Meniu
Search
x

Video La câteva ore de la preluarea mandatului, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. SUA se realătură Acordului de la Paris și OMS

La câteva ore de la preluarea mandatului de președinte, Joe Biden a semnat 17 ordine și directive prezidențiale, printre care revenirea în Acordul de la Paris și blocarea ieșirii din Organizația Mondială a Sănătății.

De Iulia Iancu la 21.01.2021, 21:08
Vezi și
  • Joe Biden a fost învestit, miercuri, în funcția de președinte al SUA
  • În primele ore de mandat, democratul a semnat 17 decrete prezidențiale
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Preşedintele american le-a spus reporterilor de la Casa Albă că este vorba despre documente referitoare la „criza Covid”, „criza economică” şi „criza climatică”, acestea fiind prioritare. Ordinele executive semnate de preşedinte nu necesită aprobarea Congresului.

„Nu e un moment mai bun pentru început ca astăzi”.

Primul său ordin executiv semnat cere americanilor ca, pe proprităţile guvernului, să poarte mască pentru prevenirea răspândirii Covid-19, potrivit NBC.

Masca este obligatorie pe străzile din SUA, în contextul pandemiei de coronavirus.

Instagram

Joe Biden a oprit finanțarea pentru construirea zidului lui Donald Trump, de la frontiera cu Mexicul, a anulat interdicția de călătorie care vizează în mare parte țările musulmane și a adoptat politici progresiste privind mediul și diversitatea, pe care fostul președinte le-a blocat, scrie CNN.  

Democratul s-a folosit de prima zi în funcţie pentru a propune Congresului o reformă radicală a legii imigraţiei, care, printre altele, va oferi statut legal unor aproximativ 11 milioane de oameni care trăiesc în SUA fără documente.

De asemenea, printr-un alt decret semnat, SUA revine în Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în Acordul climatic de la Paris. Acest lucru va fi oficial în 30 de zile.

Pe plan economic, Joe Biden va prelungi moratoriul privind evacuările şi executările silite, legate de pandemie.

SUA revine în acordul de la Paris

Instagram

Joe Biden a devenit al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii

După ce a depus jurământul în funcție, Joe Biden a spus că Ziua Inaugurării a fost o sărbătoare a democrației și că voința oamenilor a fost auzită.

"Astăzi sărbătorim triumful, nu al unui candidat, ci al unei cauze - cauza democrației. Voința poporului a fost ascultată și voința poporului va fi ascultată. Am aflat din nou că democrația este prețioasă, democrația este fragilă. Și la această oră, prieteni, democrația a prevalat".

Președintele Joe Biden a mulțumit predecesorilor săi în remarcile adresate națiunii, inclusiv celor care nu au putut fi prezenți.

"Le mulțumesc predecesorilor mei, ambelor partide pentru prezența lor astăzi aici. Le mulțumesc din suflet ..."

El a recunoscut puterea care vine odată cu depunerea "jurământului sacru" făcut de foști președinți.

"Tocmai am depus un jurământ sacru pe care l-au făcut fiecare dintre acești patrioti. Dar povestea americană nu depinde de niciunul dintre noi, nu de unii dintre noi, ci de toți. De noi, oamenii. Aceasta este o națiune grozavă. Suntem oameni buni ", a spus Biden.

Joe Biden s-a instalat la Casa Albă

Profimedia Images

În discursul său de inaugurare, președintele Joe Biden a recunoscut că sunt vremuri divergente în istoria SUA, dar a asigurat că unitatea a câștigat întotdeauna.

"Știu că forțele care ne împart sunt profunde și sunt reale. Dar știu, de asemenea, că nu ne reprezintă. Istoria noastră a fost o luptă constantă între idealul american conform căruia toți suntem creați egali și realitatea urâtă și dură că rasismul, nativismul, frica, demonizarea ne-au sfâșiat de mult", a spus Biden.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » La câteva ore de la preluarea mandatului, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. SUA se realătură Acordului de la Paris și OMS