Antena Meniu Search
x

Video Judecătorii i-au refuzat lui Eugen Sabău singura dorinţă înainte de moarte. Pistolarul voia să-şi strângă familia la piept pentru ultima oară

Românul din Spania care şi-a împuşcat trei colegi şi un poliţist a fost eutanasiat. Bărbatul rămăsese paralizat, după confruntarea cu poliţia, din decembrie anul trecut. De atunci, se afla în arest preventiv. Decizia este o premieră pentru justiţia spaniolă, iar victimele sale au cerut respingerea ei fiindcă românul n-a apucat să dea socoteală în faţa justiţiei. Judecătorii i-au refuzat bărbatului ultima dorinţă înainte de moarte. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 23.08.2022, 19:51

Vezi și

Marin Eugen Sabău a murit azi, la 14.30, ora României, la vârsta de 46 de ani. Este primul deţinut aflat în arest preventiv care a fost eutanasiat la cerere în Spania. Ultima lui dorinţă a fost să fie eliberat condiţionat timp de câteva ore ca să îşi ia rămas bun de la familie. Justiţia spaniolă i-a refuzat cererea. Judecătorul a explicat că rudele l-ar putea ajuta să evadeze. Mai mult, judecătorul a subliniat românul nu şi-a cerut iertare de la victimele sale şi nici nu a demonstrat că îi pare rău. 

Pistolarul din Spania a cerut o zi liberă înainte de fi eutanasiat

A avut totuşi voie ca în spitalul penitenciarului unde era ţinut să îşi ia rămas bun de la una dintre surori şi de la cumnatul lui. A murit fără să îşi vadă celelalte surori şi nepoţii. Iar, înainte de a-şi da ultima suflare, a fost de acord să-şi doneze organele. 

Românul a fost eutanasiat în baza unei legi adoptate în Spania în martie 2021. Întreaga procedură a durat cinci minute. Sabău a primit un cocktail letal de substanţe sedative şi neuro-blocanţi pe care şi l-a autoadministrat. Victimele sale au fost înfuriate de decizia magistraţilor şi au încercat să oprească moartea asistată. 

Pe acelaşi subiect

José Antonio Bitos, avocat poliţist: Justiţia spaniolă a considerat că dreptul la o moarte demnă, la integritate fizică şi morală, este superior dreptului victimelor la un proces în care să primească reparaţii. 

De la atacul de acum un an, românul s-a aflat în arest preventiv. Cererea pentru eutanasiere i-a fost acceptată, înainte să se ajungă la proces. Era acuzat de tentativă de omor, deţinere ilegală de arme şi atac armat, după ce a împuşcat patru oameni. 

José Antonio Bitos, avocat poliţist: Acum sunt victime de două ori: ai justiţiei spaniole pentru că au rămas fără dreptul la un proces, la o sentinţă. Am intentat proces la CEDO ca Spania să fie sancţionată şi victimele să primească compensaţii pentru această lipsă de justiţie. 

Marin Eugen Sabău locuia în Spania de 20 de ani. Nu era cunoscut drept o persoană conflictuală. Însă, când a fost concediat de la firma de securitate unde lucra, bărbatul a fost cuprins de furie. Şi-a pregătit răzbunarea cu meticulozitate. Ba chiar, a trimis mai multe e-mailuri de ameninţare însoţite de fotografii cu armele la vedere, masa plină de gloanţe, macete şi cuţite.

''Nu am de ales decât să-mi fac justiţie cu propriile mâini. Lecţiile care se învaţă cu sânge nu se uită vreodată. 

Îi voi vaccina pe şefii firmei cu trei doze de Glock-Pfizer de 9 milimetrii. Nu sunt nebun, am plănuit totul la perfecţiune. 

Poliţiştii nu mă vor prinde viu. Îmi vor trage un glonţ în cap. Nu mi-e teamă nici de închisoare, nici de moarte. Nu am familie şi nu am nimic de pierdut.'' 

Pe 14 decembrie 2021 a trecut la fapte. Deghizat în femeie, s-a dat drept curier şi a reuşit să intre în sediul firmei. Şi-a dat apoi peruca jos şi a început să se certe cu foştii colegi. Când au încercat să îl scoată afară, românul a deschis focul. Degeaba au încercat să-l calmeze şi să-l imobilizeze. Bărbatul a reuşit să împuşte trei oameni. 

''Eram aici, în poartă la biserică, când am auzit un zgomot puternic şi am auzit o femeie cum strigă după ajutor.  Am crezut că este o petardă, dar apoi mi-am dat seama că sunt focuri de armă.''

Sabău a ieşit apoi din firmă ca şi cum n-ar fi făcut nimic. După câteva ore, a fost încolţit de polţişti într-o fermă abandonată. Cinci ore au încercat să-l convingă să se predea. Românul a răspuns cu gloanţe şi a reuşit să rănească un poliţist. Trupele speciale au decis atunci să intervină în forţă. 

''Gruparea de elită a poliţiei a încercat să negocieze cu el, dar răspunsul său a fost violent.'' 

''Este o persoană foarte periculoasă şi care a reacţionat foarte violent.'' 

Gloanțele i-au atins măduva spinării și atacatorul a rămas paralizat. Românului îi fusese amputat şi un picior şi avea dureri mari. În Europa, Olanda, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi Spania permit eutanasierea. În Italia, este acceptată eutanasia pasivă, adică întreruperea tratamentului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Judecătorii i-au refuzat lui Eugen Sabău singura dorinţă înainte de moarte. Pistolarul voia să-şi strângă familia la piept pentru ultima oară