Video Italia modifică legislația, după ce un român a violat o australiancă la Roma. "Victimele trebuie protejate indiferent de domiciliul lor"
Statul italian va trebui să despăgubească victimele infracțiunilor cu violență care au avut loc în Peninsulă, chiar dacă acestea sunt rezidente în străinătate. Mai ales dacă este vorba despre agresiune sexuală. Proiectul de modificare a legii vine după cazul unei turiste din Australia violată de un român la Roma, căreia i s-a refuzat cererea de despăgubire, pentru că este cetățean străin.
Profesorul Vincenzo Sanasi D'Arpe, director general al Consap - sociatate deținută de ministerul italian al Economiei și Finanțelor, care gestionează servicii publice de asigurări - a fost impresionat de povestea autraliancei și a decis să ia măsuri. A pregătit un proiect de modificare a legii din 2016 care, transpunând directiva europeană din 2004, a înființat "Fondul rotativ de solidaritate cu victimele infracțiunilor de tip mafiot și a infracțiunilor violente intenționate", gestionat de Consap.
"Este clar că rațiunea legii își propune să protejeze toate victimele, indiferent de domiciliu. De aceea, am vrut să iau personal această inițiativă, astfel încât corectitudinea pe care o pretinde doamna să fie garantată", spune profesorul Sanasi D’Arpe, avocat în casație și unul dintre experții de top în domeniul administrării marilor companii aflate în dificultate.
Potrivit CEO-ului Consap, această modificare nu ar intra în conflict cu articolul 11 al legii din 2016 și ar fi în perfectă concordanță cu articolul 3 din Constituție, relatează Il Mattino.
Violată în vacanță la Roma, de un român fără adăpost
- ''Ți-am spus să nu te mai atingi de mama și fratele meu!'' Român din Italia, înjunghiat de fiul fostei sale...
- Șofer român beat și drogat, impact înfiorător cu o Alfa Romeo, în Italia. Tatăl unei fetițe de 6 ani a murit...
- "Ne duce cu 50 de ani înapoi". Profesori salarizați în funcție de regiunea în care locuiesc, propunerea...
Australianca avea 49 de ani când, pe 3 octombrie 2016, a fost abordată de Eduard Oprea, un român de 41 de ani, cu antecedente, lângă un bar nu departe de gara Termini și de hotelul unde cazată. Femeia nu-și amintea prea bine drumul spre hotel, a cerut informații, iar el s-a oferit amabil să o ajute. Doar că, după câțiva metri, australianca și-a dat seama că fusese condusă spre un colț întunecat și izolat al parcului central Colle Oppio, la o aruncătură de băț de Colosseum.
"Nici nu am avut timp să-mi dau seama de nimic. Am simțit o lovitură puternică în față, care m-a doborât la pământ. Apoi m-am trezit goală și fără poșeta cu banii, telefonul mobil, lanțul și cerceii. Fiara aceea mi le smulsese fără milă", a declarat la momentul respectiv australianca, de pe patul de spital, jurnaliștilor de la Il Messaggero.
Femeia a ajuns la spital cu nasul rupt și fața distrusă.
Oprea a fost dat în urmărire și arestat câteva zile mai târziu.
Românul a fost condamnat mai întâi la 12 ani și 6 luni de închisoare, apoi pedeapsa a fost redusă la 10 ani, în 2019, verdict confirmat și în Casație un an mai târziu. A făcut recurs, dar a fost respins.
Australianca ar fi trebuit să fie despăgubită cu 50.000 de euro
Australianca de 49 de ani ar fi avut dreptul la despăgubiri stabilite de judecător la 50.000 de euro. Dar banii nu i-a văzut niciodată.
"Românul este sărac. În plus, el a beneficiat de asistență judiciară gratuită a statului și, prin urmare, statul însuși, prin lege, nu o poate asigura. De aceea, clientul meu a apelat la Fondul pentru Victimele Violenței și Infracțiunilor Mafiote, așa cum ar fi făcut orice alt client. Însă Comitetul prezidat de autoritatea prefecturală care trebuie să evalueze cererea a respins-o, deoarece doamna este australiancă și nu are reședința permanentă într-o țară europeană", a explicat avocatul Mario Rinaldi.
Motiv pentru care femeia a dat în judecată ministerul italian de Interne, considerând decizia "discriminatorie, pentru mine și pentru toate femeile". Pe 18 ianuarie, după mai bine de un an, a fost programată prima audiere.
Sanasi D'Arpe a fost foarte impresionat de poveste. De altfel, la finalul activității de investigare prealabilă a Comitetelor desemnate, Consap este cea care plătește despăgubirile.
"Formal, atât Comitetul, cât și ministerul, după ce au solicitat și un aviz procurorului general al statului, au fost impecabili în aplicarea legii, dar sunt convins că este necesară o modificare a acesteia în conformitate cu spiritul legiuitorului, atât european cât și național, care intenționează să protejeze drepturile inviolabile ale persoanei", a mai spus directorul Consap.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰