Antena Meniu Search
x
LIVE

MAMELE teroriştilor ISIS. Ce spun femeile ai căror copii au luptat și au murit pentru STATUL ISLAMIC

Drama mamelor ai căror fii au ales să se înroleze în ISIS a impresionat o lume întreagă. Femei care au privit execuții ale grupării teroriste la TV cu teama de a nu recunoaște chipurile copiilor lor pe care i-au crescut cum au crezut mai bine.

la 18.11.2015, 17:20

Drama mamelor ai căror fii au ales să se înroleze în ISIS a impresionat o lume întreagă. Femei care au privit execuții ale grupării teroriste la TV cu teama de a nu recunoaște chipurile copiilor lor pe care i-au crescut cum au crezut mai bine.

Copii le-au abandonat pentru a lupta alături de cea mai temută organizaţie teroristă din lume. Acum au rămas doar ele. Poveştile emoţionante ale unor mame ai căror copii au murit pentru scopurile criminale ale Statului Islamic nu ţin cont de graniţe şi par să fie croite după acelaşi tipar.

În Calgarz, Christianne Boudreau stă cu ochii lipiţi de ecranul calculatorului privind înregistrări cu Statul Islamic, în camera ce aparţinea cândva fiului său Damian. Prinveşte lupte şi execuţii, însă imaginile sângeroase nu o impresionează. Se concentrează pe chipurile membrilor organizaţiei, în speranţa că îşi va zări fiul.

Deşi şi-a crescut fiul creştin, a primit cu bucurie vestea convertirii sale la islamism. “Devenise o persoană mai bună”, îşi aminteşte ea. În luna noimebrie a anului 2012, după ce s-a mutat într-un apartament cu nişte prieteni musulmani, şi-a anunţat mama că pleacă în Egipt pentru a studia araba, unde a devenind imam. Însă Damian nu era în Egipt, ci în Siria, alături de colegii săi de aparament, unde s-au alăturat ramurii locale al-Queda. Un  an mai târziu, tânărul s-a alăturat Statului Islamic, unde şi-a şi găsit sfârşitul, fiind executat de armata siriană.

Întrebări care nu vor avea vreodată un răspuns

La şase luni după moartea fiului său, Boudreau a întâlnit alte trei mame ai căror copii au fost ucişi după ce s-au alăturat jihadiştilor, scrie Huffington Post.

În Copenhaga, Karola Dam este devastată de frică. Fiul ei, Lucas, a fost în Siria timp de şapte luni. Trei zile mai devreme, ea a primit un mesaj prin care a fost anunţată că tânărul a fost rănit. Nu se opreşte din a-i trimite mesaje: “Te iubesc mult, fiul meu drag. Îmi e atât de dor de tine şi vreau sa te strâng în braţe. Sa îţi ţin mâine în ale mele şi să îţi zâmbesc”. Răspunsul a venit abia o lună mai târziu, însă nu de la fiul său: „Dam este făcut bucăţele”, scria pe ecranul telefonului.

Lucas fusese un copil restras, majoritatea interacţiunilor sociale terminându-se cu conflicte. La vârsta de zece ani a fost diagnosticat cu sindromului deficitului de atenţie, iar în adolescenţă problemele lui au devenit din ce în ce mai serioase. A intrat într-o gaşcă nepotrivită care l-a introdus la religia islamică. Câteva luni mai târziu, tânărul s-a convertit. La fel ca şi Christianne Boudreau, Karola Dam a văzut acest lucru “ca pe un mic miracol”. În 2014, când a împlinit 18 ani, Lukas a dispărut.Î n timp mama sa a pierdut contactul cu el. Lukas devenise membru al Statului Islamic.

Povestea se repetă, de data aceasta în Norvegia. Torill a aflat de moartea fiului său de la cel care l-a trimis în Siria să lupte. Thom Alexander a fost şi-a întâlnit recrutorul în Oslo, într-o gară. Se uita la nişte poze pe tabletă când, din întâmplare, a dat peste o fotografie a lui Thom împuşcat în cap şi cu unul dintre ochi scoşi.

Când Thom Alexander a descoperit religia islamică a devenit un alt om, îşi aminteşte mama sa. Şi-a luat o slujbă bună şi s-a căsătorit. Când războiul din Siria a căpătat proporţii uriaşe, tânărul s-a mutat într-o ţară islamică. De aici a mai fost doar un pas de a deveni membru al Statului Islamic.

În Bruxelles, Saliha Ben Ali, fiica unor imigranţi de origine tunisiană şi marocană, se afla la o conferinţă de ajutor umanitar când a simţit o durere în stomac. Trei zile mai târziu, soţul ei a primit un telefon din Siria. Un bărbat le-a spus că fiul său de 19 ani, Sabri, a murit în ziua în care Ben Ali s-a simţit rău.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » MAMELE teroriştilor ISIS. Ce spun femeile ai căror copii au luptat și au murit pentru STATUL ISLAMIC