Antena Meniu Search
x

Joe Biden anunţă sancţiuni împotriva regimului militar care a provocat lovitura de stat din Myanmar

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri că a aprobat un decret pentru noi sancţiuni împotriva persoanelor responsabile de lovitura de stat din Myanmar. Şeful statului a reluat solicitarea ca generalii să cedeze puterea şi să îi elibereze pe liderii civili.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 11.02.2021, 07:43

Măsurile vin pe fondul loviturii de stat, dar şi a protestelor masive
Preşedintele american Joe Biden a aprobat un decret pentru noi sancţiuni împotriva persoanelor responsabile de lovitura de stat din Myanmar - Getty Images
  • Joe Biden impune sancţiuni regimului militar din Myanmar
  • Măsurile vin pe fondul loviturii de stat, dar şi a protestelor masive

Măsuri la nivel internaţional cu privire la lovitura de stat din Myanmar. Joe Biden a declarat că decretul va permite administraţiei sale ''să îi sancţioneze imediat pe liderii militari care au făcut lovitura de stat, interesele lor comerciale, precum şi pe membrii apropiaţi ai familiei''.

Preşedintele a spus că Washingtonul va identifica în această săptămână primul grup de persoane vizate şi va lua măsuri pentru a-i împiedica pe generalii din Myanmar să aibă acces la fonduri deţinute în Statele Unite în valoare de un miliard de dolari.

''Vom impune, de asemenea, controale puternice asupra exporturilor. Îngheţăm activele SUA de care beneficiază guvernul birman, menţinând în acelaşi timp sprijinul nostru pentru asistenţa medicală, grupurile societăţii civile şi alte domenii care aduc beneficii în mod direct locuitorii Birmaniei. Vom fi gata să impunem măsuri suplimentare şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a îndemna alte naţiuni să ni se alăture în aceste eforturi'', a declarat preşedintele.

Lovitura de stat de săptămâna trecută, care a răsturnat guvernul condus de liderul ales Aung San Suu Kyi, a avut loc la puţin timp după ce Biden a preluat funcţia. Aceasta este prima criză internaţională majoră şi un test timpuriu al promisiunilor sale de a repoziţiona drepturile omului în politica externă. 

Biden a spus că Myanmar este o ''îngrijorare profundă şi bipartidă'' în Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă că Washingtonul lansează acţiuni colective cu partenerii din Myanmar şi ar putea impune costuri substanţiale generalilor.

Proteste de amploare: mai multe persoane rănite, o femeie împuşcată

Protestatarii s-au întors miercuri pe străzile din Myanmar, în pofida împuşcării unei tinere în ziua precedentă, cu un anumit umor care a pus în evidenţă opoziţia lor paşnică faţă de preluarea militară.

Protestele au fost cele mai mari din Myanmar din mai bine de un deceniu, readucând în atenţie amintirea a aproape jumătate de secol de guvernare directă a armatei şi revolte sângeroase, potrivit news.ro, care citează surse Reuters. 

Armata şi-a justificat preluarea pe motive de fraudă la alegerile din 8 noiembrie, pe care partidul Ligii Naţionale pentru Democraţie (NLD) le-a câştigat cu o largă majoritate. Comisia electorală a respins plângerile armatei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Joe Biden anunţă sancţiuni împotriva regimului militar care a provocat lovitura de stat din Myanmar