Antena Meniu Search
x

Jocul de putere al lui Erdogan: ar putea fi președinte până în 2029

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat sâmbătă alegătorii să susţină proiectul său de reformă a Constituţiei, în ultimele mitinguri de dinaintea referendumului de duminică, ce i-ar putea permite să îşi consolideze controlul asupra ţării aflată la graniţa dintre Uniunea Europeană şi Orientul Mijlociu măcinat de conflicte, relatează Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat sâmbătă alegătorii să susţină proiectul său de reformă a Constituţiei, în ultimele mitinguri de dinaintea referendumului de duminică, ce i-ar putea permite să îşi consolideze controlul asupra ţării aflată la graniţa dintre Uniunea Europeană şi Orientul Mijlociu măcinat de conflicte, relatează Reuters.

La un miting organizat la Istanbul, unul dintre cele patru organizate în ultimele ore de dinainte de vot, Erdogan a descris propunerile constituţionale drept cea mai mare schimbare din Turcia de la înfiinţarea republicii, în urmă cu aproape un secol. Potrivit lui, acesta este punctul culminant al reacţiei la tentativa eşuată de puci din luna iulie.

“Duminică va fi punctul de cotitură în lupta împotriva organizaţiilor teroriste. Pe 16 aprilie vom termina ceea ce am început pe 15 iulie”, a spus Erdogan în faţa unei mulţimi strânse în cartierul Tuzla din Istanbul.

"Ziua de mâine (duminică – n.r.) este foarte importantă, trebuie neapărat să mergeţi la urne”, i-a îndemnat preşedintele pe oameni. “Nu uitaţi, votul este onoarea noastră”, a adăugat el.

“Sistemul prezidenţial pe care îl aducem cu această schimbare constituţională este necesar pentru dezvoltarea, creşterea economică şi stabilitatea naţiunii noastre”, le-a mai spus liderul de la Ankara susţinătorilor săi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La rândul său, Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a declarat că Turcia se află la o intersecţie între un sistem parlamentar democratic şi “un regim cu un singur om”. Un “da” la referendum ar pune ţara în pericol, a avertizat el.

“Vom pune 80 de milioane de oameni într-un autobuz (…). Nu ştim unde se îndreaptă”, a spus el la un miting al opoziţiei, la Ankara. “Punem 80 de milioane într-un autobuz fără frâne”, a adăugat politicianul.

Şi partidul pro-kurd HDP a organizat sâmbătă un miting în oraşul Diyarbakir, din sud-estul ţării.

“Această campanie nu a fost organizată corect şi echitabil”, le-a transmis oamenilor, într-o scrisoare, unul dintre liderii formaţiunii, Selahattin Demirtas, aflat în închisoare din noiembrie pentru acuzaţii de terorism.

“Motivul din spatele arestărilor noastre a fost să ne împiedice să ne strigăm naţiunea. Toate resursele statului au fost la dispoziţie pentru a susţine campania ‘da’ a lui AKP”, a adăugat el.

Erdogan consideră HDP aripa politică a PKK, o organizaţie teroristă.

Aproximativ 55 de milioane de oameni pot vota la cele 167.140 de secţii de vot din ţară, care se vor deschide duminică la ora locală şi a României 7.00, în estul ţării, şi se vor închide la ora locală 17.00. Turcii din străinătate, inclusiv din România, au votat deja.

Pachetul de 18 amendamente va aboli funcţia de premier şi îi va da preşedintelui autoritatea de a trasa bugetul, de a declara stare de urgenţă şi de a emite decrete privind ministerele fără aprobarea Parlamentului.

Dacă referendumul va fi câștigat de tabăra ”DA”, Erdogan ar avea șanse la încă două mandate prezidențiale și ar putea sta în fruntea Turciei până în 2029.

Susţinătorii modificărilor spun că va pune capăt “sistemului cu două capete” actual, în timp ce criticii se tem că va deschide calea spre o dictatură.

Sursa: News.ro, Observator

CITEȘTE ȘI: UE, ţinută în șah de Erdogan cu referendumul constituţional din Turcia

CITEȘTE ȘI: Referendum crucial pentru revizuirea Constituţiei în Turcia. ”Sultanul” Erdogan vrea puteri mai mari

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Jocul de putere al lui Erdogan: ar putea fi președinte până în 2029