Antena Meniu Search
x

Incendiile de vegetație au făcut 24 de victime în Chile. Autoritățile au declarat stare de urgență și primesc ajutor din partea Spaniei și Columbiei

Multiplele incendii de pădure care continuă să devasteze centrul Chile, unde un val de căldură intensă face ravagii, s-au soldat până în prezent cu 24 de morţi şi 1.182 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ publicat duminică de autorităţi, notează AFP. Înteţite de vânturi moderate până la puternice şi de temperaturi de peste 40 de grade Celsius, incendiile au devastat în cinci zile aproximativ 270.000 de hectare şi au distrus 1.081 de case, au precizat autorităţile, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 06:55

Incendii de vegetație din Chile
Incendiile de vegetație au făcut 24 de victime în Chile. Autoritățile au declarat stare de urgență și primesc ajutor din partea Spaniei și Columbiei - Profimedia

Bilanţul "a urcat la 24 de morţi, după decesul unei persoane care era internată la Angol", în regiunea La Araucanía", a declarat duminică subsecretarul la interne Manuel Monsalve. Guvernul a declarat stare de dezastru în mai multe regiuni centrale.

Această regiune agricolă şi forestieră este redusă la scene de dezolare cu parcele reduse în cenuşă, animale care zac fără viaţă şi locuitori care au pierdut totul.

"A fost iadul", se plânge Maria Ines, o locuitoare din Santa Juan, oraş situat în regiunea Biobio.

Un vecin "a intrat în foc să-şi caute animalele, dar nu a mai reapărut, Don Anton. I-am strigat să iasă din foc, dar nu m-a ascultat", a declarat pentru AFP Miguel Angel Henriquez, 58 de ani, un fermier din Santa Juana.

Pe acelaşi subiect

Sute de incendii active

Preşedintele Gabriel Boric a asistat duminică la priveghiul unui pompier voluntar în oraşul Coronel, din regiunea Biobio. El a mers din nou duminică în oraşul Concepcion, situat la 510 kilometri sud de capitala Santiago, şi a vizitat zonele devastate. Duminică dimineaţă, o scădere a temperaturilor a oferit un răgaz celor 5.300 de pompieri care luptă cu incendiile.

Potrivit Serviciului naţional de prevenire şi răspuns la dezastre (Senapred), au fost înregistrate 283 de incendii active, dintre care 71 scăpate de sub control.

"Observăm o mică ameliorare a condiţiilor meteo duminică şi luni. Asta înseamnă că nu ne confruntăm cu temperaturi extrem de ridicate", a declarat Monsalve, dar acestea ar putea ajunge din nou marţi până la 40 de grade Celsius Potrivit acestuia, zece persoane au fost arestate, bănuite că au jucat un rol în declanşarea unor incendii.

O alertă roşie rămâne în vigoare în trei dintre regiunile afectate. Ajutorul internaţional începe să prindă contur odată cu plecarea duminică din Spania a unui avion şi a 50 de militari, specialişti şi piloţi de drone. Columbia a anunţat pe Twitter că va trimite ajutoare.

Ministerul chilian de externe a indicat că se coordonează cu Argentina, Brazilia, Ecuador, Mexic şi Statele Unite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Incendiile de vegetație au făcut 24 de victime în Chile. Autoritățile au declarat stare de urgență și primesc ajutor din partea Spaniei și Columbiei