Antena Meniu Search
x

Johnson & Johnson va relua livrările de vaccin anti-COVID în Europa. Noua etichetă va include un avertisment privind riscul apariției unor cheaguri de sânge

Reprezentanţii compniei Johnson & Johnson au anunţat că distribuirea vaccinului anti-COVID-19 va fi reluată în Europa, după ce Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a anunțat că beneficiile administrării acestui ser depășesc riscurile.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 21.04.2021, 08:23

Johnson & Johnson va relua livrările de vaccin anti-COVID în Europa. Noua etichetă va include un avertisment privind riscul apariției unor cheaguri de sânge - Shutterstock

Marţi, specialiștii din cadrul EMA au recomandat adăugarea în prospectul vaccinului a unor mențiuni cu privire la posibilitatea apariției unor cheaguri de sânge în combinație cu un număr scăzut de trombocite, după inocularea cu acest ser. 

"Comitetul de Securitate al EMA (PRAC) a conchis că o avertizare cu privire la cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel scăzut al trombocitelor este necesar să fie adăugate informaţiilor despre vaccinul (împotriva) covid-19 Janssen”, a anunţat EMA într-un comunicat. Aceste evenimente ”este necesar să fie înregistrate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului”, stabileşte agenţia. "Avantajele globale ale vaccinului (...) sunt mai importante decât riscul efectelor secundare", apreciază EMA.

Reprezentanții EMA au precizat însă că este vorba despre cazuri extrem de rare și că beneficiile vaccinării cu Johnson & Johnson depăşesc cu mult riscurile, transmite Reuters.

Astfel, Johnson & Johnson a anunțat că noua etichetă a vaccinului va include un avertisment referitor la riscul apariției unor unor cheaguri de sânge, precum și instrucțiuni referitoare la modul de recunoaștere și tratare a lor. Totodată, compania a anunțat că va relua livrările de doze către Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda și că vor fi reluate și studiile clinice.

Pe acelaşi subiect

SUA analizează noi efecte adverse grave după vaccinarea cu Johnson & Johnson

Johnson&Johson şi-a oprit săptămâna trecută livrarea vaccinului în Europa, după ce Agenţia americană a medicamentuui (FDA) a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin, din cauza descoperirii a şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni. 

Un oficial din domeniul sănătăţii publice a anunţat, luni, că Statele Unite analizează cazuri de efecte adverse grave la persoane vaccinate împotriva Covid-19 cu vaccinul Johnson & Johnson, în plus faţă de cele pentru care au fost suspendate temporar imunizările. 

Autorităţile de reglementareîn domeniul sănătăţii din SUA au solicitat săptămâna trecută suspendarea temporară a administrării vaccinului Johnson & Johnson, din cauza informaţiilor privind formarea unor cheaguri de sânge la nivel cerebral, la şase femei cu vârste de sub 50 de ani, între cele aproximativ 7 milioane de persoane vaccinate cu acest ser în Statele Unite.

Într-o declarație comună oferită în urmă cu o săptămână, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au anunţat că investighează cheaguride sânge la șase femei în zilele de după vaccinare, în combinație cu un număr redus de trombocite.

„Siguranța vaccinului anti COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a transmis FDA.

Aproape 8 milioane de americani au primit până acum vaccinul Johnson & Johnson.

Deţinuţii ar putea fi vaccinaţi cu Johnson&Johnson în România

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat că a fost definitivată procedura de vaccinare cu serul de la compania Johnson&Johnson şi trimisă în teritoriu, către direcţiile de sănătate publică, însă vaccinarea cu acest ser va începe doar după ce Agenția Europeană a Medicamentului va transmite că e sigur.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în penitenciare va fi folosit vaccinul Johnson & Johnson, însă doar după ce este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Până va sosi recomandarea, dozele vor sta în depozit la Instititul Cantacuzino.

Valeriu Gheorghiţă: "La nivelul penitenciarelor, se va întocmi o listă cu doritorii, această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane, din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale, persoanele vor fi introduse în registrul electronic naţional al vaccinărilor, iar adeverinţa medicală se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson, pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de vaccinare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă anţul de frig şi celelalte condiţii necesare pentru a menţine calitatea şi eficacitatea acestor vaccinuri", a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Johnson & Johnson va relua livrările de vaccin anti-COVID în Europa. Noua etichetă va include un avertisment privind riscul apariției unor cheaguri de sânge