Antena Meniu Search
x

Video Liz Truss, cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii. Greșelile care au dus la căderea cabinetului ei

Este haos politic total în Marea Britanie. Premierul Liz Truss şi-a dat demisia după doar 44 de zile la conducerea guvernului britanic, în urma unor decizii care riscau să pună la pământ economia Regatului. Rămâne în istorie drept premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii şi ultimul şef de guvern numit în funcţie de regina Elisabeta a II-a. Culmea, în locul lui Liz Truss, conservatorii l-ar vrea înapoi pe Boris Johnson.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 20:54

Vezi și

54 de zile i-a luat lui Liz Truss să-i convingă pe colegii de partid că merită să fie premier. A stat însă doar 44 de zile în fruntea executivului. Supranumită "noua femeie de fier", renume deținut de fostul premier britanic, Margaret Thatcher, Liz Truss a recunoscut că e depăşită de situaţie. 

"Recunosc, totuşi, având în vedere situația, Nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că îmi dau demisia din funcția de lider al Partidului Conservator", a declarat Truss.

Un mandat haotic

Capitularea vine după săptămâni de haos. Planul de măsuri făcut de Truss ca să ajute economia şi pe britanici să facă faţă crizei n-a reuşit decât să sperie pieţele financiare şi să ducă la prăbuşirea lirei sterline. 

Pe acelaşi subiect

"Este o ruşine absolută!"

" Îmi e ruşine de asta! Îmi e ruşine să recunosc că sunt (n.r.: susţinător al Partidului Conservator)."

"A făcut o greșeală foarte mare cu acel buget, pe care nu îl numea buget, dar era buget."

"Recunosc că am făcut greșeli, îmi pare rău pentru acele greșeli, dar le-am soluționat. Am numit un nou ministru al Finanțelor. Am restabilit stabilitatea economică și disciplina fiscală", a adăugat Liz Truss.

Însă a fost prea puţin şi prea târziu, chiar dacă Jeremy Hunt, noul ministru de Finanţe, a înlocuit toate măsurile financiare prezentate de ea. Ieri, şi Suella Braveman, ministrul de Interne, a părăsit guvernul. În faţa unei situaţii în care doi miniştri au plecat în interval de şase zile, în Camera Comunelor, toată lumea i-a cerut premierului să le urmeze exemplul.

"Credibilitatea economică a dispărut. Și presupusul cel mai bun prieten al ei, fostul cancelar, a plecat și el. Au plecat cu toții. Deci de ce mai este ea aici?", a declarat Keir Starmer, liderul opoziției.

"Sper ca toţi acei oameni care au pus-o pe Lizz Trus în funcţie... Sper că a meritat", a declarat Charles Walker, parlamentar conservator.

Nici măcar regele Charles nu părea prea încântat să o vadă, la ultima lor întâlnire. 

"Majestatea Voastră, îmi pare bine să vă văd!", i-a spus Liz Truss suveranului.

"O, Doamne! Te-ai întors... în fine...", i-a răspuns regele Charles al III-lea.

Liz Truss şi guvernul ei deveniseră motiv de ironii şi pe Internet.  Prim-ministrul şi membrii cabinetului erau comparaţi cu celebrele păpuşi Muppets, iar un tabloid britanic a lansat pe YouTube un stream live cu fotografia lui Liz Truss alături de o salată verde, pentru a vedea, în final, care rezistă mai mult. Truss a fost numită în funcţie pe 6 septembrie. A fost ultimul act oficial al reginei Elisabeta II-a şi ultima apariţie a fostei suverane înainte să moară, două zile mai târziu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Liz Truss, cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii. Greșelile care au dus la căderea cabinetului ei