Israelul a început lovituri aeriene în Rafah, ultimul mare oraş din Gaza: peste 100 de morți. IDF pregăteşte o ofensivă terestră
Război Israel - Hamas. Israelul a început lovituri aeriene în Rafah, la graniţa cu Egiptul, ultimul oraş major din Gaza care nu este ocupat de armata israeliană. În timp ce Israelul anunță că a eliberat doi ostatici răpiți, Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că peste 100 de persoane au fost ucise, inclusiv copii. Potrivit CNN, pe plan extern cresc temerile legate de o ofensivă terestră israeliană în Rafah.
Israelul a anunţat luni că a eliberat doi ostatici deţinuţi la Rafah, ultima ţintă afişată a ofensivei sale în Fâşia Gaza, în cadrul unei ample operaţiuni nocturne soldate cu 100 de morţi, potrivit mişcării Hamas, aflată la putere în această enclavă palestiniană, relatează AFP.
Israelul anunță că a eliberat doi ostatici răpiți
Fernando Simon Marman (60 de ani) şi Louis Har (70 de ani) au fost eliberaţi în timpul unei operaţiuni nocturne la Rafah desfăşurate în comun de armată, Shin Beth (serviciul de securitate internă) şi poliţia israeliană, au indicat aceste servicii, precizând că premierul Benjamin Netanyahu şi alţi demnitari israelieni au urmărit din sala de control desfăşurarea acestei operaţiuni. Forţele israeliene au intrat ''folosind explozibili'' într-o clădire din Rafah unde erau ţinuţi ostaticii respectivi, a indicat armata israeliană.
"A avut loc un schimb de focuri şi tiruri dinspre clădirile vecine. Forţele aeriene au efectuat lovituri. Numeroşi terorişti au fost ucişi, precum şi unul dintre soldaţii noştri'', a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari.
- Preşedintele Iranului a cerut excluderea Israelului din ONU, cu ocazia aniversării a 45 de ani de la Revoluția...
- "Îmi e atât de frică, vă rog veniţi". O fetiţă de şase ani a implorat după ajutor timp de trei ore, dar a...
- Netanyahu respinge propunerea Hamas de încetare a focului. "Victoria totală" în Gaza e posibilă în câteva...
Hamas susține că raidurile s-au soldat cu peste 100 de morți
Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a evocat la rândul său ''aproximativ 100 de morţi'' într-un ''atac'' în care au fost bombardate numeroase clădiri la Rafah, oraş situat în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza. Cei doi ostatici, având cetăţenie israeliană şi argentiniană, răpiţi în kibbutzul Nir Yitzhak, au fost transportaţi cu elicopterul la spitalul Sheba, situat la Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv, unde ''sunt în stare stabilă'', a dat asigurări Arnon Afek, directorul spitalului.
Într-o postare pe platforma X, biroul preşedintelui argentinian Javier Milei a exprimat ''recunoştinţa sa'' faţă de armata israeliană pentru eliberarea ostaticilor. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei, săptămâna trecută, să pregătească o ofensivă asupra poziţiilor Hamas de la Rafah.
Duminică, Hamas a avertizat că o asemenea ofensivă ar ''torpila'' orice acord pentru o eliberare a ostaticilor răpiţi în timpul atacului său de la 7 octombrie împotriva Israelului. ''Noi vom continua să acţionăm în toate modurile posibile pentru a repatria ostaticii'', a declarat preşedintele israelian Isaac Herzog.
Netanyahu a ordonat vineri armatei să planifice "evacuarea populației" din Rafah
Benjamin Netanyahu a ordonat vineri armatei să planifice "evacuarea populației" din Rafah, după ce a spus că IDF "va intra în curând în Rafah, ultimul bastion al Hamas". Comentariile sale au declanșat o furtună de critici. Human Rights Watch a avertizat că strămutarea forțată a palestinienilor în Rafah ar avea "consecințe catastrofale". Organizația Națiunilor Unite a spus că este "extrem de îngrijorată de soarta civililor din Rafah".
Qatarul, Arabia Saudită, Egiptul și Marea Britanie s-au alăturat unei liste tot mai mari de țări care şi-au exprimat îngrijorarea față de ofensiva planificată a Israelului în Rafah.
Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a avertizat cu privire la "repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt și țintirii" orașului, în timp ce Qatarul, un mediator cheie în negocierile dintre Israel și Hamas, a cerut duminică Consiliului de Securitate al ONU să "împiedice" Israelul să comită ceea ce a descris drept "genocid" și a avertizat cu privire la o "catastrofă umanitară în oraș".
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac terorist fără precedent al unor comandouri Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului, soldat cu peste 1.160 de morţi, în majoritate civili. Drept represalii, Israelul a promis că va ''nimici'' mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care o consideră organizaţie teroristă, poziţie împărtăşită de asemenea de SUA şi Uniunea Europeană.
Ofensiva israeliană s-a soldat cu peste 28.000 de morţi în Fâşia Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în Israel în 7 octombrie şi duse în Fâşia Gaza. O încetare a focului temporară a permis, în noiembrie, eliberarea a 105 ostatici din Fâşia Gaza şi a 240 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene. Înainte de eliberarea celor doi ostatici duminică noaptea, Israelul estima că în Fâşia Gaza se mai află 132 de ostatici, dintre care 29 ar fi decedaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰