Antena Meniu Search
x

Incendiu major de vegetație aproape de centrala nucleară Cernobîl

Incendiile de vegetație care au izbucnit în urmă cu câteva zile în nordul Ucrainei au ajuns la doar câțiva kilometri de centrala nucleară de la Cernobîl, informează BBC.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 14.04.2020, 09:22

Incendiile de vegetație care au izbucnit în urmă cu câteva zile în nordul Ucrainei au ajuns la doar câțiva kilometri de centrala nucleară de la Cernobîl, informează BBC.

Potrivit sursei citate, operatorul de turism din zona Yaroslav Emelianenko a spus că un focar arde chiar aproape de orașul abandonat Pripeat, în care locuiau angajații centralei atomoelectrice.

Acesta a precizat că flăcările au ajuns la aproximativ 2 kilometri de locul în care cele mai periculoase deșeuri nucleare erau depozitate.

Organizația Greenpeace a anunțat că incendiile sunt mult mai extinse decât au apreciat autoritățile ucrainiene. Filiala din Rusia, citată de Reuters, susține că flăcările ard pe 34.000 de hectare, în timă ce un al doilea focar, ce ar fi fost localizat în proximitatea centralei, acoperă 12.000 de hectare.

Yaroslav Emelianenko precizează că, dacă flăcările vor ajunge la Pripeat, ar fi un dezastru economic, deoarece zona este o importantă sursă de venit pentru companiile de turism.

Poliția din Ucraina a transmis că flăcările ard încă de pe 4 aprilie, după ce un bărbat a încercat să ardă baloți chiar în zona de excludere. De atunci incendiul s-a răspândit treptat.

Incendiu de de vegetație lângă Cernobîl

Mai mult de 300 de pompieri, dotați cu echipamente speciale, s-ar lupta cu flăcările la fața locului, ajutați de șase elicoptere și avioane, scrie BBC.

Președinta Agenției pentru Managementul Zonei de Excludere, Kateryna Pavlova, a declarat pentru Associated Press că "nu poate spune că flăcările au fost controlate".

"Am lucrat toată noaptea săpând șanțuri antifoc în jurul centralei, pentru a o proteja de flăcări", a precizat ea.

Pe data de 5 aprilie, Yegor Firsov, inspector de mediu din Ucraina, a scris pe Facebook că nivelul de radiații din zonă a crescut substanțial pentru valoarea normală.

Oficialii ucrainieni, însă, au respins acest lucru, precizând că nivelurile de radiații sunt "în limite normale". Între timp, Firsov a retras remarcile.

Potrivit sursei citate, fumul emanat de incendiu se îndreaptă spre capitala Ucrainei, Kiev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Incendiu major de vegetație aproape de centrala nucleară Cernobîl