Antena Meniu Search
x

NATO va adopta o actualizare a Articolului 5, pentru a include atacurile cibernetice. ”Articolul 5 e o obligație sacră”

Joe Biden s-a întâlnit luni cu liderii statelor baltice de pe flancul estic al NATO. Președintele SUA a avut și întâlniri separate cu liderii Poloniei și României pentru a discuta amenințarea reprezentată de Rusia și deturnarea avionului Ryanair în Belarus, potrivit Casei Albe.

de Redactia Observator

la 14.06.2021, 19:34

NATO va adopta o actualizare a Articolului 5, pentru a include atacurile cibernetice. ”Articolul 5 o obligație sacră”
Joe Biden și Jens Stoltenberg la summitul NATO - Profimedia

Președintele Joe Biden a reafirmat luni angajamentul SUA față de NATO. Statele membre au declarat că este un moment crucial pentru alianța atacată în timpul președinției lui Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării relevanța organizației, relatează AP.

La scurt timp după ce a ajuns la sediul NATO pentru primul summit al președinției sale, Biden s-a așezat împreună cu secretarul general Jens Stoltenberg și a subliniat angajamentul SUA față de articolul 5 din tratatul alianței, care precizează că un atac asupra unui membru este un atac pe toate și trebuie să genereze un răspuns colectiv. „Considerăm Articolul 5 o obligație sacră”, a spus Biden. „Vreau ca NATO să știe că America este aici.”

Joe Biden schimbă tonul

A fost o schimbare bruscă a tonului din ultimii patru ani, când Trump a numit alianța „învechită” și s-a plâns că permite țărilor „care profită de pe urma generozității altora” să cheltuiască mai puțin pentru apărarea militară în detrimentul SUA. Jens Stoltenberg a subliniat nenumăratele provocări cu care se confruntă încă alianța. "Ne întâlnim într-un momentul esențial al alianței noastre, momentul concurenței geopolitice în creștere, instabilității regionale, terorismului, atacurilor cibernetice și schimbărilor climatice", a spus Stoltenberg la începutul unei ședințe comune a liderilor NATO. „Nicio națiune și niciun continent nu poate face față acestor provocări singure. Dar Europa și America de Nord nu sunt singure. ”

Pe acelaşi subiect

Biden, care a venit la Bruxelles după trei zile de consultări cu liderii G7 în Anglia, a fost întâmpinat cu căldură și chiar un pic de ușurare. Premierul belgian Alexander de Croo a declarat că prezența lui Biden „subliniază reînnoirea parteneriatului transatlantic”. De Croo a declarat că aliații NATO doresc să treacă peste cei patru ani furtunoși sub administrația Trump și a conflictelor dintre țările membre. „Cred că acum suntem gata să întoarcem pagina”, a spus de Croo.

Primul ministru italian Mario Draghi a făcut o referire nu prea de subtilă la Trump, în timp ce l-a întâmpinat pe Biden. "Acest summit este o continuare a G7 de ieri și face parte din procesul de reafirmare, de reconstruire a alianțelor fundamentale ale Statelor Unite care au fost slăbite de administrația anterioară", a spus el. „Prima vizită a președintelui Biden este în Europa. Încercați să vă amintiți unde a fost prima vizită a președintelui Trump?” Prima vizită a președintelui Trump în străinătate a fost în Arabia Saudită.

Trump a denunțat în mod obișnuit diverse membre NATO pentru că nu cheltuie suficient pentru apărare. A amenințat că va scoate SUA din cea mai mare organizație de apărare din lume și chiar a pus sub semnul întrebării dispozițiile de apărare reciprocă din statutul NATO, un principiu central al alianței. Când membrii alianței s-au întâlnit ultima dată pentru un summit în Anglia în decembrie 2019, Trump a creat vâlvă în presă numindu-l pe premierul canadian Justin Trudeau „cu două fețe” și pe președintele francez Emmanuel Macron „obraznic”.

Trump s-a aprins după ce Trudeau a fost prins cu un microfon deschis în timp ce bârfea cu alți lideri despre faptul că Trump transformă oportunitățile de fotografie în lungi conferințe de presă. Înaintea summitului, Macron declarase NATO în „moarte cerebrală” din cauza unui vid de leadeship american sub Trump.

Membrii NATO vor adopta o actualizare a Articolului 5, pentru a include atacurile cibernetice

Comunicatul care urmează să fie semnat de membrii alianței la finalul summitului NATO ar trebui să conțină o actualizare a Articolului 5 pentru a include atacuri cibernetice majore - o problemă de îngrijorare tot mai mare pe fondul unei serii de atacuri care vizează instituții guvernamentale americane și companii din întreaga lume de către hackeri din Rusia. Actualizarea va preciza că, dacă un membru al alianței are nevoie de sprijin tehnic sau de informații ca răspuns la un atac cibernetic, ar putea invoca dispoziția de apărare reciprocă din articolul 5 pentru a primi asistență, potrivit consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Biden s-a întâlnit separat cu Iohannis

Președintele Biden și-a început ziua cu o întâlnire cu liderii statelor baltice de pe flancul estic al NATO, urmată de întâlniri separate cu liderii Poloniei și României pentru a discuta despre amenințarea reprezentată de Rusia și despre deturnarea avionului Ryanair în Belarus, potrivit Casei Albe.

Vizita lui Biden în Europa a fost modelată astfel încât să se vadă mai întâi cu liderii G7 și apoi cu aliații NATO la Bruxelles, înainte de mult așteptata sa întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, la Geneva, miercuri. Biden și-a propus să consulte aliații europeni cu privire la eforturile de combatere a acțiunilor provocatoare ale Chinei și Rusiei.

Summitul G7 s-a încheiat cu un comunicat care a denunțat, la îndemnul lui Biden, practicile de muncă forțată și alte încălcări ale drepturilor omului care au afectat musulmanii uiguri și alte minorități etnice din provincia Xinjiang din China. Președintele a refuzat să discute negocierile private de la summit pe această temă, dar a spus că este „mulțumit” de comunicat, deși rămân diferențe între aliați cu privire la cât de puternică trebuie să fie poziția față de Chiba. 

Ambasada chineză din Regatul Unit a emis luni o declarație în care spune că comunicatul G7 „a calomniat deliberat China și a intervenit în mod arbitrar în treburile interne ale Chinei” și a expus „intențiile sinistre ale câtorva țări, cum ar fi Statele Unite”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » NATO va adopta o actualizare a Articolului 5, pentru a include atacurile cibernetice. ”Articolul 5 e o obligație sacră”