Antena Meniu Search
x

Marea Britanie sancţionează mai mulţi generali implicaţi în lovitura de stat din Myanmar

Marea Britanie sancţionează trei generali implicaţi în lovitura de stat din Myanmar. Oficialii condamnă încălcarea drepturilor omului. Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea premierului Aung San Suu Kyi şi a preşedintelui Win Myint.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 18.02.2021, 19:07

Marea Britanie sancţionează trei generali implicaţi în lovitura de stat din Myanmar
În ultimele săptămâni au avut loc proteste în capitala ţării, precum şi în numeroase alte zone din Myanmar - Getty Images
  • Marea Britanie condamnă încălcarea drepturilor omului din Myanmar
  • Protestatarii continuă să iasă în stradă

Guvernul Marii Britanii a sancţionat, joi, trei generali din Myanmar acuzaţi de grave încălcări ale drepturilor omului comise în contextul loviturii de stat militare. 

''Noi, alături de aliaţii internaţionali, vom trage la răspundere armata din Myanmar pentru încălcarea drepturilor omului şi vom încerca să facem dreptate poporului din Myanmar'', a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Guvernul de la Londra a dispus sancţiuni împotriva ministrului Apărării din Myanmar, Mya Tun Oo, a ministrului de Interne, Soe Htut, şi a adjunctului ministrului de Interne, Than Hlaing. În plus, au fost aplicate măsuri pentru blocarea oricărei forme de asistenţă britanică destinată regimului militar din Myanmar, potrivit mediafax.ro, care citează surse Reuters. 

''Armata şi Poliţia din Myanmar au comis încălcări grave ale drepturilor omului, abuzuri asupra dreptului la viaţă, asupra dreptului de participare la adunări paşnice, asupra dreptului de a nu fi arestat arbitrar şi asupra libertăţii de exprimare'', a comunicat Guvernul Boris Johnson.

Proteste de amploare încă de la începutul lunii 

Forţele de ordine din Myanmar au utilizat joi tunuri de apă împotriva protestatarilor. În ultimele săptămâni au avut loc protestet în capitala ţării, precum şi în numeroase alte zone din Myanmar.

Aung San Suu Kyi, premier de facto al Myanmarului până la lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie, este vizată de două acuzaţii cu caracter penal şi riscă să rămână în detenţie pe termen nedeterminat. Iniţial, Aung San Suu Kyi era vizată de acuzaţia importării unor staţii de emisie-recepţie, dar avocatul său, Khin Maung Zaw, a declarat marţi că fostul premier de facto este inculpat şi pentru încălcarea Legii privind gestionarea dezastrelor, un act normativ destinat aplicării restricţiilor antiepidemice.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. 

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat preocupare profundă privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar. Şi Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie sancţionează mai mulţi generali implicaţi în lovitura de stat din Myanmar