China a transferat arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Marea Britanie anunţă că are dovezi
Marea Britanie susține că are dovezi că Beijingul "furnizează sau se pregătește să furnizeze Rusiei ajutor letal", adică arme pentru războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Mistrul britanic al Apărării Grant Shapps a acuzat miercuri, în timpul unei conferințe la Londra, că Beijingul furnizează sau se pregătește să furnizeze Rusiei arme letale pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit Reuters. Este pentru prima dată când Marea Britanie acuză direct China că lucrează pentru a furniza arme Rusiei.
Potrivit lui Grant Shapps, serviciile de informaţii americane și britanice au dovezi că un ajutor sub formă de arme "deja circulă sau va circula din China în Rusia și mai apoi în Ucraina. Cred că este o evoluție semnificativă."
"Ar trebui să fim îngrijorați de acest lucru, deoarece în primele zile ale acestui război, China a dorit să se prezinte drept o țară care are un efect descurajant asupra președintelui rus Vladimir Putin", a adăugat el.
Marea Britanie: Rusia și China se susțin reciproc
- România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ce spune presa ucraineană despre transferul...
- Rusia susţine că a cucerit Klişciivka, una dintre puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise...
- Iohannis: Nu accept ca România să rămână fără apărare antirachetă. Trebuie să primim ceva în schimbul...
- Şeful Armatei spune că războiul din Ucraina poate escalada şi trebuie să începem să ne pregătim. "Iată de ce...
- Iohannis îl contrazice pe şeful Armatei: Nu este risc de atentate, nu suntem ameninţaţi direct
Shapps a mai remarcat şi că "avem dovezi că Rusia și China cooperează în dezvoltarea de echipamente militare pentru a fi utilizate în Ucraina". "După cum am văzut cu vizita de stat a lui Putin la Beijing și creșterea cu 64% a comerțului dintre Rusia și China de la invazia la scară largă... se susţin reciproc", a mai spus ministrul britanic.
China sprijină războiul Rusiei în Ucraina furnizând Moscovei tehnologie de drone și rachete, imagini din satelit și mașini-unelte, au declarat luna trecută înalți oficiali americani Ambasada Chinei în SUA a declarat atunci că Beijingul nu a furnizat armament, susţinând că nu este "un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina".
Rusia și China au anunţat o relație de "prietenie fără limite" cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, dar Beijingul a evitat să furnizeze arme și muniții.
Shapps susţine că Rusia, China, Iran și Coreea de Nord au fost încurajate de ceea ce el a numit un sfert de secol de "timiditate occidentală" față de represiune în țară și agresiune în străinătate.
El a spus că este timpul ca "lumea să se trezească" și asta înseamnă că toți membrii NATO să înceapă să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰