Antena Meniu Search
x

Henry Kissinger: Ucraina trebuie să cedeze din teritoriul său Rusiei. Putin nu trebuie umilit

Pe măsură ce unitatea occidentală cu privire la sancțiunile contra Rusiei începe să scârțâie, fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger lansează un avertisment legat de o înfrângere a lui Putin în Ucraina, relatează The Telegraph.  Război Rusia - Ucraina, ziua 91 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 25.05.2022, 16:29

Henry Kissinger: Ucraina trebuie să cedeze din teritoriul său Rusiei
Henry Kissinger la o întâlnire cu Vladimir Putin în 2012 - Profimedia

Veteranul politician american Henry Kissinger a cerut Occidentului să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor ruse în Ucraina, avertizând că un astfel de rezultat ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei. Fostul secretar de stat american a declarat la Davos că ar fi fatal pentru Occident să se lase cuprins de starea de spirit a momentului și să uite de locul cuvenit al Rusiei în echilibrul european de putere.

Kissinger, în vârstă de 98 de ani, e de părere că războiul nu trebuie lăsat să se prelungească și mai mult timp și aproape că a cerut Occidentului să forțeze Ucraina să accepte negocieri de pace în condiții care sunt foarte departe de obiectivele Kievului.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. În mod ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o revenire la situația de dinainte de război. Continuarea războiului dincolo de acel punct nu ar fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei în sine”, a spus Kissinger.

El a mai declarat la Forumului Economic Mondial că Rusia este o parte esențială a Europei de 400 de ani și a fost garantul structurii echilibrului de putere european în momente critice. Liderii europeni nu ar trebui să piardă din vedere relația pe termen lung și nici nu ar trebui să riște să împingă Rusia într-o alianță permanentă cu China.

Pe acelaşi subiect

”Sper că ucrainenii vor avea atât de multă înțelepciune pe cât eroism au arătat”, a spus el, adăugând, că rolul potrivit pentru Ucraina este să fie un stat tampon neutru, mai degrabă decât frontiera Europei.

Coaliția împotriva lui Putin începe să scârțâie

Comentariile sale au venit pe fondul semnelor din ce în ce mai mari că coaliția occidentală împotriva lui Vladimir Putin are efecte negative pe măsură ce criza alimentară și energetică se adâncește și iar sancțiunile par că și-au atins limitele.  ”Vedem ce este mai rău din Europa”, a declarat furios vicecancelarul german Robert Habeck la Davos, acuzând Ungaria și alte state că paralizează încercările UE de a impune un embargo total asupra petrolului rusesc.

Habeck, care este și ministrul Economiei, a spus că Germania este mai mult sau mai puțin pregătită să suporte șocul unei întreruperi totale a importurilor de petrol din Rusia, dar că alții vor să continue ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. ”Mă aştept ca toată lumea să lucreze pentru a găsi o soluţie şi nu să lucreze la construirea unui parteneriat cu Putin”, a spus el. Yurii Vitrenkio, șeful consorțiului energetic ucrainean Naftogas, a declarat că țările care se opun embargoului (Ungaria, Slovacia, Bulgaria) cer scutiri sub pretenții false. ”Ceea ce își doresc cu adevărat este să profite de pe urma petrolului rusesc la preț redus”, a spus el.

11 senatori republicani și 57 de congresmeni americani au votat împotriva pachetului de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, un semn că la Washington coeziunea începe să se fragmenteze. ”Putin se bazează pe faptul că Occidentul o să-și piardă concentrarea și aceasta este adevărata noastră provocare. Oamenii sunt la fel de îngrijorați sau mai îngrijorați de creșterea prețului la benzină și la alimente”, a spus senatorul Christopher Coons. ”Nu sunt sigur că unitatea va dura. S-ar putea să nu obținem următorul vot”, a declarat și Eric Cantor, fost Membru al Camerei Reprezentanților a SUA.

Nimeni nu este sigur dacă SUA încearcă să pedepsească Rusia pentru agresiunea sa sau dacă scopul este o utilizare mai subtilă a politicii care să ofere Kremlinului ”o cale de ieșire din sancțiuni” dacă își schimbă planul, scrie sursa citată. Diviziunile cu privire la obiectivele de război ale Occidentului în Ucraina au fost până acum mascate de o revărsare de solidaritate și emoție, dar aceste rupturi ies acum la iveală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Henry Kissinger: Ucraina trebuie să cedeze din teritoriul său Rusiei. Putin nu trebuie umilit