Antena Meniu Search
x

Imagini desprinse parcă din infern. Rușii au atacat cu muniție incendiară în Harkov. VIDEO

Armata rusă a folosit din nou muniție incendiară împotriva ucrainenilor din estul țării. Imagini desprinse parcă din infern au fost filmate pe 26 mai de această dată în Harkov. Astfel de muniții au rolul de a distruge soldați și echipamentele inamice, atât prin lovituri directe, cât și prin crearea de incendii masive. Război Rusia - Ucraina, ziua 93 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 17:53

Vezi și

Rușii au atacat în această săptămână cu muniție incendiară poziții ale forțelor ucrainene din Harkov. Nu este clar dacă atacul a vizat și zone civile. Două clipuri postate pe rețelele de socializare arată momentul lansării proiectilelor și cel în care acestea cad peste ținte.

Scenele au strâns câteva milioane de vizualizări doar pe Twitter.  ”Aproape frumos, dacă nu ar fi atât de înfiorător”,  ”Ce mod teribil de a muri!”,  ”Devine atât de greu de urmărit. Mă simt atât de trist să văd această suferință” sunt câteva dintre comentariile celor care au urmărit imaginile. Mulți au crezut că este vorba despre fosfor alb.

Este vorba de proiectile incendiare 9M22S de 122 mm. Elementele incendiare conțin termit, o compoziție pirotehnică, de pulbere metalică și oxid de metal. Arde la până la 3.500 de grade Celsius.  Nu poate fi stinsă cu ușurință, nici măcar cu apă. Fiecare element are un timp de ardere de minim 2 minute.

Ce sunt munițiile incendiare, folosite de ruși în Ucraina?

Pe acelaşi subiect

A fost folosit în bombe incendiare încă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Germanii au fost pionieri în utilizarea munițiilor incendiare împotriva orașelor britanice, cum ar fi Coventry, în timp ce Aliații au folosit bombe termice pentru a distruge orașele din Germania și Japonia, ucigând sute de mii de oameni. Par asemănătoare cu munițiile cu fosfor alb, dar sunt diferite. Strategia este una similară însă: atac nediscriminatoriu, mai ales că proiectilele cu care sunt lansate de pe sisteme Grad nu au precizie. 

Sunt interzise atacurile cu muniții incendiare?

În 1980 a fost convenit un protocol internațional, intrat în vigoare din 1983, care interzice utilizarea proiectilelor incendiare aruncate din aer împotriva țintelor civile. Armele incendiare lansate de la sol sunt permise dacă ținta militară este ”în mod clar separată de concentrația de civili și sunt luate toate măsurile de precauție posibile” pentru a evita rănirea civililor și a bunurilor civile.

Efectul asupra țintei este devastator. Se lipește de tine, nu poate fi stins și 5g este suficient pentru a anihila o persoană. Termitul poate topi oțelul. Distruge structurile și provoacă arsuri chinuitoare și afectează respirația, potrivit Human Rights Watch. Organizația  a făcut presiuni ani de zile pentru ca astfel de arme să fie interzise definitiv. Din nefericire, Rusia s-a opus și a continuat să folosească muniția incendiară, inclusiv în Siria. 

Nu este pentru prima dată când rușii folosesc muniții incendiare în războiul declanșat pe 24 februarie în Ucraina. În urmă cu cîteva săptămâni armata rusă a lansat muniție incendiară împotriva luptătorilor baricadați în oțelăria Azovstal. Un alt atac asemănător a fost documentat pe 5 mai la Mariinka, estul Ucrainei, și altul pe 12 mai la Popasna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Imagini desprinse parcă din infern. Rușii au atacat cu muniție incendiară în Harkov. VIDEO