Antena Meniu Search
x

Israelul a atacat mai multe ţinte Hezbollah de la graniţa cu Liban. Biden promite că ajutoarele vor continua să ajungă în Gaza

Război Israel - Hamas. Suntem în a 16-a zi de război, iar criza umanitară se adânceşte tot mai tare. Civilii din Gaza nu mai au apă sau medicamente, iar de hrană nici nu se mai pune problema. Bilanţul a ajuns la mii de morţi, chiar şi nou-născuţi, iar sute de oameni sunt dispăruţi. În tot acest timp un al doilea convoi militar cu ajutoare a ajuns duminică în Fâşia Gaza. 14 camioane au intrat în enclavă, pline cu medicamente, hrană şi apă. Cu toate acestea, oficialii israelieni spun să nu ne aşteptăm la o încetare a focului. 
 

de Redactia Observator

la 23.10.2023, 09:02

Vezi și

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis pentru scurt timp şi ieri. În acest al doilea convoi umanitar, doar 14 camioane cu ajutoare au primit permisiune să intre în enclavă. Pe lângă alimente şi apă, unele camioane ar fi transportat şi combustibil, necesare pentru spitalele din Gaza. Armata israeliană a dezminţit însă informaţiile.

Între timp, Israelul atacă la foc continuu. Ieri-dimineaţă, mai multe rachete au lovit în inima oraşului Gaza, într-o piaţă centrală, unde era o tabără de refugiaţi. Clădirea a fost complet distrusă iar oamenii au rămas captivi printre ruine.

Israelienii au bombardat şi în Cisiordania. Mai exact la ţintă a fost luată o moschee din Genin. Aici s-ar fi adăpostit mai multi terorişti Hamas care ar fi plănuit un masacru în Ţara Sfântă în zilele următoare, după cum susţin autorităţile israeliene. Doi lideri Hamas au fost ucişi.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului: Nu vom înceta să atacăm Fâșia. Noaptea trecută ne-am intensificat atacurile, zeci de teroriști au fost uciși în orașul Gaza și împrejurimile sale. În plus, comandantul adjunct al rachetelor Hamas a fost ucis

Pe acelaşi subiect

Atacuri la graniţa cu Liban

Atacurile continuă însă şi asupra ţintelor Hezbollah de la graniţa cu Liban. Cu toate acestea, armata anunţă pierderi printre oamenii săi. "În timpul unui raid în Fâşia Gaza, un soldat a fost ucis, iar alţi trei au fost răniţi", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.

Alte rachete au avut şi o ţintă greşită, anunţă armata israeliană. Unul dintre tancurile sale a tras din greşeală asupra unui post egiptean din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza. În contextul tensiunilor, premierul Netanyahu s-a întâlnit cu membrii cabinetului de război la Tel Aviv.

Urmările atacului de la Al Aqsa din Gaza sunt teribile. Zeci, sute de cadavre sunt întinse pe drum, înfăşurate în cearşafuri albe. "Este un cartier rezidential. Toţi au plecat. Nu a mai rămas nicio mamă, niciun tată, niciun frate. Frații mei au plecat. Eu și sora mea am rămas singure", povesteşte o localnică.

Majoritatea răniților și martirilor care au fost aduși la Spitalul Al Aqsa erau persoane care se fugiseră din casele lor. Majoritatea locuiau la rude. Peste 180 de victime, majoritatea copii, femei și persoane în vârstă. Sunt comise adevărate masacre împotriva poporului nostru.

Între timp, Summitul de la Cairo s-a încheiat fără un acord de pace. Liderii arabi au avut un mesaj ferm.

Mahmoud Abbas: Nu vom pleca, nu vom pleca, nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru. Vom rămâne neclintiți pe pământul nostru, indiferent de situație şi de provocări.

Abdel Fattah el-Sissi, preşedintele Egiptului: Oricine crede că acest popor palestinian mândru și statornic vrea să-și părăsească pământul, chiar dacă acest pământ este sub ocupație sau bombardat, greșește în înțelegerea naturii poporului palestinian.

Şi preşedintele turc intră la masa negocierilor şi a discutat la telefon cu liderul Hamas. Erdogan propune crearea unui stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalim.

Joe Biden, pe de altă parte, a purtat discuţii telefonice cu mai mulţi liderii din Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia şi Germania. Tot ieri, Biden a vorbit cu Netanyahu despre situaţia actuală şi au declarat că ajutoarele vor continua să ajungă în Gaza. Mai mult, Emmanuel Macron şi Mark Rutte, premierul olandez, vor ajunge zilele acestea în Israel, timp ce Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, ajunge astăzi în Iran.

Mitingurile pro-palestiniene continuă în toată lumea

Mitingurile de solidaritate cu palestinienii continuă în toată lumea. La Washington, într-un parc naţional, mii de oameni au strigat. Eliberaţi Palestina. Acelaşi mesaj s-a auzit şi pe străzile din Spania, în Madrid sau Barcelona. În Franţa manifestaţiile pro palestiniene sunt interzise de aproape o săptămână. Cu toate astea, mii de oameni s-au adunat astăzi la Paris pentru a-şi arăta susţinerea faţă de populaţia din Fâşia Gaza.

Palatul Versailles a fost evacuat din nou din cauza unei ameninţări cu bombă. Este pentru a şaptea oară în ultiemele zile, anunţă autorităţile. În Geneva, însă, oamenii s-au adunat în faţa birourilor ONU pentru a cere eliberarea ostaticilor israelieni. Papa Francisc deplânge "situaţia umanitară gravă" din Gaza şi cheamă credincioşi vineri, 27 octombrie, la o zi de "post, rugăciune şi penitenţă", pentru a implora pacea în lume. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Israelul a atacat mai multe ţinte Hezbollah de la graniţa cu Liban. Biden promite că ajutoarele vor continua să ajungă în Gaza