Antena Meniu Search
x

Galerie foto Imaginile durerii: Trupurile neînsufleţite a 16 migranţi se întorc acasă, după tragedia de pe Canalul Mânecii: „Au murit căutând o viață mai bună”

Trupurile neînsufleţite ale 16 persoane care au murt în noiembrie într-un naufragiu pe Canalul Mânecii, soldat cu 27 de morţi, au fost repatriate duminică în Kurdistanul irakian, unde familiile le aşteptau pentru a organiza funeralii.

de Redactia Observator

la 26.12.2021, 14:09

Un avion a aterizat la ora locală 2.00 (1.00, ora României), pe aeroportul din Erbil, capitala regiunii autonome din nordul Irakului. Victimele au fost transportate în ambulanţe de la aeroport până în Kurdistan, potrivit unui jurnalist, relatează news.ro.

Trupurile neînsufleţite ale migranţilor au fost transportate până în oraşele de origine ale acestora: Darbandikhan, Ranya, Soran şi Qadrawa, unde au fost primite de familiile care mai aveau încă o speranţă că ar putea fi în viaţă. 

27 de persoane au murit înecate în Canalul Mânecii, pe 24 noiembrie, în încercarea disperată de a trece cu o barcă pneumatică fragilă din Franţa în Anglia. Britancii îi acuză pe francezi că migranții pleacă din Calais cu bărcile chiar sub nasul poliției care nu face nimic în timp ce patrulează plajele. Douăzeci şi şase dintre corpuri au fost dentificate în Franţa - 17 bărbaţi şi şapte femei cu vârste cuprinse între 19 şi 46 de ani, un adolescent în vârstă de 16 ani şi un copil în vârstă de şapte ani.

Doar două persoane au supravieţuit naufragiului

Pe acelaşi subiect

În afară de cei 16 kurzi din Irak, între vctime se mai află un kurd din Iran, trei etiopieni, o somaleză, patru afgani şi un egiptean. Numai doi bărbaţi au putut fi salvaţi - un kurd irakian şi un sudanez, potrivit Ministerului francez de Interne. Potrivit mărturiei unuia dintre ei, 33 de persoane se aflau la bord atunci când le-au numărat trecătorii. 

Liderii britanici și francezi și-au lansat acuzații grave după ce, cel puțin 27 de persoane au murit în încercarea de a traversa Canalul Mânecii. Este cel mai mortal incident de la începutul actualei crize a migrației, din 2018 încoace, notează The Guardian.

Migranți filmați cum lansează o barcă pe mare sub nasul poliției franceze

Premierul britanic a făcut apel către Franța să accepte patrule comune de poliție de-a lungul coastei și a spus că incidentul tragic a arătat faptul că eforturile autorităților franceze de a patrula plajele „nu au fost suficiente”. Presa britanică tratează subiectul pe larg. ”Groază pe Canal. 31 de oameni au murit căutând o viață mai bună”, scrie azi The Independent”La câteva ore după ce acești copii au fost înghesuiți pe o barcă pneumatică pentru o călătorie periculoasă în UK sub nasul polițiștilor francezi, alți 31 de oameni disperați au murit în apele înghețate ale Canalului” comentează Daily Mirror.

Daily Mail a publicat o înregistrare video cu momentul în care un grup de migranți lansează pe apă o barcă pneumatică chiar sub ochii unor polițiști care se aflau în mașină pe plajă. Nimeni nu i-a oprit pe migranți din gestul disperat, surprins cu câteva ore înainte de tragedie. Jurnaliștii britanici susțin că inclusiv joi chiar dacă poliția franceză patrula pe plajă, nu făcea nimic să-i oprească pe migranți din cursele periculoase pe mare, spre Marea Britanie.  Le Parisien susține că 5 suspecți au fost reținuți în Franța, deși nu se cunosc legăturile lor cu tragedia. 

În ultimele săptămâni, Franţa a dezmembrat o mare tabără de migranţi în apropiere de Dunkerque, pe coasta nordică, şi a arestat zeci de persoane bănuite de trafic de migranţi. În acest context, numărul de migranți care a încercat să traverseze canalul a crescut vertiginos în ultima lună. S-a ajuns în situația în care Decathlon a retras de la vânzare mai multe tipuri de bărci din magazinele din nordul Franţei, pentru a-i opri pe migranţi să le folosească pentru a traversa Canalul Mânecii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Imaginile durerii: Trupurile neînsufleţite a 16 migranţi se întorc acasă, după tragedia de pe Canalul Mânecii: „Au murit căutând o viață mai bună”