Antena Meniu Search
x

Li s-a promis paradisul pe pământ, dar s-au trezit în iad. Ce-au pățit 90.000 de nord-coreeni repatriați

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, ar trebui să plătească despăgubiri pentru că a păcălit 90.000 de cetățeni japonezi și coreeni să se mute în Coreea de Nord, între 1959 – 1984, promițându-le „paradisul pe pământ”, potrivit unui proces deschis de cinci victime ale acestei manevre.

de Redactia Observator

la 14.10.2021, 16:26

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Cinci persoane care au fost victimele acestei scheme, dar au reușit să scape din Coreea de Nord, i-au cerut lui Kom Jong-un despăgubiri în valorea de 880.000 de dolari fiecare, însă nu se așteaptă să primească banii, dar speră că acest demers va ajuta negocieri viitoare. 

Mii de coreeni au fost forțați să se mute în Japonia, în perioada colonială (1910 – 1945). Ulterior, Coreea de Nord le-a promis cetățenilor coreeni și famiiilor lor din Japonia, „paradisul pe pământ” dacă se vor muta înapoi în peninsulă, scrie BBC.

Nordul era disperat să renască, după ravagiile din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial și Războiului Coreean, iar Japonia îi privea pe cetățenii coreeni relocați drept „străini”, așa că autoritățile au fost mai mult decât bucuroase să susțină această relocare. 

Discriminarea suferită în Japonia și propaganda nord-coreeană pentru o viață mai bună i-a atras pe mulți cetățeni. Însă, în peninsulă, mulți au ajuns să muncească forțat în ferme, mine sau fabrici, fiindu-le încălcate cele mai fundamentale drepturi. 

Cei cinci cetățeni care au cerut despăgubiri, patru coreeni și o femeie japoneză, au fost, mai târziu, repatriați în Japonia. Avocatul lor a declarat că nu se așteaptă să primească suma cerută, însă speră ca „guvernul japonez să negocieze cu Coreea de Nord”. 

În proces se arată că reclamanții au fost păcăliți de Kim Jong-un, printr-o campanie falsă, să se mute în Nord, unde nu le-a fost respectat niciun drept. Eiko Kawasaki, una dintre victime, acum, în vârstă de 79 de ani, a declarat că nu ar fi plecat din Japonia dacă ar fi știut cu adevărat ce o așteaptă în Coreea de Nord. Femeia s-a întors în Japonia, în 2003, lăsându-și în urmă copiii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Li s-a promis paradisul pe pământ, dar s-au trezit în iad. Ce-au pățit 90.000 de nord-coreeni repatriați