Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Kremlinul a exclus oprirea războiului din Ucraina după ce Lukaşenko a anunţat că susţine un armistiţiu

Kremlinul a exclus oprirea războiului din Ucraina în pofida apelului la armistiţiu din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul său aliat.

de Redactia Observator

la 31.03.2023 , 16:52

Kremlinul a exclus oprirea războiului din Ucraina după ce Lukaşenko a anunţat că susţine un armistiţiu Soldat ucrainean lângă Bahmut - Getty Images

"Cât priveşte Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operaţiunea militară specială continuă, întrucât aceasta este singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către ţara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul a cerut vineri să nu se compare planul de pace al Chinei pentru o soluţionare a conflictului din Ucraina cu propunerea de încetare imediată a focului şi iniţierea unor negocieri urgente făcută anterior de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. "Nu este prea convenabil să comparăm ideile preşedintelui Xi (Jinping) cu ceea ce a spus astăzi preşedintele (belarus Aleksandr) Lukaşenko", a declarat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.

Reprezentantul Kremlinului a adăugat că propunerea lui Lukaşenko va fi discutată mai detaliat în cursul întâlnirii acestuia cu liderul rus Vladimir Putin, programată pentru 6 aprilie. În ceea ce priveşte perspectivele de pace pe termen scurt, Peskov a subliniat că pentru moment "nu se schimbă nimic şi că operaţiunea militară specială" a Rusiei continuă.

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele belarus Lukaşenko susţine un armistiţiu în Ucraina şi tratative

Pe acelaşi subiect

Preşedintele belarus a lansat un apel vineri la o încetare imediată a focului în Ucraina şi la începerea negocierilor de pace fără condiţii prealabile "înainte de a se ajunge la o escaladare". "Îndrăznesc să propun (...) o încetare a ostilităţilor, o încetare a focului fără dreptul de mişcare a trupelor şi transferul de echipamente şi arme", a declarat Lukaşenko în timpul discursului său anual în faţa Adunării Naţionale (parlamentul).

Potrivit liderului belarus, "trebuie să ne oprim acum, înainte de a se ajunge la o escaladare".

El a avertizat că perspectivele de pace se estompează pe măsură ce Ucraina continuă să primească cantităţi importante de arme occidentale, iar Rusia impulsionează dezvoltarea industriei sale de armament. "Ucrainenii cred că pot câştiga, dar asta este un nonsens. Este imposibil să câştigi împotriva unei puteri nucleare", a declarat Lukaşenko, care a avertizat, de asemenea, că o eventuală contraofensivă ucraineană este "extrem de periculoasă" şi ar putea afecta speranţele în negocierile de pace.

Lukaşenko, care consideră că Occidentul şi Ucraina sunt de vină pentru conflict, a mai afirmat că se teme de un război nuclear din cauza sprijinului occidental pentru Kiev.  "Din cauza Statelor Unite şi a sateliţilor lor s-a declanşat un război total" în Ucraina, iar de atunci "incendiile nucleare pândesc la orizont". "Înţelegeţi şi ştiţi cu toţii că nu există decât o singură soluţie: negocierile! Negocieri fără condiţii prealabile", a insistat preşedintele belarus.

El a subliniat că în Rusia "complexul militar-industrial funcţionează la turaţie maximă", în timp ce Ucraina primeşte din abundenţă arme occidentale, ceea ce creşte pericolul de escaladare, cu multe pierderi de vieţi în viitorul apropiat. Belarusul nu este implicat direct în conflict, însă a permis forţelor ruse să îi folosească teritoriul pentru ofensiva de anul trecut împotriva Kievului şi - susţin ucrainenii - pentru bombardamente. AFP reaminteşte că militarii ruşi şi belaruşi au efectuat exerciţii comune şi au creat o structură militară compusă din efective ale ambelor părţi. Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, făcut de Putin la sfârşitul săptămânii trecute, a provocat îngrijorare în Ucraina şi în Occident.

În 2022 au avut loc unele tratative între Rusia şi Ucraina, însă inflexibilitatea ambelor poziţii nu a permis să se ajungă la rezultate, iar tentativele ulterioare de mediere au eşuat. Moscova afirmă că războiul nu se poate încheia dacă Kievul nu acceptă revendicările ruse, în special anexarea a cinci regiuni din teritoriul ucrainean. La rândul lor, ucrainenii cer retragerea completă a forţelor ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei, fără excepţii. 

Aşa-numit planul de pace al Chinei în 12 puncte este mai  mult o propunere care pledează, pe de o parte, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace, iar pe de alta pentru luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei în faţa avansării NATO. Beijingul solicită, de asemenea, ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Kremlinul a exclus oprirea războiului din Ucraina după ce Lukaşenko a anunţat că susţine un armistiţiu