptămâni ale contraofensivei armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu, rata pierderilor scăzând ulterior, după ce comandanţii ucraineni au făcut schimbări tactice, recurgând mai mult la atacuri susţinute de artilerie pentru a epuiza trupele ruse, acestea din urmă beneficiind însă de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o folosesc la rândul lor intens

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ucraina a lansat o ofensivă cu zeci de tancuri în sud, ar fi reuşit să pătrundă în trei zone. Ruşii susţin că au distrus o coloană de blindate