Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Cei care vin din Irlanda, Rusia, Belarus, Spania, Malta sau Franţa, plasaţi în carantină
Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei a fost actualizată prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmând să intre în vigoare sâmbătă seară, la ora 20:00. Printre statele reintroduse în listă, raportat la cea aprobată în 3 ianuarie, se numără Irlanda, Rusia, Belarus, Spania, Malta, Franţa.
- Noua tulpină SARS-CoV-2, prezenta și în România
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
”Se aprobă lista ţărilor / zonelor / teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea”, se arată în decizia adoptată vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Lista țărilor, zonelor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România:
- Gibraltar,
- Lituania,
- San Marino,
- Cehia,
- Liechtenstein,
- Slovenia,
- Marea Britanie,
- Panama,
- Elveția,
- Statele Unite ale Americii,
- Muntenegru,
- Andorra,
- Suedia,
- Israel,
- Olanda,
- Puerto Rico,
- Cipru,
- Slovacia,
- Letonia,
- Danemarca,
- Estonia,
- Serbia,
- Monaco,
- Portugalia,
- Georgia,
- Luxemburg,
- Liban,
- Irlanda,
- Jersey,
- Croația,
- Palestina,
- Aruba,
- Rusia,
- Italia,
- Austria,
- Germania,
- Polonia,
- Columbia,
- Africa de Sud,
- Spania,
- Insulele Turks si Caicos,
- Sint Maarten,
- Belarus,
- Turcia,
- Malta,
- Macedonia de Nord,
- Franța,
- Polinezia Franceza,
- Republica Moldova,
- Namibia.
Astfel, cei care sosesc din aceste țări în România vor fi obligați să stea în carantină.
Teamă, după ce noua tulpină COVID a ajuns în peste 20 de țări
Noua variantă a fost identificată în peste 20 de ţări, inclusiv Franţa, Danemarca, Japonia, Coreea de Sud şi Canada. Oamenii de ştiinţă britanici, unde au fost descoperite mai multe cazuri, o studiază îndeaproape.
Un raport al Departamentului de Sănătate arată că noua variantă identificată nu pare să fie mai periculoasă şi nu cauzează forme mai severe ale bolii. Dar, pentru că este mult mai contagioasă, există riscul ca sistemele sanitare să fie copleşite în următoarele săptămâni şi luni.
Noul studiu publicat de Public Health England arată că cei care au fost infectaţi cu noua variantă nu prezintă un risc crescut de reinfectare şi că rata de mortalitate nu a fost mai mare.
Noua tulpină de SARS-Cov-2, mult mai contagioasă, confirmată în România
România înregistrează primul caz confirmat de infecţie cu noua tulpină Covid, o mutaţie mult mai agresivă, din punct de vedere al transmiterii virusului. Este vorba despre o tânără de 27 de ani, din Giurgiu, care nu a călătorit în străinătate.
Pacienta s-a prezentat duminică, 3 ianuarie, pentru testare, apoi a plecat acasă. Nu avea gust, nici miros şi prezenta dureri musculare. În ziua imediat următoare, la testul tinerei au apărut suspiciuni de infectare cu noua mutaţie şi s-a demarat secvenţierea.
Tânăra are 27 de ani, este din Giurgiu şi nu ar fi călătorit în străinătate, unde ar fi existat posibilitatea de a contracta noua tulpină de coronavirus. Ea spune că nu a părăsit localitatea şi nici nu s-a plimbat pe undeva.
Specialiştii cred că noua mutaţie de Covid-19 este prezentă de mai mult timp pe teritoriul României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰