Antena Meniu Search
x

Luptele politice interne din Austria țin România la ușa Schengen. Cancelarul Nehammer nu dă înapoi; românii cer boicotarea produselor și companiilor austriece

La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi mai bine de 10 ani de la termenul stabilit iniţial, românii află astăzi dacă vor putea circula liber în spaţiul Schengen. Decizia ar urma să fie luată în şedinţa miniştrilor de interne ale ţărilor UE care va începe peste doar câteva ore. Doar un vot în unanimitate din partea consiliului ne va aduce rezultatul aşteptat. După ce ţara noastră a reuşit să câştige încrederea Suediei şi, mai ales, a Olandei, cea care s-a opus ani la rând intrării noastre în Schengen, acum ne lovim de piedicile puse de Austria. 

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 08:11

Vezi și

Pe ultima sută de metri, politicienii români fac orice să convingă Austria să accepte intrarea ţării noastre în Schengen.

Nicolae Ciucă, premierul României: Am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte - Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.

România este susţinută de toate celelalte state membre şi de organismele europene.

Iratxe Garcia Perez, lidera grupului Socialiștilor și Democraților din PE: Cetăţenii României, Bulgariei şi Croaţiei trebuie să se bucure de aceleşi drepturi şi avantaje pe care le au ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene.

Pe acelaşi subiect

Până şi Parlamentul olandez a votat în favoarea aderării României, deşi iniţial adoptase o rezoluţie negativă. Aşa că Austria a rămas singură nu numai împotriva României, ci împotriva tuturor.

Austria nu dă înapoi: nu ne vrea în Schengen

Deocamdată, extinderea Schengen cu România, Bulgaria şi Croaţia, este pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi. Însă nu sunt excluse schimbări de ultimă oră.

Vlad Gheorghe: În cazul în care această țară continuă să aibă această atitudine și, semnalele noastre sunt că nu se răzgândește nimeni, există niște scenarii de avarie, cum ar fi decuplarea României de Bulgaria. Sunt destul de științifico-fantastice aceste scenarii, dacă suntem realiști, pentru că sunt foarte multe documente care trebuie făcute.

Cancelarul Austriei susţine că România nu trebuie primită în Schengen pentru că frontierele noastre lasă să treacă migranţi spre Vest, chiar dacă datele oficiale îl contrazic.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Avem mii de oameni care trec graniţele, nimeni nu ştie de unde vin şi cine sunt, dacă sunt înarmaţi sau nu, dacă sunt traficanţi de droguri sau de persoane. Este o provocare serioasă de securitate şi, de aceea, Austria are această viziune asupra Schengen: Croţia, da, România şi Bulgaria, încă nu. Nu este o chestiune politică, ci una de securitate. 

Europarlamentarii români spun că totul este, de fapt, o problemă cu iz electoral în Austria.

Victor Negrescu, europarlamentar: Vorbim de o miză politică internă. Partidul de guvernământ, de dreapta, a scăzut foarte mult în sondajele de opinie, urmează alegeri regionale cu un impact foarte mare în ceea ce înseamnă stabilitatea guvernării.

Românii protestează pe rețelele sociale

Premierul Nicolae Ciucă ar fi discutat, aseară, cu cancelarul austriac, reiterând argumentele obiective pentru intrarea României în Schengen. Premierul ar fi că toate celelalte state membre sunt de partea României.

Nicolae Ciucă, premierul României: Iar susţinerea politică totală a ţării noastre la nivel european a fost confirmată din nou aseară printr-o scrisoare comună a celor mai mari patru grupuri politice din Parlamentul European în care cancelarul austriac este pur şi simplu somat să înceteze blocarea aderării la Schengen a României.

Între timp, românii au protestat şi reţelele sociale. Paginile de Facebook ale cancelarului Karl Nehammer şi ale Ambasadei Austriei în România au fost inundate de mesajele oamenilor supăraţi că Viena nu vrea să-i lase să circule liberi prin Europa. Românii ameninţă că nu vor mai merge la schi în Austria şi cer boicotarea produselor şi companiilor austriece.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Luptele politice interne din Austria țin România la ușa Schengen. Cancelarul Nehammer nu dă înapoi; românii cer boicotarea produselor și companiilor austriece