Antena Meniu Search
x

Incident în Marea Neagră, în apropiere de coasta României. Pescador turcesc urmărit de poliţia de frontieră română

Turcii suspectaţi de braconaj au intrat în apele româneşti, iar când au fost somaţi de poliţişti au încercat să fugă. Pentru a-i prinde, românii au tras mai multe focuri de armă. Presa de la Ankara susţine că trei pescari au fost răniţi de gloanţe.

De Redactia Observator la 27.02.2019, 17:07
Vezi și

Turcii suspectaţi de braconaj au intrat în apele româneşti, iar când au fost somaţi de poliţişti au încercat să fugă. Pentru a-i prinde, românii au tras mai multe focuri de armă. Presa de la Ankara susţine că trei pescari au fost răniţi de gloanţe. Deşi susţin că nu făceau nimic ilegal, turcii au mai fost prinşi de două ori la braconaj în apele româneşti.

Pe 20 februarie, pescadorul turcesc a intrat în apele teritoriale ale României. Imediat Poliţia de Frontieră a intervenit. O navă a pornit în urmărirea braconierilor.

Alexandra Cîrstea, inspector Poliţia de Frontieră: În conformitate cu legislatia nationala politia a actionat pentru oprirea si controlul pescadorului. intrucat acesta nu s-a conformat somatilor legale efectuate prin toate mijloacele radio electronice, acustice si vizuale, politistii au folosit gradual armamentul efectuand foc de avertisment in conditiile legii. 

Cu toate că au tras asupra lor, românii nu au reuşit să oprească nava sub pavilion turcesc.

Alexandra Cîrstea, inspector Poliţia de Frontieră: Ca urmare a faptului ca membrii echipajului se pozitionau in fata motoarelor a fost imposibila deschiderea focului in plin asupra sistemului de propulsie al navei fara a pune in pericol vietile omenesti.

Braconierii au reuşit să scape, iar o dată ajunşi în Turcia s-au plâns presei că au fost atacaţi şi urmăriţi de poliţişti, fără să fie vinovaţi de vreo infracţiune.

Pescarii turci au intrat ilegal în apele româneşti pentru a pescui calcan. Nu sunt singurii care trec frontiera pentru a bracona acest tip de peşte.

Tania Zaharia, director ştiinţific INCDM "Grigore Antipa": Pescuitul calcanului este un pescuit reglementat de UE, deci avem o cota atat noi cat si bulgarii. Dar, din pacate atat turcii cat si ucrainienii mai vin si mai pescuiesc si in apele noastre. Cei care vin la braconaj fac acest pescuit in conditii necontrolate. Daca mai sunt si urmariti ei abandoneaza aceste seci si cred ca una din cele mai grave situatii se intampla cand aceste seci devin niste capcane. În aceste unelte se pot incurca in principal delfinii.

Numele pescadorului turcesc apare în trei dosare penale, toate deschise pentru braconaj. Turcii au fost prinşi de două ori în aprilie anul trecut în apele româneşti, dar de fiecare dată au scăpat. Autorităţile navale de la Istanbul au deschis o anchetă, iar în urma controalelor au descoperit că pescadorul nu avea autorizaţie de pescuit.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Incident în Marea Neagră, în apropiere de coasta României. Pescador turcesc urmărit de poliţia de frontieră română