Antena Meniu Search
x

India ar putea avea o nouă denumire. Liderii mondiali prezenţi la summitul G20 au primit o invitație de cină de la președintele "Bharatului"

Numele oficial la Indiei ar putea deveni „Bharat”, conform unei invitaţii trimise de gazda G20 de anul acesta liderilor mondiale care vor participa la summit. Partidul aflat la guvernarea statului doreşte eliminarea oricăror semnificaţii şi cuvinte care aduc aminte de colonizarea ţării de către britanici.

de Redactia Observator

la 05.09.2023, 21:50

India ar putea avea o nouă denumire. Liderii mondiali prezenţi la summitul G20 au primit o invitație de cină de la președintele "Bharatului"
India ar putea avea o nouă denumire. Liderii mondiali prezenţi la summitul G20 au primit o invitație de cină de la președintele "Bharatului" - Profimedia

Guvernul premierului, Narendra Modi, a lucrat pentru a elimina simbolurile persistente ale stăpânirii britanice din peisajul urban al Indiei, instituțiile politice și cărțile de istorie, dar aceasta ar putea fi cea mai mare mișcare de până acum, relatează The Guardian.

India găzduiește summitul G20 în acest weekend, iar liderii mondiali au primit o invitație la o cină de stat găzduită de „președintele Bharat”. Modi însuși se referă de obicei la India ca Bharat, un cuvânt care datează din vechile scripturi hinduse scrise în sanscrită și unul dintre cele două nume oficiale ale țării conform constituției sale.

Partidul naţionalist aflat la putere doreşte schimbarea numelui

Membrii partidului său naționalist hindus, partidul Bharatiya Janata (BJP), au militat anterior împotriva folosirii numelui India, care își are rădăcinile în antichitatea vestică și a fost impus în timpul cuceririi britanice. Guvernul a convocat o sesiune specială a parlamentului pentru sfârșitul lunii. Postul de televiziune News18 a declarat că surse guvernamentale anonime i-au spus că parlamentarii BJP vor prezenta o rezoluție specială pentru a acorda prioritate numele Bharat.

Pe acelaşi subiect

Zvonurile despre plan au fost primite cu un amestec de opoziție și sprijin entuziast. Shashi Tharoor, din partidul de opoziție, Congresul, a declarat pe X: „Sper că guvernul nu va fi atât de prost încât să renunțe complet la „India. Ar trebui să continuăm să folosim ambele cuvinte, mai degrabă decât să renunțăm la pretenția noastră la un nume care miroase a istorie, un nume care este recunoscut în întreaga lume”.

Forme de eliminare a urmelor epocii coloniale

Timp de zeci de ani, guvernele indiene de diferite forme au căutat să elimine urmele epocii coloniale britanice prin redenumirea drumurilor și chiar a orașelor întregi. Procesul s-a intensificat sub guvernul condus de Modi, care în discursurile publice a subliniat necesitatea ca India să renunțe la urmele unei „mentalități coloniale”. Administrația sa a renovat incinta parlamentară din capitala, New Delhi, care a fost proiectată inițial de britanici, pentru a înlocui structurile din epoca colonială.

Luna trecută, guvernul a schițat planuri pentru o revizuire radicală a codului penal al Indiei înainte de independență pentru a elimina referirile la monarhia britanică și ceea ce ministrul de interne, Amit Shah, a descris drept „alte semne ale sclaviei noastre”.

Guvernul lui Modi a eliminat, de asemenea, numele de locuri islamice impuse în timpul imperiului Mughal care a precedat dominația britanică, o mișcare pe care criticii o consideră emblematică pentru dorința de a afirma supremația religiei hinduse majoritare din India.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » India ar putea avea o nouă denumire. Liderii mondiali prezenţi la summitul G20 au primit o invitație de cină de la președintele "Bharatului"