Antena Meniu Search
x

Video Marea relaxare așteptată luni în Anglia este "o amenințare pentru întreaga lume", avertizează 1.200 de oameni de știință

Planul premierului britanic Boris Johnson de a ridica luni, 19 iulie, restricțiile generate de pandemie reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și deschide un teren fertil pentru apariția unor noi variante rezistente la vaccinuri, avertizează experții internaționali.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 17.07.2021, 07:41

Marea relaxare așteptată luni în Marea Britanie este "o amenințare pentru întreaga lume", avertizează 1.200 de oameni de știință - Profimedia

Oamenii de știință și medicii care au participat la un summit de urgență susțin că orice nouă variantă a coronavirusului prezentă în Anglia se va răspândi rapid în toată lumea, pentru că Marea Britanie este un nod de transport global, scrie The Guardian. Ei și-au exprimat îngrijorarea vis-a-vis de ridicarea restricțiilor din Anglia, care ar urma să aibă loc luni, 19 iulie. Consilieri guvernamentali din Noua Zeelandă, Israel și Italia s-au numărat printre cei care au tras un semnal de alarmă în legătură cu marea relaxare din Regatul Unit, în timp ce peste 1.200 de oameni de știință au susținut o scrisoare publicată în revista medicală Lancet, care avertizează că strategia ar putea permite dezvoltarea unor variante rezistente la vaccinuri.

Un consilier al guvernului din Noua Zeelandă a declarat la summit că el și colegii săi au fost uimiți de abordarea adoptată în Anglia. "În Noua Zeelandă, ne-am inspirat întotdeauna de la Regatul Unit în ceea ce privește expertiza științifică, tocmai de aceea este atât de remarcabil faptul că nu respectă nici măcar principiile de bază în materie de sănătate publică", a declarat Michael Baker, profesor de sănătate publică la Universitatea Otago și membru al grupului consultativ tehnic pentru COVID-19 al Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă. "Nu putem înțelege de ce se întâmplă acest lucru, în ciuda cunoștințelor științifice pe care le au", a afirmat și profesorul Jose Martin-Moreno de la Universitatea din Valencia, consilier principal al OMS.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Oamenii de știință fac un apel la amânarea marii relaxări din Anglia, din 19 iulie 2021

Alți oameni de știință au avertizat că abordarea guvernului britanic va fi imitată, din motive de oportunitate politică, de către autoritățile din alte țări. "Mă tem că multe dintre statele noastre vor urma exemplul Regatului Unit. Sunt extrem de consternat să văd rata foarte rapidă de creștere a infecțiilor la o populație care este vaccinată cam așa cum suntem noi", a spus dr. William Haseltine, fost cercetător la Facultatea de Medicină de la Harvard.

"Din cauza poziției noastre de nod de transport global, orice variantă care devine dominantă în Marea Britanie se va răspândi probabil în restul lumii. Politica Regatului Unit nu ne afectează doar pe noi. Afectează pe toată lumea și toată lumea are o miză în ceea ce facem noi", a precizat Christina Pagel, directorul unității de cercetare operațională clinică a University College din Londra.

Srisoarea publicată în Lancet arată că guvernul britanic "se lansează într-un experiment periculos și lipsit de etică". Astfel, oamenii de știință fac un apel la amânarea marii relaxări din 19 iulie 2021.

Noile infectări cu COVID-19 în Marea Britanie au atins nivelul maxim al ulltimelor șase luni

Pentru prima oară după 15 ianuarie, Marea Britanie a raportat, vineri, peste 50.000 de cazuri de infectare cu coronavirus. Potrivit BBC, au fost înregistrate 51.870 de cazuri şi 49 de decese în termen de 28 de zile de la un test pozitiv. Medicul Chris Whitty a spus că numărul persoanelor internate cu Covid-19 se dublează la fiecare trei săptămâni. Marea Britanie "nu este în afara pericolului" şi oamenii ar trebui să acţioneze cu prudenţă, deoarece de luni vor fi relaxate restricţiile. 

Până în prezent cel mai mare număr de infectări în Marea Britanie s-a înregistrat la 8 ianuarie: 68,053. Datele Biroului de Statistică Naţională sugerează că infecţiile Covid au crescut din nou în mare parte din Marea Britanie. Ultimele cifre sugerează că în Anglia una din 95 de persoane are virusul - faţă de una din 160 în săptămâna precedentă.

În Scoţia, se estimează că una din 90 de persoane este infectată, în timp ce în Irlanda de Nord este una din 290 şi în Ţara Galilor una din 360. Varianta Delta reprezintă aproape fiecare caz. Se estimează că puţin peste 650.000 de persoane, sau 1% din populaţia din Marea Britanie, a fost testată pozitiv pentru coronavirus în săptămâna până la 10 iulie - în creştere faţă de 400.000 de persoane săptămâna anterioară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Marea relaxare așteptată luni în Anglia este "o amenințare pentru întreaga lume", avertizează 1.200 de oameni de știință