Video Joe Biden consideră "penibil" votul eşuat de la alegerile din Camera Reprezentanţilor. "Nu oferă o imagine bună despre ţară"
Joe Biden a calificat drept "penibilă" dificultatea aleşilor republicani de a se pune de acord pentru alegerea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, unde dispun, totuşi, de majoritate, notează AFP. "Cred că este puţin penibil că durează atât de mult şi, de asemenea, felul în care se comportă unii cu alţii", a spus el înainte de a pleca spre statul Kentucky, când debandada continua în Congres, relatează Agerpres.
"Restul lumii" observă ce se întâmplă în Congres şi nu oferă o "imagine bună" despre ţară, a mai declarat preşedintele american presei, exprimându-şi speranţa că republicanii "îşi vor veni în fire".
Miercuri, Camera şi-a suspendat şedinţa pentru câteva ore, după a şasea rundă de vot eşuată de marţi pentru a-l alege preşedinte pe Kevin McCarthy. Alesul republican se confruntă cu opoziţia unui grup de trumpişti.
- Democrații și-au consolidat majoritatea în Senatul SUA. Candidatul susținut de Donald Trump a pierdut turul...
- Premieră în ultimul secol: Republicanul Kevin McCarthy nu a strâns voturile necesare pentru a deveni președintele...
- De ce a riscat Zelenski să părăsească Ucraina pentru o vizită în SUA: Războiul intră într-o nouă fază
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a ţinut să tempereze orice îngrijorare cu privire la capacitatea democraţiei americane de a funcţiona.
"Nu am spus niciodată că democraţia este fără dezordine şi fără probleme în modul în care funcţionează", a declarat el, referindu-se la marele mesaj de promovare a democraţiei pe care diplomaţia americană caută să-l facă auzit în întreaga lume.
"Dacă sunt respectate procedurile, dacă sunt respectate instituţiile, până la urmă există un rezultat asupra căruia toată lumea se poate înţelege", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ned Price a încheiat, totuşi, pe un ton ironic, comentând bătălia în curs pentru alegerea unui preşedinte al Camerei Reprezentanţilor: "În sine, este un exemplu de funcţionare democratică, chiar dacă această funcţionare durează puţin mai mult decât a fost cazul în ultima sută de ani".
Ultima dată când Camera nu a reuşit să aleagă un preşedinte din primul tur de scrutin a fost în 1923.
Ce înseamnă eșecul republicanului Kevin McCarthy
Reprezentantul de California este slăbit de contraperformanţa republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului, când "valul roşu uriaş" (culoarea republicanilor - n.r.) pe care mizau conservatorii - simbol al unei victorii categorice - nu s-a materializat. Partidul său are doar 222 de mandate, iar McCarthy avea nevoie de 218 voturi pentru a fi ales. Un mic grup de aleşi foarte apropiaţi de Donald Trump anunţaseră că vor pune condiţii înainte de a-l susţine. Aceştia îi reproşează că nu l-a apărat suficient pe fostul preşedinte. Trei dintre ei chiar au declarat public că vor vota împotriva lui. "Kevin nu crede în nimic, nu are nicio ideologie", a declarat Matt Gaetz, un congresmen radical din Florida.
Kevin McCarthy părea dispus să le dea garanţii pentru a evita repetarea istoriei: deja în 2015 el a eşuat - la limită - să devină preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, confruntându-se cu o rebeliune din partea aripii conservatoare a partidului. Pe de altă parte, nu-şi poate permite să meargă prea departe şi ţine să fie identificat drept un republican moderat. Deşi spaţiul său de manevră este redus, nu are, totuşi, un concurent credibil pentru moment.
Eşecul de marţi al lui Kevin McCarthy a fost un început deconcertant al noii majorităţi din Cameră şi evidenţiază provocările cu care s-ar putea confrunta republicanii în următorii doi ani, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024. Majoritatea lor fragilă oferă o influenţă mai mare unui mic grup de adepţi ai liniei dure, care doresc să se concentreze pe înfrângerea democraţilor şi pe promovarea unor anchete împotriva actualei administraţii.
McCarthy, care reprezintă un district californian în Camera Reprezentanţilor, şi-a petrecut aproape întreaga viaţă în politică - ca membru al personalului Congresului, apoi ca legislator al statului California, înainte de a fi ales în Camera Reprezentanţilor în 2006.
În calitate de speaker, McCarthy ar fi bine plasat pentru a zădărnici ambiţiile legislative ale lui Biden, dar orice preşedinte republican va avea sarcina dificilă de a gestiona acel grup republican din Camera Reprezentanţilor care se îndreaptă tot mai mult spre dreapta, cu tendinţe intransigente şi - cel puţin în rândul unor legislatori - cu un puternic ataşament faţă de fostul preşedinte Donald Trump.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰