Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Zeci de oameni s-au strâns la graniţa Siriei pentru a reveni în ţară după căderea regimului Assad. Mii de deţinuţi politici din închisoarea Sednaya, eliberaţi

Moment istoric pentru Orientul Mijlociu. După 13 ani de război civil şi o jumătate de secol de dictatură, era Assad s-a încheiat în Siria. Dictatorul a fugit din ţară după ce rebelii au intrat în capitala Damasc, la finalul unei ofensive blitz, care a durat mai puţin de două săptămâni. Assad s-ar afla acum la Moscova cu familia sa. Zeci de mii de sirieni au sărbătorit momentul în stradă.

de Redactia Observator

la 09.12.2024 , 07:57

Cu claxoane şi focuri de armă, urcaţi pe tancuri şi pe clădiri, sirienii din Damasc au sărbătorit eliberarea de regimul Assad. Posterele dictatorului au fost rupte de pe clădiri, iar statuile care îl înfăţişau pe tatăl lui au fost puse la pământ. În palatul prezidenţial, rebelii au găsit genţile de mii de euro ale soţiei dictatorului şi un garaj cu zeci de maşini luxoase. Mii de deţinuţi politici au fost eliberaţi din închisoarea Sednaya, considerată un simbol al brutalităţii regimului. Unii trebuiau executaţi în câteva ore.

Assad ar fi fugit din ţară la bordul unui avion privat

După ce rebelii au intrat în capitală, dictatorul ar fi fugit din ţară la bordul unui avion privat. Urma aparatului de zbor s-a pierdut în munţi, aproape de oraşul Homs, iar presa rusească scrie că liderul şi familia sau ajuns la Moscova unde le-a fost acordat azil. Mulţi sirieni care au fugit din ţară de frica lui Assad vor acum să se întoarcă acasă. La un punct de trecere din Turcia către Siria s-au adunat zeci de oameni care aşteaptă să-şi revadă familiile. Momentul a provocat bucurie şi pentru sirienii din străinătate.

Vezi și

Şi Joe Biden a salutat înlăturarea de la putere a preşedintelui. "Acest regim a agresat, torturat şi ucis sute de mii de sirieni inocenţi. Căderea regimului este un act fundamental de justiţie, un moment al oportunităţii istorice a poporului din Siria care a suferit atât timp pentru un viitor mai bun al ţării", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. Cei care l-au înfrânt pe liderul sirian sunt islamiştii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham. Înfiinţat în 2012 sub numele numele Frontul al-Nusra, grupul a fost afiliat la Al-Qaeda până în 2016. În urmă cu 11 zile, jihadiştii au lansat o ofensivă surpriză şi au cucerit Alep, cel mai mare oraş al Siriei. Restul provinciilor au căzut ca piesele de domino. Mii de militari loiali până acum lui Assad au fugit cu echipamentul în Iran. Alţii s-au predat rebelilor.

Înfrângerea preşedintelui sirian a fost provocată şi de lipsa de ajutor militar din partea aliaţilor iranieni şi ruşi. Premierul său a predat puterea. "Opoziţia mi-a confirmat că nu va fi rănit nimeni dintre cei care aparţin Siriei", a declarat Mohammed Ghazi Jalali, premierul Siriei. Familia Assad a condus Siria cu o mână de fier încă din 1971. Hafez al-Assad şi apoi fiul lui, Bashar, au cârmuit prin represiune şi teroare, iar zeci de mii de disidenţi au fost trimişi în centrele de detenţie şi torturaţi. În 2011, în timpul protestelor din Primăvara Arabă, o manifestaţie la adresa lui Bashar al-Assad a fost înăbuşită violent, iar ţara a fost cuprinsă de un război civil sângeros. Peste 500.000 de oameni au murit în anii care au urmat, potrivit unor estimări.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ultimele studii arată că 50% dintre angajaţi vor trebui să-şi găsească alt job din pricina AI până în 2030. Credeţi că e posibil?
Observator » Ştiri externe » Zeci de oameni s-au strâns la graniţa Siriei pentru a reveni în ţară după căderea regimului Assad. Mii de deţinuţi politici din închisoarea Sednaya, eliberaţi