Antena Meniu Search
x

Galerie foto Imagini catastrofale cu inundaţiile secolului în vestul Europei. Peste 150 de oameni au murit în Germania şi Belgia. VIDEO

Bilanţul deceselor provocate de inundaţii în vestul Europei a depăşit sâmbătă pragul de 150, iar echipele de salvare fac eforturi pentru a curăţa zonele afectate şi pentru a preveni alte prejudicii.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 17.07.2021, 13:15

Poliţia a spus că mai mult de 90 de decese au fost confirmate în vestul Germaniei, comitatul Ahrweiler fiind una dintre cele mai afectate zone, şi că se temă că numărul victimelor va creşte.  Alţi 43 de oameni au murit în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei. Televiziunea belgiană RTFB a relatat că, sâmbătă, bilanţul deceselor cauzate de inundaţii în Belgia a ajuns la 27.

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat „năucit” de devastările provocate de inundații și a promis că va oferi sprijin familiilor celor uciși și orașelor și satelor care se confruntă cu pagube semnificative.

„În momente de nevoie, țara noastră rămâne împreună”, a spus Steinmeier vineri după-amiază. „Este important să fim solidari pentru cei de la care inundația a luat totul”.

VEZI ÎN GALERIE IMAGINILE DEZASTRULUI DIN GERMANIA

Pe acelaşi subiect

Până sâmbătă, apele s-au mai retras din mare parte a regiunilor afectate, dar autorităţile se tem că vor descoperi mai multe trupuri fără viaţă în maşini şi camioane care au fost luate de viitură, potrivit news.ro. Preşedintele german are în plan să călătorească sâmbătă în Erftstadt, la sud-vest de Koln, unde vineri a început o amplă şi dificilă operaţiune de salvare în urma unei alunecări de teren care a dus la surparea mai multor case. Până sâmbătă dimineaţă nu au fost raportate victime.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Oficialii au avertizat însă că cifrele dramatice ar putea crește și mai mult. Aproximativ 1.300 de persoane din districtul Ahrweiler din Renania-Palatinat rămân dispărute, în condiţiile în care eforturile salvatorilor, dar şi ale oamenilor care au încercat să îşi contacteze rudele au fost îngreunate de deteriorarea reţelelor de telefonie din zonă.

Experții au declarat că Sistemul European de Conștientizare a Inundațiilor (EFAS) a emis o avertizare extremă de inundații la începutul acestei săptămâni. Hannah Cloke, hidrolog, a declarat pentru Politico că dezastrul a fost „un eșec monumental de sistem”. Serviciul meteorologic german a declarat că a transmis avertismentul către autoritățile locale, care ar fi trebuit să fie responsabile în ideea organizării oricăror evacuări necesare. Ministrul de interne, Horst Seehofer, a declarat că Germania „trebuie să se pregătească mult mai bine” în viitor, adăugând că „aceasta este o consecință a schimbărilor climatice”.

Armata a fost trimisă în patru dintre cele 10 provincii afectate pentru a ajuta la operațiunile de salvare și evacuări, împreună cu alte echipaje de urgență trimise din Italia și Franța. Localnicii unora dintre oraşele care se află sub apă încă de miercuri seara au fost cazaţi în corturi. Deși până acum nu au suferit pierderi de vieți omenești, Elveția, Luxemburgul și Olanda au fost, de asemenea, grav afectate, cu inundații teribile, mai ales în satele elvețiene Schleitheim și Beggingen; mai multe orașe din Marele Ducat au fost evacuate joi, mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească casele din sudul orașului olandez Maastricht. Nivelul apei în Maas a atins înălțimea maximă prognozată la Maastricht joi seară, dar a rămas sub nivelul a ceea ce autoritățile numesc „scenariu mortal”, caz în care sunt luate măsurile de urgenţă.

Cel puțin 550 de gospodării au fost evacuate în Roermond, în timp ce autoritățile din Venlo au evacuat aproximativ 200 de pacienți dintr-un spital din cauza amenințării iminente a inundațiilor. Premierul interimar, Mark Rutte, a declarat oficial dezastrul, eliberând fonduri de stat pentru a plăti daunele. De departe, cel mai mare număr de morți se află în Germania, unde 114.000 de gospodării sunt lipsite de energie electrică, iar salvatorii și-au concentrat eforturile pe ajutarea persoanelor rămase blocate în case, în orașul Erftstadt, la sud-vest de Köln. Autoritățile regionale au declarat că mai multe persoane au murit sau au fost raportate dispărute după ce casele lor s-au prăbușit când pământul de sub ele s-a scufundat brusc în aluncări majore de teren.

Prognoză meteo pentru Europa, duminică 18 iulie

Ploile şi vijeliile intense vor afecta şi mâine ţările balcanice, Austria, Ungaria, Slovacia, sudul Poloniei. În aceste zone ploile vor fi abundente şi însoţite de fenomene electrice şi de grindină.  Cantităţile mari de apă vor putea determina evenimente hidrologice nefaste, cum ar fi scurgerile importante de apă, inundaţii şi viituri. 

Harta avertizări meteo, Europa - 18 iulie

meteoalarm.eu

Pentru 18 iulie, meteorologii au în vigoare avertizări de cod roşu pentru ploi abundente în sudul Germanie şi Croaţia. Alerte cod portocaliu de vijelii sunt în vigoare pentru Ungaria, Austria, Italia, Germania, Franţa, Cehia, Slovacia. Din punct de vedere termic cel mai cald va fi în Spania, unde valorile termice se vor apropia de 40 grade celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Imagini catastrofale cu inundaţiile secolului în vestul Europei. Peste 150 de oameni au murit în Germania şi Belgia. VIDEO