Antena Meniu Search
x

Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente din cauza condiţiilor meteo extreme: "Pieţele s-au prăbuşit"

Vremea extremă a dus la o lipsă acută de alimente şi la o creştere semnificativă a preţurilor în Marea Britanie. Fermierii nu au mai putut planta legume în această primăvară din cauza ploilor abundente care au măturat Regatul. Precipitaţiile mult prea mari au dus şi la o rată mare de mortalitate a mieilor. În acest context, britanicii vor depinde mult mai mult de importuri şi se vor înregistra prețuri mai mari la supermarketuri. 

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 09:53

Vezi și

Precipitațiile record au făcut ca fermierii din multe părți ale Regatului Unit să nu poată planta culturi precum cartofi, grâu și alte legume în sezonul de primăvară. Culturile care au fost plantate sunt de calitate scăzută, iar unele se strică în pământ, scrie The Guardian. Precipitaţiile abundente au dus și la o rată ridicată de mortalitate a mieilor pe dealurile Regatului Unit, în timp ce unele vaci nu au putut fi scoase la păscut, ceea ce înseamnă că vor produce mai puțin lapte.

Fermierii au declarat că Regatul Unit va depinde mai mult de importuri, dar condițiile similare de umiditate în alte țări europene precum Franța și Germania, precum și seceta din Maroc, ar putea însemna că va fi mai puțină hrană de importat. Economisții au avertizat că acest lucru ar putea duce la creșterea inflației alimentare, ceea ce înseamnă prețuri mai mari în supermarketuri.

Tom Bradshaw, președintele Sindicatului Național al Fermierilor, a declarat că piețele au intrat în  colaps deoarece fermierii nu reușesc să producă hrană în condițiile aspre. El a spus: „Vom importa mult mai multe produse anul acesta.” Un mare retailer a declarat că prețul en-gros al cartofilor a crescut cu 60% față de anul trecut, deoarece o mare parte din culturi s-au stricat în pământ.

Proviziile de cartofi au fost afectate și de o reducere cu 10% a suprafeței plantate anul trecut, deoarece fermierii au trecut la culturi mai puțin dependente de vreme și mai sigure financiar. Jack Ward, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor Britanici, a declarat că „există îngrijorări că nu vom mai avea niciodată cantităţile de cartofi pe care le-am avut în trecut”. El a mai adăugat că prețurile en-gros sunt prea mici pentru ca fermierii să genereze suficient venit pentru a face față costurilor ridicate cu combustibil, muncă și utilaje, precum și efectele schimbărilor climatice. „Nu ne aflăm într-o poziție bună și nu este deloc sustenabil.” Proviziile de morcovi și păstârnac, care rămân în pământ și sunt de asemenea afectate de solurile înfundate, sunt și ele mult mai reduse decât de obicei, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Pe acelaşi subiect

Semnal de alarmă din partea specialiştilor

În timp ce comercianții se întorc adesea la importuri pentru a umple golurile din rafturi, fermierii din întreaga Europă se confruntă cu un început la fel de dificil al anului, cu dificultăți în dezvoltarea culturilor de iarnă și semănarea culturilor de primăvară. Franța se confruntă cu cel mai slab început al sezonului de creștere a grâului din 2020, în timp ce producția de fructe și legume în Maroc este afectată de secetă. Al doilea cel mai mare rezervor din Maroc s-a uscat, ceea ce înseamnă că irigarea culturilor va fi dificilă. „Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, amenințarea la adresa lanțurilor noastre de aprovizionare alimentară - atât intern, cât și extern - va crește,” a declarat un analist

Oamenii de știință au declarat că aceasta este doar începutul șocurilor privind lanțul de aprovizionare alimentară cauzate de schimbările climatice și că fără acțiuni rapide pentru a reduce emisiile prin încetarea arderii combustibililor fosili, sistemul actual este nesustenabil.

„Ar trebui să fim cu toții extrem de îngrijorați. Trebuie să facem totul pentru a reduce emisiile. Dacă nu facem acest lucru ... mă aștept la tulburări uriașe și la creșterea prețurilor în următorii 10 până la 20 de ani. Când prețurile alimentelor se măresc, întotdeauna ne așteptăm la instabilitate politică. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă amenințarea urgentă a schimbărilor climatice pentru securitatea alimentară pe termen scurt", a declarat profesorul Paul Behren, profesor la Universitatea Leiden din Olanda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente din cauza condiţiilor meteo extreme: "Pieţele s-au prăbuşit"