Antena Meniu Search
x

Mai multe maimuțe de la ZOO au fost primele primate non-umane care au primit un vaccin anti-Covid creat special pentru animale, în SUA

Mai mulți urangutani și câteva maimuțe bonobo de la o Grădină Zoologică din SUA au fost primele primate non-umane care au primit un vaccin împotriva coronavirusului creat special pentru animale. Karen a fost primul urangutan care a scris istorie, asta după ce în 1994 fusese primul din lume care a suferit și o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 05.03.2021, 16:25

În ianuarie, opt gorile au fost testate pozitiv cu Covid
Mai multe maimuțe de la ZOO au primit un vaccin anti-Covid creat special pentru animale - Profimedia Images
  • Karen, printre primii urangutani care au primit un vaccin împotriva coronavirusului creat special pentru animale
  • În ianuarie, opt gorile au fost testate pozitiv cu Covid

Un urangutan numit Karen, primul din lume care a suferit o intervenție chirurgicală pe cord deschis în 1994, a făcut din nou istorie: este printre primele maimuțe mari care au primit un vaccin împotriva COVID-19. În luna februarie, Karen, plus alți trei urangutani și cinci maimuțe bonobo de la Grădina Zoologică din San Diego au primit câte două doze fiecare dintr-un vaccin experimental pentru animale, dezvoltat de o companie farmaceutică veterinară, spune Nadine Lamberski, ofițer șef însărcinat cu bunăstarea faunei sălbatice pentru respectivul ZOO.

''În cariera mea, nu am avut acces la un vaccin experimental atât de devreme în acest proces și nu am avut o dorință atât de copleșitoare de a dori să folosesc unul'', spune Lamberski.

În ianuarie, opt gorile de la Grădina Zoologică au devenit primele maimuțe din lume care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Acum ele se recuperează. La nivel global, infecțiile au fost confirmate și la tigri, lei, nurcă, leopardul de zăpadă, pume, dihor, câini și pisici domestice, dar faptul că maimuțele mari sunt susceptibile la virusul SARS-CoV-2 îi preocupă pe oamenii de știință în mod special.

Cercetătorii încearcă să afle mai multe informații despre felul în care virusul afectează animalele

La mai bine de un an de la apariția pandemiei, se știe încă puțin despre modul în care virusul afectează animalele. În multe cazuri, comunitatea veterinară trebuie să se bazeze pe seturi limitate de date, învățând ce poate din cazuri individuale sau din focare sporadice.

În februarie, distrase de la ac cu ajutorul mai multor delicatese, urangutanii și maimuțele au primit vaccinul împotriva COVID-19. Animalele nu au avut reacții adverse și se descurcă bine, spune Lamberski. Sângele prelevat de la urangutanul Karen și una dintre maimuțele bonobo va arăta în curând dacă au dezvoltat anticorpi, a căror prezență ar indica faptul că vaccinul ar putea funcționa.

Nimeni nu știa dacă vaccinul va funcționa pe maimuțe și nu există nicio modalitate de a fi siguri că nu vor avea o reacție imunitară adversă. Deși există întotdeauna un anumit risc în cazul oricărui vaccin, pentru oricare specie. Lamberski adaugă: ''Nu este ca și cum am lua în mod aleatoriu un vaccin și l-am da unei specii noi. O mulțime de cercetări se referă la acesta - care este riscul de a o face și care este riscul de a nu o face. Deviza noastră este, mai presus de toate, să nu facem rău''.

Este obișnuit să se administreze un vaccin testat și dezvoltat pentru o specie pentru o altă specie, declară Lamberski. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile sunt făcute pentru un anumit agent patogen, nu pentru o anumită specie.

Alte grădini zoologice din SUA au solicitat, de asemenea, doze de vaccin pentru maimuțele lor mari, spune Christina Lood, un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice Zoetis. Compania se așteaptă să aibă mai multe doze disponibile până în luna iunie.

Pe măsură ce mai multe maimuțe primesc vaccinul și mai multe date devin disponibile, adaugă Lamberski, înțelegerea despre cât de eficient este vaccinul pentru maimuțe va crește. Echipa ei împărtășește ceea ce au învățat până acum cu alți medici veterinari din grădinile zoologice din SUA, precum și cu echipa veterinară de la Grădina Zoologică din Praga, în Republica Cehă, unde o gorilă și doi lei au dat rezultate pozitive pentru COVID-19.

Compania Zoetis efectuează, de asemenea, studii privind vaccinul la nurcă, cu planuri de a solicita autorizație comercială după finalizarea studiilor, potrivit nationalgeographic.com.

Lamberski spune că suspectează că gorilele au prins virusul de la un lucrător care anterior fusese testat pozitiv. Animalele au prezentat simptome variate, adică de la cele ușoare (nas înfundat și tuse sporadică), până la cele de îngrijorare (tuse consistentă, apetit redus și letargie).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mai multe maimuțe de la ZOO au fost primele primate non-umane care au primit un vaccin anti-Covid creat special pentru animale, în SUA