Antena Meniu Search
x

Jurnalistă din Italia, în Corriere della Sera: "Una din trei victime lipsește"

Milena Gabanelli, jurnalistă de investigații și realizatoare TV din Italia, a publicat pe site-ul Corriere della Sera un material în care analizează numărul de decese raportate de cele mai afectate țări din Europa de pandemia de coronavirus. "Una din trei victime lipsește", scrie Gabanelli, care susține că unele guverne nu raportează adevăratul bilanț al deceselor.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 30.04.2020, 18:52

Jurnalistă din Italia, în Corriere della Sera: "Una din trei victime lipsește"
Cadru medical de la Spitalul General Francesco Miulli din Bari, Italia, 19 aprilie 2020 - Profimedia Images
  • Milena Gabanelli susține că numărul deceselor este mai mare decât în buletinele oficiale
  • Jurnalista a comparat numărul mediu de decese din anii trecuți cu cel din timpul pandemiei

"În fiecare zi țările din Europa și nu numai comunică buletinele oficiale cu infecții și decese. Dar, în special privind numărul victimelor, cât de încredere sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Suedia, Elveția și Țările de jos? Pentru Germania și Belgia nu se poate afla, pentru că ele încă nu comunică datele necesare pentru a afla. Potrivit statisticilor oficiale, Italia este cea mai afectată țară europeană, după Spania. Bilanțul morților, acum de aproximativ 27.000, este cel mai mare. Pentru a înțelege, însă, impactul real al virusului asupra țării noastre comparativ cu restul Europei trebuie să știm cine spune adevărul și cât de mult este numărul de decese redus", scrie Milena Gabanelli în Corriere della Sera.

Jurnalista a comparat numărul actual de decese din țările UE în comparație cu bilanțul mediu din anii precedenți (2015 - 2019).

"Spania are 68,056 de decese față de 39,981 în aceeași perioadă din anii trecuți. Este țara cu cea mai mare creștere - mai mult de 70%. Țările de Jos au raportat un plus de 50% (22,352 versus 14,895). Italia urmează cu 78,757 decese până pe 4 aprilie față de 57,882. Datele arată că nivelul de creștere în Italia este de 26% (știm, însă, că cea mai afectată este Lombardia cu creșteri de peste zece ori în municipalitățile din zona Bergamo). Regatul Unit a înregistrat un plus de 36%, Elveția 25%, Franța și Suedia plus 20%", scrie jurnalista.

Conform sursei citate, creșterea numărului de decese se numește, în jargon statistic, mortalitate excesivă. Milena Gabanelli susține că diferența dintre victimele din acest an și media din anii trecuți scoate la suprafață numărul total de decese neanunțate în buletinele de presă oficiale. 

"În termeni absoluți este Marea Britanie, minus 8.184, Spania - minus 7.326, Italia - minus 5.547, Țările de Jos - minus 3.797, Franța - minus 3.679, Elveția cu minus 339 și Suedia cu minus 298", susține ea.

Jurnalista admite că nu toate decesele în exces pot fi atribuite noului coronavirus, însă este de părere că cifra pentru fiecare țară în parte este un indiciu despre incidența reală a SARS-CoV-2 în rândul populației.

În termeni procentuali, a calculat Milena Gabanelli, subestimarea numărului de victime este de 104% în Țările de Jos, 93% în Marea Britanie, 41% în Franța, 36% în Italia, 35% în Suedia și Spania și 34% în Elveția. În total, datele raportate sunt subestimate cu aproximativ 49%. "Pe scurt, una din trei victime lipsește", scrie Gabanelli.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Jurnalistă din Italia, în Corriere della Sera: "Una din trei victime lipsește"