Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 39 LIVE TEXT. Zelenski: Mai întâi armistiţiu, apoi putem avea o întâlnire cu Putin. Rușii susțin că imaginile cu masacrul din Bucha sunt fabricate de Kiev

Război Rusia - Ucraina, ziua 39. Ucrainenii au preluat controlul asupra întregii regiuni a Kievului după retragerea soldaţilor ruşi, însă victoria este amară. În urma invadatorilor au rămas clădiri în ruină și sute de cadavre, pe străzi. Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili şi susţine că imaginile care au șocat o lume întreagă sunt fabricate de Kiev. Liderii mondiali au condamnat, duminică, masacrul din Bucha, promiţând că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

de Redactia Observator

la 04.04.2022, 08:17

UPDATE 23:00 Rusia cere Consiliului de Securitate al ONU să discute despre "provocarea" de la Bucea

Rusia a solicitat duminică o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta luni despre ceea ce a numit o "provocare a radicalilor ucraineni" în oraşul Bucha, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, transmite Reuters.

"În lumina provocării flagrante a radicalilor ucraineni din Bucha, Rusia a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU", a scris pe Telegram adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:30 Klaus Iohannis: Invazia rusă în Ucraina are consecințe de nedescris

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, duminică, pe Twitter că "agresiunea ilegală a Rusiei trebuie oprită", în urma informațiilor despre masacrele din Bucha și Irpin. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că agresiunile şi crimele comise în Ucraina de către armata rusă trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională.

UPDATE 21:00 O nouă manifestaţie a fost reprimată într-un oraş controlat de forţele ruse

Forţele ruse au deschis focul duminică pentru a dispersa o manifestaţie împotriva prezenţei lor la Kahovka, un oraş ocupat din sudul Ucrainei, un număr nedeterminat de persoane fiind rănite, a afirmat Liudmila Denisova, o responsabilă cu drepturile omului pe lângă parlamentul de la Kiev, potrivit AFP.

Nu departe de Kahovka, la Herson, au fost desfăşurate echipamente militare ruse în faţa unor persoane care protestau de asemenea împotriva ocupaţiei din oraşul lor, scandând în special 'Glorie Ucrainei!", a declarat ea, fără a semnala totuşi incidente similare.

UPDATE 20:30 Zelenski: Mai întâi armistiţiu, apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la CBS News, că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă. “Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”, a afirmat el.

UPDATE 20:00 Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile recente eliberate în apropiere de Kiev

Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters.

"Experţii medico-legali au examinat deja 140", a adăugat ea în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucha din apropiere de Kiev şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.

UPDATE 19:30 Zi de doliu naţional în Republica Moldova, în memoria victimelor din Ucraina

Maia Sandu a anunţat că luni, 4 aprilie, va fi declarată zi de doliu naţional în Republica Moldova, „în memoria tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”. Ea a condamnat ferm crimele împotriva umanităţii care au avut loc în oraşul Bucha de lângă Kiev.

„Suntem şocaţi, alături de o lume întreagă, de masacrul din oraşul Bucha de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii, la fel cum condamnă acest război ilegal şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu naţional în memoria tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”, a scris Maia Sandu, duminică pe Facebook.

UPDATE 19:10 ''Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă ce nenorociți au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari", spune Zelenski

După ce a acuzat Rusia că a comis un ''genocid" în Ucraina, președintele ucrainean s-a luat de ruși după ce au apărut informații potrivit cărora civili au fost împușcați pe străzile din Bucha, în apropiere de Kiev. ''Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociți au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari".

UPDATE 19:00 Peste jumătate de milion de persoane s-au întors în Ucraina, afirmă Kievul

Peste 500.000 de persoane s-au întors în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunţat duminică Ministerul de Interne ucrainean, potrivit AFP.

"În ultima săptămână, 144.000 de persoane au părăsit Ucraina şi 88.000 s-au întors. În total, circa 537.000 dintre compatrioţii noştri s-au întors în Ucraina", a transmis Ministerul de Interne într-un comunicat, citând date al Serviciului Naţional de Frontieră.

UPDATE 18:50 Rușii neagă că au ucis civili

Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucha şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev, relatează Reuters şi AFP.

"În perioada cât această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente", a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.

UPDATE 18:20 Liderii mondiali condamnă masacrarea civililor la Bucha şi Kiev

Liderii mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucha şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 18:10 Patriarul rus Kiril le cere soldaţilor să apere Rusia, o ţară care "iubeşte pacea"

Patriarhul Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ţinut duminică o slujbă pentru soldaţi, în care le-a cerut să îşi apere ţara "aşa cum numai ruşii pot" să o facă, în contextul în care Moscova îşi continuă campania militară din Ucraina, informează Reuters.

"Cu siguranţă nu căutăm războiul sau să facem ceva care le-ar putea dăuna altora", a spus liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, scrie Agerpres.

UPDATE 18:00 Atrocităţile lăsate în urmă de ruşi la Bucha

Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucha, oraş din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au preluat din nou controlul în această săptămână şi unde au fost deja descoperite pe străzi numeroase trupuri neînsufleţite, a declarat duminică Serhii Kapliceni, şeful echipelor locale de salvare, arătând locul jurnaliştilor AFP.

UPDATE 17:30 Femei și fete din Irpin au fost împușcate și apoi călcate cu tancurile

Noi informații șocante despre acțiunile rușilor în Irpin. Autoritățile locale, citate de canalul NEXTA, susțin că femei și fete din oraș au fost împușcate și apoi călcate cu tancurile de forțele ruse. 

UPDATE 17:00 Zelenski acuză Rusia de comiterea unui "genocid" în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui "genocid" în Ucraina pentru a elimina "întreaga naţiune", la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse, relatează AFP.

"Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.

UPDATE 16:00 Charles Michel denunţă "atrocităţile" armatei ruse

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis "atrocităţi" în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, transmite AFP.

"Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului", a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul '#BuchaMassacre', după numele localităţii ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruşi şi unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.

"UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale", a mai spus Michel. "Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum", a adăugat el.

"Masacrul din Bucha a fost deliberat", a denunţat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraş situat la nord-vest de Kiev.

UPDATE 15:20 Martorii susţin că au auzit două explozii în oraşul Belgorod din Rusia

Două explozii au fost auzite duminică în oraşul Belgorod din Rusia, aflat în apropierea graniţei cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters, la câteva zile după ce autorităţile ruse au acuzat forţele ucrainene că au lovit un depozit de combustibil în această localitate, scrie Agerpres.

Cauza exploziilor nu este cunoscută deocamdată. Un martor a declarat că exploziile au fost atât de puternice încât ferestrele locuinţei ei din Belgorod au trepidat.

UPDATE 14:53. "Problemă radioactivă gravă" după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl

Autoritățile ucrainene trebuie să verifice dacă există deșeuri radioactive și radiații în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o "problemă radioactivă gravă", scrie Sky News, în urma unei informări făcută de șeful zonei de excludere de la Cernobîl, potrivit Mediafax. Acesta a declarat că aproximativ 1.500 de soldați ruși s-au aflat în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl în timpul ocupării zonei de către Rusia. Centrala a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986. Trupele "au săpat tranșee și au amplasat mine terestre, perturbând solul care este contaminat cu radiații". În informare se spune că soldații ruși au primit echipamente vechi de 70 de ani pentru a detecta radiațiile, astfel încât nu erau pe deplin conștienți de riscuri. De asemenea, este posibil ca tancurile care au trecut prin zonă să fi "adunat sol și noroi contaminat pe drum" în timp ce se îndreptau spre capitala ucraineană Kiev.

UPDATE 14:29. ONU: Aproximativ 4,2 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului

Aproximativ 4,2 milioane de ucraineni au părăsit ţara de la începutul războiului declanşat de armata rusă, în 24 februarie. 40.000 de oameni au trecut graniţele ţării doar în ultimele 24 de ore. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi precizează că până sâmbătă, la ora prânzului, numărul ucrainenilor care au fugit de război este 4.176.401, cu 38.559 mai mare decât precedentul bilanţ, scrie news.ro.

UPDATE 14:11. Forțele ruse țin 11 primari ucraineni în captivitate și ucid unul în detenție - ministru ucrainean

Forțele ruse țin captivi 11 primari ai unor localități ucrainene și au ucis un primar în detenție, a declarat duminică vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, citată de CNN. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Vereshchuk a spus că 11 primari locali din regiunile Kiev, Kherson, Mykolaiv și Donețk "se află în captivitate rusă". Ea a adăugat că Ucraina va "informa Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și alte organizații despre captivitatea lor". Vereshchuk a declarat că guvernul ucrainean a aflat sâmbătă că Olga Sukhenko, primarul din Motyzhyn - un sat din regiunea Kiev - a fost ucisă în captivitate de către forțele ruse.

UPDATE 13:53. Lovitură uriaşă dată armatei ruse de Anonymous

Conflictul din Ucraina este în ziua a 39-a, iar războiul se dă pe toate fronturile. Inclusiv pe internet. Gruparea de hackeri Anonymous anunţă că a dat o lovitură uriaşă armatei ruse. Printr-un mesaj postat pe contul de Twitter, Anonymous anunţă că a spart serverele Ministerul Apărării din Rusia şi a făcut publice numele şi datele personale ale tuturor celor 120.000 de militari ruşi care participă sau au participat la războiul din Ucraina.

UPDATE 12:28. Marea Britanie vrea să ofere Ucrainei rachete anti-navă   

Guvernul britanic vrea să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă pentru a scufunda navele de război ruse și pentru a ușura presiunea asupra orașelor de coastă bombardate de pe mare, relatează Sunday Times, citat de Mediafax. Ziarul a descris planul ca făcând parte dintr-o "schimbare de viteză" în răspunsul Occidentului la război. Publicația l-a citat pe premierul britanic Boris Johnson, care a declarat miniștrilor că dorește să furnizeze armele pentru a împiedica forțele ruse să ocupe Odessa.

UPDATE 12:05. Soldaţii ucraineni, terifiaţi de atrocităţile lăsate în urmă de ruşi

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 39. Armata ucraineană a reuşit să elibereze complet regiunea Kiev, iar acum descoperă atrocităţile comise de soldaţii ruşi în aceste zone. Potrivit ukrinform.net, militarii ucraineni au descoperit cadavrele a cinci femei aruncate lângă o autostradă, la 20 de kilometri de capitala Kiev. Ruşii au încercat să ardă cadavrele penru a acoperi urmele ororilor pe care le comiseseră. "Civili găsiţi morţi lângă o autostradă, la 20 de kilometri de Kiev. Sub o pătură au fost găsite trupurile complet dezbrăcate a cinci femei pe care barbarii ruşi au încercat să le ardă chiar acolo pe marginea drumului", a fost mesajul postat pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării.

UPDATE 12:02. Regizor de 45 de ani, ucis pe frontul din Ucraina

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis, sâmbătă, la Mariupol, relatează Reuters şi NEXTA, potrivit news.ro. “Conform informaţiilor din media, o rachetă a lovit maşina cu care călătorea regizorul. Kvedaravicius a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat”, notează NEXTA.

UPDATE 09:46. Regiunea Kiev, eliberată complet cu un preţ teribil: "Toţi aceşti oameni au fost împuşcaţi în cap, din spate"

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 39. Armata ucraineană a reuşit să elibereze complet regiunea Kiev. Ultimii ruşi au plecat din Hostomel, care a fost primul oraş cucerit de armata rusă la începutul invaziei. Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a declarat că "întreaga regiune Kiev" a fost eliberată. "Irpin, Bucha, Hostomel şi întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator", a mai spus Maliar printr-un mesaj postat pe conturile de socializare. Preţul plătit pentru eliberare a fost însă unul teribil. Trupele ucrainene venite să inspecteze zonele controlate până nu de mult de ruşi au fost întâmpinate de un tablou apocaliptic.

UPDATE 09:14. Explozii la Odessa, duminică dimineaţă. Depozite de combustibil sunt în flăcări – VIDEO

Mai mulţi jurnalişti au semnalat o serie de explozii în oraşul Odessa, duminică dimineaţă, şi au precizat că depozite de combustibil sunt în flăcări, relatează The Guardian, notează news.ro. “Trezit la Odesa de o serie de exprozii puternice, care par să vină din locuri diferite din oraş. Se aud din nou avertismentele de raid aerian, prima dată declanşate la 04.30. Fum negru pe cer deasupra Odesei, după ce s-au auzit explozii puternice în această dimineaţă, aproximativ la ora 06.00”, a notat Richard Gainsford, corespondent ITV.

UPDATE 08.56. Peskov: "Convorbirile Rusiei cu o Ucraină 'ostilă' nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă"

Convorbirile Rusiei cu o Ucraină "ostilă" nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimtri Peskov, conform Reuters, citat de news.ro. "Ucraina este un stat foarte dificil, foarte dificil pentru noi. Este ostilă faţă de noi", a declarat el la televiziunea belarusă. Rusia şi Ucraina au avut ,ai multe runde de negocieri, atât în Turcia, cât şi în sistem videoconferinţă.

Zelenski: "Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbass şi sudul Ucrainei"

Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Selebzki, în obişnuitul său mesaj transmis noaptea, conform The Guardian, citat de news.ro. Zelenski a afirmat că trupele ucrainene au recâştigat controlul în zone din Kiev şi Cernigău. "Sunt tot mai multe steaguri ucrainene în zone care au fost ocupate temporar", a declarat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că Ucraina îşi întăreşte poziţiile în direcţia estică şi în Donbass. "Suntem conştienţi că inamicul are rezerve pentru a creşte presiunea în est. Care este obiectivul trupelor ruseşti? Vor să captureze atât Donbasul, cât şi sudul Ucrainei. Care este obiectivul nostru? Să ne apărăm pe noi înşine, libertatea noastră, teritoriul nostru şi poporul nostru", a declarat Volodimir Zelenski.

El a elogiat "curajul şi rezistenţa" celor care apără oraşele ucrainene, dar a subliniat că ţara sa nu a primit încă suficiente sisteme moderne anti-rachetă din partea aliaţilor occidentali. Zelenski a vorbit despre "eroicul Mariupol” şi despr elocuitorii din Energodar, în sud, asupra cărora ruşii au tras focuri de armă în timp ce protestau faţă de invazie.

Zelenski l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban , afirmând că "a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin". El a precizat că a vorbit franc despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus. "Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova", a conchis el.

Negociator ucrainean: "Rusia a acceptat verbal propuneri - cheie ale părţii ucrainene"

Negociatorul David Arakhamia a declarat posturilor de televiziune ucrainene că o evenutală întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin va avea loc „cu mare probabilitate” în Turcia, relatează The Guardian, citând AFP. „Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor punctelor, şi anume că acceptă poziţia (ucraineană), cu excepţia chestiunii Crimeei (anexată de Rusia în 2014)”, a spus Arakhamia.

El a spus că, deşi „nu a existat nicio confirmare oficială în scris”, partea rusă a transmis acest lucru „verbal”. Arakhamia a susţinut că Moscova a convenit în cadrul discuţiilor că un referendum privind neutralitateaUcrainei „va fi singura cale de ieşire din această situaţie”. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă ucrainenii ar vota împotriva unui statut neutru al ţării, Arakhamia a replicat: „Fie vom reveni la starea de război, fie ne vom întoarce la noi negocieri”. Kremlinul a insistat ca Ucraina să adopte un statut neutru. Data unor noi eventuale discuţii nu este confirmată.

Locul de desfășurare a unei întâlniri dintre Putin și Zelenski va fi cel mai probabil Turcia

Locul de desfășurare a unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul ucrainean Volodymyr Zelenskiy ar fi cel mai probabil Turcia, a declarat sâmbătă un negociator ucrainean, citat de Interfax Ucraina, potrivit Mediafax. Negociatorul David Arakhamia a declarat pentru televiziunea ucraineană că nu se cunosc ora și locul întâlnirii.

Ambele părți au descris negocierile din ultimele zile ca fiind dificile. Discuțiile sunt o combinație de întâlniri față în față în Turcia și întâlniri virtuale. Arakhamia a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan i-a sunat vineri pe Putin și Zelenski "și a părut să confirme că sunt gata, în opinia sa, să organizeze o întâlnire în viitorul apropiat". El a adăugat: "Nu se cunosc nici data și nici locul, dar credem că, cel mai probabil, va fi la Istanbul sau la Ankara".

Explozii puternice în portul ucrainean Odessa - rapoarte

Explozii puternice în portul Odessa din sudul Ucrainei au fost raportate duminică dimineață, conform BBC, citat de Mediafax. Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut și fumul expoloziilor. Corespondentul Washington Post, Isabelle Khurshudyan, care se află în Odessa, a scris pe Twitter: "Explozii puternice în centrul Odesei chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel tocmai s-au cutremurat. Nu este clar ce a fost".

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a îndemnat locuitorii orașului să rămână în adăposturi. "Vom învinge. La naiba cu dușmanii!", a scris el într-o postare pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 39 LIVE TEXT. Zelenski: Mai întâi armistiţiu, apoi putem avea o întâlnire cu Putin. Rușii susțin că imaginile cu masacrul din Bucha sunt fabricate de Kiev