Antena Meniu Search
x

Temperaturi negative record în America de Nord, unde iarna face ravagii

În România, Boboteaza vine cu soare. În schimb, Statele Unite şi vestul Europei au parte de fenomene extreme.

Vezi și

În România, Boboteaza vine cu soare. În schimb, Statele Unite şi vestul Europei au parte de fenomene extreme. Americanii se pregătesc pentru un ciclon-bombă, care va aduce temperaturi extreme - mai scăzute, în unele zone, chiar şi decât pe Marte.

În Statele Unite, iarna a adus temperaturi de până la minus 40 de grade Celsius, în unele regini, şi un viscol care a paralizat zeci de autostrăzi.

A nins chiar şi în regiuni în care oamenii nu au văzut niciodată zăpadă. În Florida, omătul a căzut pentru prima oară, în ultimii 30 de ani. Localnicii şi-au găsit dimineaţă piscinele - în care se scăldau tot anul - complet îngheţate. Este destul de neobişnuit. Nu am mai văzut palmieri acoperiţi de zăpadă. 

Ce-i mai rău, abia acum începe. Americanii aşteaptă un fenomen sever, numit ciclon-bombă. Acesta ia naştere atunci când presiunea atmosferică scade dramatic într-o perioadă foarte scurtă de timp. 

Pe acelaşi subiect

Ciclonul-bombă a anulat 2.800 de zboruri, a întârziat alte 600 şi a închis câteva aeroporturi. În Maryland, şcolile au lacăte pe uşi, iar în Florida, Georgia şi Carolina de Sud a fost decretată stare de urgenţă. Oamenii au fost sfătuiţi să-şi facă provizii şi să se pună la adăpost. Magazinele au rămas cu rafturile goale. 

Vremea rea a făcut deja 17 victime şi a lăsat în beznă peste 80.000 de locuinţe. Şi Canada se confruntă cu o iarnă deosebit de grea, iar MAE a emis astăzi o atenţionare pentru românii care călătoresc sau se află acolo. Vizate sunt mai ales teritoriile Ontario, Quebec și Manitoba, unde până sâmbătă vor fi temperaturi de minus 30 de grade, chiar şi mai scăzute.

Între timp, nord-vestul Europei este în continuare sub influenţa furtunii Eleanor. Vremea rea, cu vânt de până la 200 de kilometri pe oră şi ploi torenţiale, a lăsat în beznă şi frig mii de locuinţe din Irlanda şi Marea Britanie, în Spania a luat trei vieţi, iar în Elveţia a dislocat un vagon de tren de pe şine. Din cauza rafalelor, Turnul Eiffel a fost închis vizitatorilor, iar sute de zboruri au fost anulate. În România, în schimb, iarna se va instala abia în februarie, spun climatologii.

De Bobotează, e posibil chiar să aveam parte de un record de temperatură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Temperaturi negative record în America de Nord, unde iarna face ravagii