Antena Meniu Search
x

Video Klaus Iohannis, în prim-plan la Bruxelles, unde liderii NATO au tranșat viitorul alianței. Rusia şi China, subiectele fierbinți ale zilei

Au fost ore cruciale la Bruxelles! Liderii NATO s-au întâlnit pentru a pune la punct strategia Alianţei pentru următorii zece ani. A fost şi un summit în care s-au reînnodat relaţiile dintre Statele Unite şi partenerii săi strategici. Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Joe Biden, preşedintele SUA, pe care l-a şi invitat în România. În Bruxelles este şi o echipă Observator.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 14.06.2021, 20:51

Vezi și

Viitorul Alianţei Nord-Atlantice s-a tranşat într-un summit al reconcilierii. Statele Unite şi aliaţii săi s-au regăsit, după patru ani în care încrederea dintre parteneri s-a degradat.

Francesca Simionescu, reporter Observator: ”În clădirea din spatele meu s-au decis strategii cruciale pentru viitorul NATO în următoarea decadă. Subiectele fierbinti au fost Rusia şi China. De asemenea, este primul summit la care participă preşedintele SUA Joe Biden, iar prezenţa lui aici vine să reînnoiască legăturile care s-au destabilizat în perioada Administraţiei Trump”.

Joe Biden a reafirmat angajamentul SUA faţă de NATO

Joe Biden, preşedintele SUA: ”Articolul 5 e o obligaţie sacră. Și vreau ca toți europenii să știe că Statele Unite ale Americii vor fi acolo”.

Pe acelaşi subiect

Deloc întâmplător, summitul NATO are loc chiar înainte de întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, de la Geneva. Agresivitatea Rusiei din ultima perioadă, tensiunile de la graniţa cu Ucraina, otrăvirea lui Alexei Navalnîi, deturnarea unui avion civil de către Belarus, a pus NATO în gardă.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: ”Relația cu Rusia este la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, asta din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei”.

Joe Biden, preşedintele SUA: ”Avem de-a face cu o Rusie care se comportă într-un mod care nu este atât de consistent pe cât speram”.

Rusia vrea distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu. Ceva ce oficialii români nu pot accepta.

Klaus Iohannis, preşedintele României: ”Am evidențiat comportamentul agresiv şi destabilizator al Rusiei. Acest scut e de multe ori adus în discuţie de SUA e pur defensiv”.

Klaus Iohannis, lângă Joe Biden la poza de grup

Preşedintele României a ajuns astăzi la Bruxelles, flancat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă. Mai zâmbitor ca niciodată, Klaus Iohannis a părut foarte încântat de întâlnirea cu Jens Stoltenberg.

La poza de grup, tensiunile n-au fost vizibile. Klaus Iohannis a fost aşezat în primul rând, lângă Joe Biden. Zâmbitori, cu toţii şi-au dat măştile jos pentru 15 secunde.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Am avut două discuţii scurte cu Biden. Președintele Biden ne-a asigurat că se implică deosebit şi foarte mult pentru a sprijini România şi Polonia. L-am invitat în România. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire”.

China și Rusia, subiectele fierbinți ale zilei

Războiul comercial cu China a fost al doilea punct fierbinte de pe agenda NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: ”China nu împărtășește valorile noastre, am văzut cum au anihilat protestele democratice de la Hong Kong”

Angajamentele asumate de NATO în ceea ce priveşte Rusia, China, controlul armelor, securitatea cibernetică şi climatologia se vor regăsi în declaraţia finală a Summitului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Klaus Iohannis, în prim-plan la Bruxelles, unde liderii NATO au tranșat viitorul alianței. Rusia şi China, subiectele fierbinți ale zilei