Antena Meniu Search
x

„Îngenunchează, câine!”. Coșmarul trăit de un jurnalist ucrainean după ce a fost răpit de ruși. Bărbatul a fost eliberat după opt zile

Pe 12 martie, jurnalistul Oleh Baturin a fost răpit de forțele ruse. Bărbatul a petrecut opt zile de coșmar în captivitate, fiind bătut și torturat. Când a scăpat din mâinile rușilor, avea patru coaste rupte, scrie The Guardian

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 12:23

Oleh Baturin
Oleh Baturin - Profimedia Images

Pe 12 martie, în jurul prânzului, Oleh Baturin a primit un apel de la un număr necunoscut. Persoana s-a recomandat drept Serhiy Tsygipa, un activist ucrainean, și i-a cerut lui Baturin să se întâlnească în aceeași zi, la ora 17, la o stație de autobuz din oraș. 

După ce și-a anunțat familia unde merge și cu cine se întâlnește, Baturin, în vârstă de 43 de ani, care lucrează la ziarul independent Novyi Den (Ziua Nouă), și-a lăsat actul de identitate și telefonul acasă și s-a dus la locul stabilit. Dar Tsygipa nu era acolo. Apelul fusese o capcană. Când a decis să se întoarcă, a auzit în spatele său ușa unei dube, trântită cu putere. Este și momentul în care jurnalistul a dispărut. 

Opt zile de coșmar

În următoarele opt zile, povestește Baturin, a fost ținut captiv cu puțină apă, mâncare sau medicamente. Bărbatul a descris cum a fost interogat, torturat și amenințat că familia lui va avea de suferit. După bătăile primite, victima s-a ales cu patru coaste rupte. 

Pe acelaşi subiect

„Îngenunchează-te, câine!”, i-au strigat soldații ruși, trântindu-l la pământ, răsucindu-i brațele la spate și încătușându-l. „Cum te cheamă? Unde este cartea ta de identitate? Unde este telefonul?”, l-au întrebat agresorii înarmați, apoi l-au aruncat în dubă. 

„M-au torturat, au amenințat că mă mutilează, au amenințat că mă vor ucide, au pus o mulțime de întrebări stupide – cine sunt organizatorii mitingurilor pro-ucrainene din regiunea Herson, cine conduce canale Telegram, cine are arme sau dacă ascundem activiști și jurnaliști independenți din Belarus? Invadatorii ruși au un singur scop – să distrugă cetățenii Ucrainei, să-i intimideze și să distrugă complet presa independentă, să zdrobească activiștii civili și jurnaliştii”, a adăugat el.

Sub amenințarea armei, el a fost forțat să semneze un document prin care accepta „să coopereze cu autoritățile Federației Ruse”. În acea noapte, la secția de poliție Nova Kakhovka, a fost bătut și legat de un calorifer. Până a doua zi dimineața, credea că va muri.

„Îngenunchează-te, câine!”

În dimineața zilei de 13 martie, Baturin a spus că a fost condus, împreună cu alți deținuți, la primăria Nova Kakhovka. Era calm, deși era convins că îl vor ucide. 

După două ore a ajuns într-o clădire militară, unde a auzit vocea activistului Tsygipa și și-a dat seama că și el fusese răpit. Pentru prima dată a putut folosi o toaletă și i s-a dat al doilea pahar cu apă (primul său a fost la ora 17:00 cu o zi înainte). Nu avea să fie hrănit decât după 45 de ore de la arest, când i s-a dat terci de mei cu carne.

În zilele următoare, celulele s-au umplut cu noi deținuți – în mare parte veterani care au luptat în Donețk și Lugansk. Le putea auzi strigătele în timp ce erau bătuți zilnic.

Propriile sale interogatorii au devenit haotice, conduse de diferiți oameni în momente imprevizibile, a spus el. Gardienii făceau tururi seara și întrebau: „Este totul în regulă?” Dacă nu răspundea afirmativ, deținuții erau bătuți. Celula avea un robinet cu apă și o gaură în podea. Fără lenjerie de pat, fără prosoape, fără hârtie igienică.

Pe 18 martie, sub pretextul unui test Covid, i-au luat ADN-ul și amprentele digitale și le-au introdus într-o bază de date. I-au făcut și o fotografie. Două zile mai târziu, pe 20 martie, i-au spus: „Împachetează-ți lucrurile, te vom duce acasă”.

În prima noapte înapoi acasă nu a putut dormi, dar a doua zi, când au venit prietenii și le-a povestit coșmarul trăit, s-a simțit, în sfârșit, liniștit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » „Îngenunchează, câine!”. Coșmarul trăit de un jurnalist ucrainean după ce a fost răpit de ruși. Bărbatul a fost eliberat după opt zile