Antena Meniu Search
x

În timp ce Crimeea se pregăteşte de referendum, fostul preşedinte al Ucrainei şi-a arătat chipul în Rusia

În Crimeea va avea loc un referendum asupra "suveranităţii" acestui teritoriu autonom din Ucraina. Decizia a fost luată de parlamentul local, după ce sediul său a fost ocupat de un grup de indivizi înarmaţi.

Vezi și

În acest timp, la Kiev, noul prim-ministru ucrainean a dat o veste neplăcută: vistieria ţării este, practic, goala.

Iar preşedintele demis, Viktor Ianukovici, a rupt tăcerea printr-un comunicat în care cere protecţia Rusiei. Ianukovici se află, deja, în Rusia, unde susţine, astăzi, o conferinţă de presă.

Manifestaţiile în favoarea Rusiei au continuat, toată ziua, la Simferopol după ce, în zori, parlamentul Crimeei a fost ocupat de necunoscuţi înarmaţi până în dinţi.

Agresorii nu au formulat nicio revendicare şi nu au spus cine sunt, dar se bănuieşte că ei sunt, de fapt, soldaţi ruşi în haine civile. 

Susţinătorii noilor autorităţi de la Kiev sunt îngrijoraţi, mai ales că Rusia şi-a pus în stare de alertă de luptă trupele de la graniţă iar apoi şi aviaţia de luptă.

Imediat, Statele Unite şi alte ţări occidentale au avertizat Rusia să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Parlamentul din Crimeea s-a întrunit, totuşi, în sediul controlat de misterioşii bărbaţi înarmaţi, şi a aprobat un referendum asupra suveranităţii teritoriului.

Aceasta nu este singura problemă a noului guvern al Ucrainei. La prima şedinţă, miniştrii au constatat ceea ce se bănuia deja: situaţia financiară a ţării este dezastruoasă.

Premierul spune că rezervele Ucrainei au fost jefuite sau risipite de preşedintele demis Viktor Ianukovici. Acesta a dat publicităţii, în Rusia, primul comunicat de când a fugit din ţară, săptămâna trecută. Ianukovici se consideră, încă, preşedintele Ucrainei şi cere protecţia Moscovei împotriva "extremiştilor". Surse oficiale ruse au precizat că protecţia i-a fost acordată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » În timp ce Crimeea se pregăteşte de referendum, fostul preşedinte al Ucrainei şi-a arătat chipul în Rusia