Antena Meniu Search
x

Liderii zonei Euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare financiară a Greciei

Grecia a evitat falimentul şi ieşirea din Zona Euro, după 17 de ore de negocieri intense la Bruxelles între liderii europeni. Dar a capitulat, în totalitate, la tot ce înseamnă măsuri dure pe care trebuie să le implementeze

Vezi și

Grecia a evitat falimentul şi ieşirea din Zona Euro, după 17 de ore de negocieri intense la Bruxelles între liderii europeni. Dar a capitulat, în totalitate, la tot ce înseamnă măsuri dure pe care trebuie să le implementeze

În schimbul lor, Atena va beneficia de un al treilea plan de ajutor, în valoare de 86 de miliarde de euro, în următorii 3 ani. Grecia a obţinut inclusiv o reeşalonare a datoriei, pentru care Tsipras a luptat cu creditorii, în ultimele 6 luni.

Grexit e de domeniul trecutului.

Grecia rămâne în familia Euro, dar, în schimb, trebuie să impună măsuri draconice de austeritate. Exact ceea ce grecii au respins prin referendum. La negocierile de azi-noapte de la Bruxelles încheiate abia azi-dimineaţă, în jurul orei 10, a contat, însă, doar ceea ce liderii Europei au cerut în schimbul banilor de care Grecia are atâta nevoie.

Documentul spune încă de la primul paragraf că încrederea trebuie reclădită şi toţi cei responsabili din Grecia trebuie să-şi ia angamentul că vor implementa tot ce am decis noi aici.

În cursul nopţii, summitul a fost întrerupt de mai multe ori, iar Cancelarul Germaniei, Preşedintele Franţei şi Premierul grec au negociat separat. Potrivit presei internaţionale, Germania a dat un ultimatum Greciei: Berlinul cerea ca guvernul de la Atena să ofere garanţii de 50 de miliarde de euro în privatizări pentru a primi împrumutul.

În final, Tsipras a fost nevoit să mai accepte, printre altele, alinierea TVA-ului la acelaşi nivel în toate regiunile ţării, inclusiv în insule şi reducerea valorii punctului de pensie. O ştergere a datoriei uriaşe a ţării nici nu a intrat în discuţie.

Acordul de astăzi menţine Grecia într-o formă de stabilitate financiară. Ne dă posibilitatea să ne revenim. Totuşi acest acord şi implementarea măsurilor vor fi dificile.

Astăzi a fost o lungă negociere dar mai presus de toate o decizie istorică pentru că dacă Grecia părăsea Zona Euro, ce se spune? Că Zona Euro nu a fost capabilă să-şi asigure integritatea şi solitaritatea?

Mulţi greci sunt însă revoltaţi şi spun că li s-au impus condiţii umilitoare.

Pâna miercuri, Parlamentul din Atena trebuie să aprobe planul de măsuri. Înainte ca primele miliarde de euro salvatoare să ia drumul Greciei, documentul-cheie, aprobat la Bruxelles, va fi supus votului şi în legislativele mai multor ţări europene, inclusiv în Franţa şi Germania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Liderii zonei Euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare financiară a Greciei